Itsenäisyyspäivänä 2017 ylennetyt ja palkitut

Teksti: Kimmo
Julkaistu 3.12.2017

Ensimmäiset sählytilastot ovat vuoden 2012 alusta, mutta sisälsivät silloin vain pelaajien lukumäärän. Myöhemmin tilastoihin lisättiin vielä mm. Kimmon pelitietoja. Tarkkoja tilastoja, jotka sisälsivät kaikkien peliin osallistuneiden tiedot, alettiin tilastoida 9.12.2014. Näin ollen maanantaina 4.12. alkavalla viikolla tarkat tilastot viettävät kolmevuotisjuhlapäivää.

Kuluneen kolmen vuoden aikana tilastot ovat saavuttaneet suurta suosiota ei ainoastaan pelaajien keskuudessa vaan hieman yllättäen ympäri Suomen. Tämän suuren juhlapäivän johdosta sählytilastoja juhlitaan koko maassa monin tavoin. Heti tiistain pelien loputtua alkaa virallinen sählytilastojen vuosipäivä, joka on Suomessa virallinen liputuspäivä ja lakisääteinen vapaapäivä! Puolustusvoimat järjestää Kuopiossa suuren sotilasparaatin sählytilastojen kunniaksi, tasavallan presidentti järjestää keskiviikkona illalla juhlat Presidentinlinnassa ja Helsingissä ilta päättyy suureen ilotulitukseen. Sählytilastoja juhlitaan jopa ympäri maailman! Sählytilastojen värisävyinä on tullut tutuksi valkoinen yleissävy ja sininen välilehtien väri. Tämän johdosta mm. Olavinlinna Savonlinnassa, Colosseum ja Globen valaistaan sählytilastojen kunniaksi sinivalkoiseksi. Hei hetkinen, voiks tää oikeasti olla totta? Ei kai nää nyt niin suuri juttu kuitenkaan ole? Harvahan näistä oikeasti edes tietää.

Itsenäisyyspäivänä ylennettyjä ja palkittuja

Aaa, joo tosiaan, Suomen itsenäisyyspäivä sattuu samalle päivälle. Sitähän tässä vissiin lähinnä juhlitaankin. Ei sählytilastoja vaan itsenäisyyspäivää. Noh, itsenäisyyspäivän perinteisiin kuuluvat myös ylennykset ja palkitut.

Kuten tiedetään, sählytilastoissa käytettävän pelaajan nimen perään lisätään numero, kun samannimisiä pelaajia tulee useita. Numero määräytyy saapumisjärjestyksessä eikä varsinaisesti paremmuuden mukaan. Tilastoista löytyvät esimerkiksi Kimmo, Kimmo2 ja Kimmo3. Hyvin perustelluista syistä pelaajan numeroa voidaan pienentää eli pelaaja voidaan "ylentää", jos pienemmän numeron kaima ei käy enää pelaamassa ja "ylennettävän" ansiot ovat riittävät. Lisäksi pelaaja voidaan "palkita" omalla nimellään eli pelaajan nimi voidaan korjata tilastoihin, jos se on merkitty sinne väärin.

Tänä vuosipäivänä sählytilastoissa tällä tavalla "ylennettyjä" ovat Niclas2 ja Ville. Lisäksi Kjäll palkitaan omalla nimellään.

Niclas2 ylennetään arvoon Niklas

Niklas ja Otto juhlimassa Tapsa Cup voittoa.
Kuva: Niklas on myös Tapsa Cup voittaja

Niclas2:n tilastonimi on itsenäisyyspäivästä lähtien Niklas. Samalla tilastoissa aiemmin ollut Niclas muutetaan muotoon Niclas2.

Ylennyksen perustelut:

Tapsa Cup -finalisti Niklas pelasi ensimmäisen pelinsä 28.6.2016. Jo ensimmäisissä peleissä Niklas osoitti aloitetta ja pelasi maalivahtina. Tämä esimerkki sai nopeasti monet muutkin kokeilemaan maalivahtina pelaamista. Näihin lukeutui myös Lasse, joka ei koskaan aikaisemmin ollut pelannut maalivahtina. Kuten tiedämme, tämän hullun kokeilun tuloksena Lasse löysi sisäisen maalivahtinsa ja pelaa nykyisin jatkuvasti maalilla.

Kesästä 2016 olemmekin lähes joka viikko saaneet nauttia pelaamisesta oikeaa maalivahtia vastaan molemmissa päissä. Ilman Niklaksen esimerkkiä näin ei varmastikaan olisi. Maalivahdit ovat lisänneet myös pelaajien määrää. Kesän 2015 ja kesän 2016 välillä pelaajia oli keskimäärin 10, kun taas kesän 2016 ja kesän 2017 välillä pelaajia oli 14. Tästä on tietysti kiittäminen meitä kaikkia paikalle vaivautuvia, mutta ehkä suurin syy pelaajamäärien kasvuun on juuri Niklaksen aloittama maalivahtien aikakausi.

Erään määritelmän mukaan sählyn ja salibandyn ero on siinä, että salibandyssä on joukkueessa 5 kenttäpelaajaa ja maalivahti. Tämän perusteella voidaan jopa sanoa, että Niklas on ollut käynnistävä voima kuntosählyn upgreidauksessa salibandyksi.

Ville2 ylennetään arvoon Ville

Ville odottelee ottelun alkua.
Kuva: Ville nousi jo tulokaskaudella tähtipelaajien joukkoon

Ville2:n tilastonimi on itsenäisyyspäivästä lähtien Ville. Samalla tilastoissa aiemmin ollut Ville muutetaan muotoon Ville2.

Ylennyksen perustelut:

Kaksinkertainen Tapsa Cup -finalisti Ville pelasi ensimmäisen pelinsä 7.6.2016. Jo heti ensimmäisellä täydellä kaudellaan Villellä oli suurin voittoprosentti paljon pelanneista. Seuraavalla kaudella hän jakoi suurimman voittoprosentin Lassen ja Henkan kanssa. Ratkaisumaalipörssissä hän on ollut jokaisella pelikaudella kolmen parhaan joukossa. Parien voittotilastoissa Ville on Lassen kanssa jaetulla kolmannella tilalla. Koska he ovat voittaneet 78 % niistä peleistä, joissa ovat pelanneet samalla puolella, odotetaan heidän siirtyvän tilastokärkeen ensi vuoden alkupuolella. Suurin saavutus Villen kuntosählyuralla on kuitenkin tilastohistorian pisin voittoputki, joka kattoi 17 voitettua peliä.

Aiemmin tällä kaudella keskustelua herättäneen asiantuntijan kohuanalyysin mukaan Ville olisi menettänyt ottettaan eikä hän olisi noussut aikaisempien kausien tasolleen. Tilastojen mukaan tilanne ei kuitenkaan ole niin huono. Ville johtaa tämän kauden voittomaalipörssiä ja on ratkaissut lähes puolet voittamistaan peleistä. Maalinteko on kuitenkin aina ollut Villen erikoisalaa. Esimerkiksi 24.10. pelatussa pelissä Ville mätti jatkuvalla syötöllä maaleja mitä pienimmistä aukoista, vaikka Lasse pelasi omalla tasollaan maalivahtina. Ei auttanut vaikka Marttikin oli puolustamassa. Lopulta Lasse totesi - toki hymyssä suin kuitenkin:

- Että mä vihaan tota jätkää.

Tällainen kommentti vastapuolen maalivahdilta osoittaa, että se tärken taito on Villellä edelleen hallussa.

Kjäll palkitaan omalla nimellään Kjell

Kjell iloitsee.
Kuva: Kjell oli sarjan runkopelaajia tilastoiden alkuvuosina

Kolminkertainen Tapsa Cup -voittaja ja apulaistilastoylivastaava Kjell ei esittelyjä kaipaa. Mukana jo tilastoinnin alusta asti ja saavutti vastikään 200:n pelin rajan. Lisäksi tekee tilastot, kun virallinen tilastoija on poissa. Aikaisemmin tilastoissa virheellisesti Kjäll, mutta oikeasti kirjoitetaan siis Kjell.