Vappu eli Vajaa puoliväli pudotuspeleissä -juhla

Teksti: Kimmo
Julkaistu 29.4.2018

Kevään 2018 Tapsa Cup -pudotuspelit alkoivat 10.4. ja päättyvät 29.5. Huhti-toukokuun vaihteessa pudotuspelit ovat edenneet melkein puoliväliin, joten on perinteisen Vajaa puoliväli pudotuspeleissä -juhlan aika. Koko kansan suussa tämä nimihirviö on lyhyemmin vain Vappu. Koska 1.5. ei pelata, omissa paidoissaan pelaavat Paidat ja punaisissa huomioliiveissä pelaavat Liivit saavat ansaitun vapaaviikon.

Kun tarkat tilastot täyttivät 3 vuotta 6.12.2017, vietettiin koko maassa kansallista vapaapäivää ja ympäri maan järjestettiin monia juhlatilaisuuksia. Vajaa puoliväli pudotuspeleissä -juhla on samantasoinen kansanjuhla, jossa juhlitaan Tapsa Cup -pudotuspelejä railakkain menoin ympäri maata jo maanantaista alkaen. Varsinainen juhlapäivä eli tiistai on luonnollisesti kansallinen vapaapäivä!

Suosikkijoukkueen tuki näkyy myös juhlaväen asuvalinnoissa. Paitojen kannattajat juhlivat usein varsin epämuodollisissa t-paidoissa tai vastaavissa. Sitä vastoin Liivien kannattajien juhlatyyli on usein hienostuneempi ja asuksi valikoituu usein puku liivillä tai ilman. Kolmas joukkue, jonka kannattajat juhlivat näyttävästi pudotuspelien puoliväliä, on Haalarit. Haalarikansaa onkin kadut pullollaan. Vaikka Haalarit ei ole koskaan pelannut yhtään ottelua kuntosählyn runkosarjassa, on se noussut kannattajien keskuudessa lähes kulttimaineeseen. Haalarien joukkuetta on kyllä yritetty nostaa kuntosälyyn, mutta pelaajayhdistyksen vastustus on ollut päättäväistä: "Ei mitään tollasta. Eihän me missään haalareissa aleta pelaamaan. Sehän on ihan älyttömän kuuma.". Aika näyttää saavatko fanit tahtonsa läpi ja kuuluuko Haalarit joskus kuntosählyn vakiojoukkueisiin.

Pudotuspelien puolivälijuhlaan koristepuolella kuuluvat pallopelin hengessä tietysti ilmapallot, jotka ovat etenkin nuorempien fanien mieleen. Asustepuolella juhlan symboliksi on noussut pienellä mustalla lipalla varustettu valkolakki, jonka valkoinen kupoli edustaa teeman mukaisesti valkoista sählypalloa. Kansalaiset ympäri maan kantavat huhti-toukokuun vaihteessa - ja joskus pidempäänkin - näitä valkolakkeja osoittaakseen tukeaan lajille. Monissa kaupungeissa on muodostunut perinteeksi pukea tällainen valkoinen hattu paikallisen merkkipatsaan päähän. Lakituksen kansallinen huippuhetki on, kun Haavis Amanda saa kutreilleen tämän valkokupolisen sählyhatun. Yleensä juuri Haalareiden kannattajat pukevat patsaita ilmeisesti siinä toivossa, että heidänkin joukkueensa pääsisi seuraavalla kaudella pelaamaan.

Myös tasavallan poliittinen kerma osallistuu näkyvästi pudotuspelin puolivälijuhlan juhlintaan pitämällä puheita ja marsseja. Puheissa korostetaan hienosti juuri työväen roolia ja merkitystä, mikä onkin todella hieno ja tärkeä kannanotto. Juuri se duunariväki, joka rouhii kulmissa, blokkaa maalilla ja ylläpitää keskikentän träppiä, ansaitsee kunniaa enemmän kuin se normaalisti pelissä saa. Se perustyö on kuitenkin monen voitetun pelin ja mestaruuden kulmakivi. Poliitikkojen puheiden yhteydessä järjestetään usein myös marsseja, joilla ilmeisesti fiilistellään sitä tunnetta, kun lähdet marraskuun sateessa tai helmikuun pakkasessa klo 21:30 marssimaan kohti areenaa. Hienoja eleitä nämäkin tilaisuudet!

Juhlan jälkeen koittaa paluu arkeen. Pudotuspelit jatkuvat Paitojen johtaessa Liivejä murskaavasti voitoin 5-0. Seuraavat pudotuspelit pelataan 8.5. ja viimeiset 29.5. Talvikauden 2017-18 päättävä Tapsa Cup finaali on (ilmeisesti) 5.6.2018.