Pudotuspelit osa 3: Kaksi maalivahtia

Teksti: Kimmo
Julkaistu 29.4.2018

Otto2 maalivahtina ja Antti odottelevat pelin alkua.
Kuva: Otto2 innostui pelaamaan maalivahtina

Kevään 2018 Tapsa Cup -pudotuspelit etenivät tiistaina 24.4. kolmanteen pelipäivään, kun Paidat (omissa paidoissaan pelaavien joukkue) ja Liivit (punaisessa liivissä pelaavien joukkue) kohtasivat tiistai-illan hämärtyessä. Ensimmäistä kertaa tänä keväänä joukkueet olivat lähes täysissä kokoonpanoissa, kun molemmilla joukkueilla oli maalivahdit. Kimmo2 ja Otto2 olivat uhrautuneet joukkueiden puolesta ja vetäneet maalivahdin kamppeet ylleen. Liivit oli hävinnyt pudotuspelien kaikki 4 ottelua, joten tänään oli kunnian palautuksen aika.

Tasaiset joukkueet

Valitsijamiesyhdistyksen puheenjohtaja Make oli palannut viikon tauon jälkeen rooliinsa ja muodosti joukkueet seuraavin kokoonpanoin

Paidat: Antonis, Kjell Gretski, Make, Martti ja Kimmo2 maalivahtina
Liivit: Antti, Henkka, Joni, Kimmo, Otto Zaborski ja Otto2 maalivahtina

Joukkueet vaikuttivat tilastojen valossa melko tasaisilta. Paidoilla tulikuuma Martti oli pelannut ja voittanut kevään jokaisen pudotuspelin. Kimmo2 oli myös voittanut sen ainoan pelaamansa. Lisäksi hän venyy maalilla aina paraatipelastuksiin. Kimmo2 on myös voittanut 10 edellistä otteluaan, joten hänellä oli tiistaina mahdollisuus nousta voittoputkitilastossa toiselle sijalle. Gretski on myös menestynyt pudotuspeleissä loistavasti häviten toistaiseksi ainoastaan yhden ottelun. Toisaalta Make ja Antonis ovat hävinneet jokaisen pudotuspelinsä, minkä lisäksi Make venyi keväällä historialliseen 10:n ottelun tappioputkeen.

Liivit saivat yhden vaihtomiehen, josta on aina etua. Pelaajien meriitit olivat kaksijakoiset. Antti, Henkka ja Kimmo ovat kolminkertaisia Tapsa Cup -voittajia. Otto Zaborski johtaa parien voittotilastoa Martin parina ja Otto2 on hävinnyt vain yhden ottelun ollessaan maalivahtina. Näissä pudotuspeleissä Liivien kuumimmat pelaajat ovat olleet Joni ja Otto Zaborski, jotka ovat molemmat voittaneet kolme peliä neljästä pelaamastaan. Toisaalta loput liiviläiset - Antti, Henkka, Kimmo ja Otto2 - ovat voittaneet yhteensä ainoastaan yhden pudotuspelin ja hävinneet 7!

Liivien kunnia pelissä

Peli-ilo oli nähtävissä heti alussa, mutta pelillisesti meno oli melkoista kaaosta: syötöt eivät menneet perille ja maalipaikkoja hukattiin puolin ja toisin. Ainoastaan maalivahdit pelasivat pudotuspelien vaatimalla tasolla heti alussa. Lopulta Liivit löi pelin alkutahdit Antin laukoessa pelivälineen vastustamattomasti Kimmo2:n ohi. Heti seuraavassa tilanteessa nuori Antonis tarjoili maalin edessä aivan vapaana olleelle nuorekkaalle Gretskille nappisyötön, josta tämä lämäsi kevyellä lämärillä Liivien verkot tötterölle.

Kaaosmaiset otteet jatkuivat edelleen. Paitojen alin mies syötti hyökkäystilanteessa karmaisevan harhasyötön, jonka seurauksena Liivit pääsi 2-0 hyökkäykseen. Syötellen edennyt hyökkäys eteni Paitojen maalin edustalle, sitten maalille ja lopuksi vielä maalin taakse. Eikä maalia koskaan tullut. Myöhemmin Liivien pelaajat pääsivät vielä 3-0 hyökkäykseen, mutta Kimmo2 maalilla syöksyi palloa vastaan kuin hylje kalan perään eikä Liivien maalitili lisääntynyt tälläkään kertaa. Ihme touhu jatkui myös toisessa päässä. Paitojen pyörittäessä hyökkäyspeliä Make kiersi pallon kanssa Liivien maalin takaa. Jostain kumman syystä Kjell Gretski yritti ilmeisesti pysäyttää Maken heittämällä mailaansa! Myöhemmin Gretski kommentoi tilannetta sanomalla, että hän vain horjahti ja maila vain liukui Maken suuntaan. Oli miten oli, mutta monille tämä toi mieleen ensimmäisen pudotuspelin, jossa Kjell "vahingossa" blokkaili joukkuetoverinsa Maken laukauksia.

Vähitellen Liivien onnistui kartuttaa johtoaan ja peli eteni tilanteeseen 7-2. Sitten alkoi Liivien musta jakso. Mikään ei onnistunut, jolloin he ottivat yhä enemmän riskejä. Kun Liivien puolustuspeli oli heikkoa, Paitojen onnistui kiriä tasoihin ja lopulta johtoon maalein 15-10. Sitten Liivit sai pelinsä kulkemaan. Paitojen johtaessa 18-15 Liivien hurmos vain jatkui. Lopulta trilleri eteni tilanteeseen 19-19 ja voitto oli molempien joukkueiden saavutettavissa. Liiveillä olikin monta hyvää paikkaa aivan maalin edessä. Lopulta Paidat kuitenkin lähtivät viimeiseen ratkaisevaan hyökkäykseen ja Martti ratkaisi ottelun Paidoille tiukalla rannekudilla. Voitto oli erityisen juhlallinen Martille, joka otti sadannen voittonsa tilastohistorian aikana. Kaikkiaan ratkaisumaali oli Martille seitsemäs ja kolmas kevään pudotuspeleissä.

Liivien kriisi jatkuu siis edelleen ja voittosarake näyttää tyhjää. Vaikka pudotuspelit eivät vielä ole ihan puolivälissä, on Liivien suora finaalipaikka enää teoreettinen. Seuraavan kerran Liivit pääsevät hakemaan voittoa, kun pudotuspelit jatkuvat 8.5.

Pudotuspelikaavio viiden pelin jälkeen.
Kuva: Voitot Viiden pelin jälkeen 25.4.