Runkosarja ohi, pudotuspelit alkavat 10.4.

Teksti: Kimmo
Julkaistu 8.4.2018

Kuntosählyn talvikauden 2017-18 runkosarjan viimeinen ottelu pelattiin tiistaina 3.4. Runkosarja päättyi hieman yllättäen tasapeliin, kun sekä Paidat että liivit voittivat 30 peliä ja yksi peli päättyi tasan.

Tiistaina 10.4. alkavat siis pudotuspelit. NHL on päättänyt seurata kuntosählyliigan esimerkkiä ja aloittaa myös pudotuspelit heti seuraavana päivänä eli 11.4. Molemmat sarjat myös huipentuvat samoihin aikoihin kun sekä Tapsa että Stanley Cup -finaalit pelataan touko-kesäkuun vaihteessa. Kummassakin liigassa pudotuspeleihin tiensä tänä keväänä raivasivat monet myös vuosi sitten hyvin menestyneet joukkueet. Pudotuspeleissä nähdään tänä keväänä mm. Pittsburgh Penguins, Washington Capitals, Paidat, Nashville Predators ja Liivit, joista Tapsa Cupista taistelevat Paidat ja Liivit. Tapsa Cup -finaalin voittoa puolustaa tänä keväänä Liivit ja Stanley Cup -finaalin voittoa Pittsburgh Penguins.

Toki myös pudotuspelien joukkueiden asetelmissa on myös joitakin eroja. Viime vuoden Stanley Cup -finaalin kakkonen Nashville Predators nojaa jälleen vahvasti maalivahtipeliin, koska heidän maalivahtinsa Pekka Rinne ja Juuse Saros ovat molemmat pelanneet hienon kauden. Sitä vastoin viime vuoden Tapsa Cup -finaalin kakkosen eli Paitojen maalivahtilanne on haasteellinen. Lasse (joka on siis pelannut yleensä Paitojen maalivahtina) pelasi kyllä hienoa kautta, mutta loukkaantui tammikuun lopulla. Tämän jälkeen Paitojen maalilla on nähty useita kokemattomampia varamaalivahteja ja viime aikoina yhä useammin pelkkä puulevy. Näyttää siis siltä, että Paidat lähtevät pudotuspeleihin ilman maalivahtia.

Liivien maalivahtitilanne ei ole sen parempi. Veräjänvartijana toimineella Niklaksella oli haasteellinen alkukausi. Lassen loukkaannuttua Niklaksen uran uskottiin lähtevän uuteen nousukiitoon, mutta toisin kävi. Niklas kävi pelaamassa vain kaksi kertaa ja hieman alkukautta pienemmällä voittoprosentilla. Sitten Niklas kyllästyi koko touhuun ja jäi kotiin. Tämän jälkeen Liivit peluuttivat Paitojen tavoin aluksi varamaalivahteja, mutta niiden loputtua myös heidän maaliansa on vahtinut puulevy. Moni asiantuntija onkin ounastellut, että pudotuspelit ja ehkä jopa finaali saatetaan pelata ilman maalivahteja.

Pelikaavio

Tapsa Cupin pudotuspelien alustava pelikaavio muistuttaa suurilta osin NHL:n vastaavasta, tosin joukkueita on vähemmän. Pelikaavio on kuvattu alla olevassa kuvassa.

Pudotuspelikaavio 2018.
Kuva: Pudotuspelien kaavio

Ensimmäisellä kierroksella kohtaavat viime vuoden finalistit Paidat ja Liivit. Koska joukkueita on vain kaksi, pelataan vain yksi kierros. Ensimmäistä kierrosta pelataan kunnes toukokuu loppuu. Ensimmäisen kierroksen voittaja selviytyy Tapsa Cup -finaaliin, joka todennäköisesti pelataan 29.5. tai 5.6.2018. Finaalin toinen joukkue ratkeaa villi kortti-järjestelmällä, jolla valitaan finaalin toinen joukkue.

Tämä on kuitenkin vain alustava suunnitelma, jota saatetaan muuttaa ensi tiistain pelien yhteydessä pidettävässä pelaajayhdistyksen kokouksessa. Joten jos jollakin on ajatuksia kuinka pudotuspelejä voidaan kehittää, ehtii vielä tiistaina ajatuksiaan tuomaan esiin.