Pudotuspelien viimeinen osa: Suurin voittaja selviää

Teksti: Kimmo
Julkaistu 3.6.2018

Peli käynnissä.
Kuva: Pudotuspelit saatiin päätökseen

Pudotuspelit alkoivat 10.4. ja seitsemän viikon tahkoamisen jälkeen etenivät viimeiseen osaotteluun tiistaina 29.5. Ennen viimeistä huipennusta Paidat johti Liivejä selvin luvuin 9-1, joten paremmasta joukkueesta ei ollut epäselvyyttä. Mutta tilastoja tarkemmin seuranneiden silmissä tämä viimeinen peli oli ihan oikeasti todellinen trilleri, jossa ratkeaisi pudotuspelien suurin sankari. Paitojen joukkueen lisäksi kenttätapahtumia hallitsi toinenkin tilastojyrä eli Martti. Hän oli osallistunut jokaiseen kevään pudotuspeliin ja aina Paitojen joukkueessa, joten myös hänellä oli tilastot 9 voittoa ja vain yksi tappio. Lisäksi Martti oli tehnyt 3 ratkaisumaalia, kun kukaan muu ei ollut tehnyt yhtä maalia useampaa. Näiden kahden sijoittaminen vastakkaisiin joukkueisiin viimeiseen otteluun oli ainut tapa selvittää kumpi olisi pudotuspelien suurin sankari.

Koska panokset olivat näin kovat, ei joukkueiden muodostusta voitu jättää arvan ratkaistavaksi vaan kokoonpanot neuvoteltiin pitkissä ja perusteellisissa neuvotteluissa. Lopputuloksena Martti sai seurakseen Liivien joukkueeseen myöskin kaikki 10 pudotuspeliä pelanneen Otto Zaborskin Ja nuoren Antoniksen. Otolla oli 5 voittoa ja Antoniksella 3. Puolustuspään viimeiseksi lukoksi Liivit sai vielä kaikkien aikojen eniten pudotuspelejä maalivahtina voittaneen Niklaksen.

Paitojen joukkueessa korostui kokemus. Joukkuetta kipparoi kuntosählyliigan komissaari ja grand old man Tapsa, joka ei esittelyjä kaipaa. Toinen veteraanipolven edustaja oli Kimmo, joka on tahkonnut kuntosählyliigaa jo vuodesta 2004. Joukkueen nuorta polvea ja juoksuvoimaa edusti nelinkertainen Tapsa Cup finalisti Joni, joka jo ennen ottelua pohdiskeli

- Noilla [Liiveillä] on aika paljon juoksijoita. Mulla loppuu kunto jo parin minuutin jälkeen.

Maalivahtiosastolla näytti kuitenkin paremmalta, koska Lassen varamiehenä torjunut puuveska oli noussut pudotuspeleissä Paitojen ykköstorjujaksi. Puuveska oli tehnyt itsestään vaikeasti ohitettavan rauhallisella, jopa eleettömällä torjuntapelillään. Ratkaisuotteluun lähdettiin siis seuraavin kokoonpanoin:

Paidat: Joni, Kimmo, Tapsa ja puuveska maalivahtina
Liivit: Antonis, Martti, Otto ja Niklas maalivahtina.

Jo ottelun alku osoitti, että joukkueet pelasivat hyvin erilaisilla taktiikoilla: Liivit panostivat hienostuneeseen peliin ja Paidat panostivat puolustuksen kautta lähteviin yllätyshyökkäyksiin sekä räkämaaleihin. Paidat saivatkin alussa pari asiallista maalia, mutta sen jälkeen Liivit tulivat voimalla mukaan maalitalkoisiin.

Pelastaja saapuu

Kun Liivit menivät 5-3 johtoon, näytti Paitojen peli ajautuvan umpikujaan. Juuri silloin soi ovikello ja paikalle saapui kahdeksannen pudotuspelin ratkaissut Otto2! Paidat sai Otosta tarvittavaa voimaa pelin jokaiselle osa-alueelle. Lisäksi voitonvarma Liivit antoi Paitojen kaikkien neljän pelaajan olla kentällä samanaikaisesti, joten Paidat pelasi loppuajan ylivoimalla. Peli tasoittuikin huomattavasti. Tilanteeseen 10-10 peli eteni tasaisena ja sen jälkeen maaleja tehtiin ihan vuorovälein. Pelin ollessa ehtoopuolellaan 18-18 Paidat teki maalin. Joku jo ehti kommentoimaan: "enää yksi maali". Ehkä tästä asenteesta johtuen Otto toi hienon taistelun jälkeen Liivit tasoihin 19-19. Ratkaisuottelu oli siis päättymässä pienimmällä mahdollisella erotuksella!

Peli velloi pitkään tasaisena kummassakin päässä. Molemmilla joukkueilla oli paikka ratkaista. Lopulta Liivit vyöryi vastustamattomasti Paitojen maalille. Napakka rannelaukaus maalin kattoon! Maali! Kuka sen teki?! Martti!! Martti ratkaisi ratkaisuottelun ja kaatoi Paidat! Ei voi olla totta! Totta se on!!

Martti siis osallistui jokaiseen yhteentoista tilastoituun pudotuspeliin ja voitti niistä 10. Paidat voitti joukkueena 9 peliä. Otto, Niklas ja Joni voittivat toiseksi eniten eli 6 peliä. Kun pohditaan kapteeneita Tapsa Cup finaaliin, tilastojen valossa Marttia on vaikea sivuuttaa. Tosin muitakin hyviä vaihtoehtoja on toki tarjolla, kun huomioidaan pidempiä tilastokausia ja henkilökohtaisia ominaisuuksia.

Pudotuspelikaavio viimeisen pelin jälkeen.
Kuva: Pudotuspelien lopputulos 29.5.