Tapsa Cup finaali: Liivit voittoon trillerissä

Teksti: Kimmo
Julkaistu 10.6.2018

Kuva.
Kuva: Finaalissa taisteltiin loppuun asti (arkistokuva)

Talvikauden 2017-18 Tapsa Cup finaali ratkesi pienimmällä mahdollisella maalierolla, kun Liivit kukisti Paidat luvuin 28 – 27 trilleriksi muodostuneessa pelissä! Mestaruuspokaalia pääsivät vihdoin nostamaan myös Ville ja Joni: Ville kahden ja Joni neljän hävityn finaaliin jälkeen. Finaali oli uusinta viimevuotisesta, kun pokaalista taistelivat pudotuspelit murskalukemin 9 – 2 voittanut Paidat ja vasta villillä kortilla finaaliin selvinnyt Liivit. Runkosarja oli päättynyt tasapeliin, joten finaalista povattiin kaikkien aikojen tasaisinta. Mitään ei jätetty sattuman varaan. Kuvaavaa oli, että Markus oli ensimmäisenä paikalla!

Joukkueet kasaan

Koska nyt oli tosi kyseessä, joukkueiden muodostusta ei jätetty arvan ratkaistavaksi vaan joukkueiden kapteenit valitsivat pelaajat. Aasian kiertueelta kesken pudotuspelien palannut Markus toimi itseoikeutetusti Liivien kapteenina. Paidat puolestaan hankki kapteenikseen roolituksen asiantuntijan Maken, jolla on jo vuosien kokemus joukkueiden muodostuksesta.

Paitojen ykkösveskana paikkansa vakiinnuttaneen Lassen loukkaannuttua, myös Liivien ykköstorjuja Niklaksen peliminuutit vähenivät loppukauden aikana. Tämän jälkeen molemmat joukkueet peluuttivat kokemattomia maalivahteja ja puuveskoja. Vaikka Niklas pelasi erinomaisesti pudotuspeleissä, finaalissa molemmat joukkueet luottivat puuveskoihin.

Kun kapteenit alkoivat valita pelaajiaan, valittavana oli siis vain kenttäpelaajia. Liivien kapteeni Markus sai ensimmäisen varausoikeuden, jonka hän käytti Tommin varaamiseen. Valinta ei ollut yllätys, koska Tommi on taidoiltaan ja peli-ilmeeltään kuntosählyliigan terävintä kärkeä. Tosin sekin varmasti vaikutti, että hän on Markuksen serkku.

Seuraavaksi valintavuorossa oli Paitojen kapteeni Make, joka valitsi Martin. Kiistämättömien pelitaitojen lisäksi Martti kunnostautui myös tilastoissa loppukaudesta. Hän oli musertavan ylivoimainen pudotuspeleissä, voitti eniten pelejä tällä kaudella ja siirtyi paritilastoissa tukevaan johtoon Oton parina.

Seuraavaksi valitsi taas Markus. Valinnaksi uumoiltiin Anttia, Nikoa tai Villeä. Markus valitsi Villen. Markus alkoi pelata puolustajana jo kauden alussa eikä siltä paikalta mielellään siirry. Myös Antilla on ollut viime aikoina taipumus jäädä puolustajaksi ja jättää hyökkäilyt nuorempien hoidettavaksi. Siksi vahvasti hyökkääjäksi profiloitunut Ville oli Markukselta järkevä valinta.

Tämän jälkeen Make valitsi kolminkertaisen Tapsa Cup voittajan ja voittomaalitilastoissa kolmantena olevan Antin. Makella oli vahva luotto siihen, että oikealla motivoinnilla ja oikeassa seurassa Antti voitaisiin vielä kerran valjastaa hyökkäyspään johtotähdeksi. Tekihän Antti tällä kaudella enemmän voittomaaleja kuin kukaan muu.

Seuraavaksi Markus valitsi Nikon. Suurelle yleisölle hieman tuntemattomaksi jäänyt Niko on vakuuttanut asiantuntijat varmoilla otteillaan sekä hyökkäys- että puolustuspäässä. Kykyjen lisäksi hänellä on myös joukkuehenkeä pelata missä roolissa tahansa ja ennen kaikkea tahtoa voittaa otteluita.

Yksi kerrallaan kaikki muutkin pelaajat löysivät joukkueensa ja finaali pelattiin seuraavin kokoonpanoin:
Paidat: Antti, Kjell, Make, Martti, Otto ja Timo
Liivit: Antonis, Joni, Kimmo, Markus, Niko, Tommi ja Ville

Finaali käyntiin

Kun joukkueet olivat kasassa, sovittiin ettei lämmittelyottelua pelattaisi vaan finaali alkaisi heti ja päättyisi kello 24:00. Sovittiin myös, että puuveskan vatsareijästä saisi vain yhden maalin, vaikka normipeleissä siitä saa kaksi.

Finaalin tärkeys oli nähtävissä heti pelin alussa. Tasapuolisuuden vuoksi peli aloitettiin jääkiekkotyylisellä keskipisteen aloituksella. Aloituksen jälkeen kentälle laskeutui aavemainen hiljaisuus, koska kaikki olivat sataprosenttisen keskittyneitä peliin. Tavanomainen pelleily ja psyykkaus loistivat poissaolollaan.

Vaikka Liivejä pidettiin hienoisena ennakkosuosikkina, oli finaali heti alussa tasaista vääntöä. Pallo liikkui vauhdikkaasti päästä toiseen ja molemmilla joukkueilla oli paljon laadukkaita paikkoja. Maalinteossa onnistui ensimmäisenä Paidat, kun Antin onnistui ohittaa Liivien maalivahti. Paitojen ilo jäi lyhytaikaiseksi, kun Niko laukoi heti seuraavassa hyökkäyksessä Liivit tasoihin.

Paitojen taktiikka kummastutti ja vakuutti

Liivien puolella huomattiin jo ennen pelin puoltaväliä, että Paitojen Antti ja Martti pelasivat hurjia minuutteja puolustuspäässä. Roolitusta hieman ihmeteltiin, koska näillä kahdella on kuitenkin taitoa tehdä maalejakin. Normaalisti etupäässä puolustuspäässä häärivä kapteeni Make oli vahvan puolustuksen takia siirtynyt hyökkääjäksi. Tosin hyvinhän tuokin asetelma näytti toimiva, koska peli eteni tasaisena.

Paidat reagoi nopeammin muuttuneeseen toimintaympäristöön, jonka aiheutti puuveskojen jäätävä torjuntatyyli. Liivien maalin edustalla päivysti jatkuvasti Paitojen hyökkääjä, jolle toimitettiin palloa hanakasti myös pitkinä kaaripalloina. Hyökkääjä viimeistelikin maaleja suurella prosentilla. Vaikka tyyli ei ollut kaunis, oli se tehokas. Lopulta liivit reagoi tilanteeseen laskemalla alinta puolustajaa aivan maalin eteen, mikä hidasti selvästi Paitojen maalintekoa.

Heti kun Liivien maalitili kasvoi toiselle kymmenluvulle tilanteeseen 10 – 9, innostui Liivien kapteeni Markus psyykkaamaan vastapuolen kapteenia Makea huutelemalla

- Siirryttiin jo toiselle kymmenluvulle! Mitä sanoo kapteeni Make?

Vuosikausien pelikokemuksella Make kuittasi huutelun rauhallisesti toteamalla

- Ei mitään hätää.

Heti sen sanottuaan Make sai pallon ja tapojensa vastaisesti laukoi sen suoraan Liivien maaliin. Takaiskusta masentuneena Markus totesi

- Voi vittu! Ei ollukaan mitään hätää.

Liivien aikalisä

Vaikka pelin loppupuoli eteni tasaisissa tunnelmissa, oli Paidat jatkuvasti pienen askeleen edellä. Ei Liivien voitto mahdottomalta vaikuttanut, mutta Paidat johtivat kuitenkin jatkuvasti. Kellon ollessa 23:43, johti Paidat kolmella maalilla. Ensimmäistä kertaa Tapsa Cup finaalin historiassa Liivien kapteeni otti aikalisän! Herrasmiehenä Paitojen Kjell Gretski totesi

- Voitte pitää 17 minuutin aikalisän.

Tällä hän viittasi siihen, että peliaikaa oli jäljellä enää sen verran. Se on tiedetty, että Kjell on pelimiehiä, mutta hänhän on selvästi myös huumorimiehiä!

Muuten Paitojen joukkue reagoi aikalisään hyvin yhtenäisesti. Kaikki jähmettyivät paikalleen ja jokaisen elekielestä huokui:

- No, mitä tää nyt on? Eiks me voitas vaan pelata?

Samaan aikaan Liivien vaihtopenkillä kuhisi. Kapteeni Markus roliitti miehiään:

- Minä ja Kimmo puolustuksessa. Tommi pelaa keskikenttää. Niko, Ville ja Joni hyökkäämään. Antonis päivystämään vastustajan maalille.

Kapteeni Markuksen luutnantiksi noussut Ville johti hyökkäyksen kärkeä ja jakoi tuoretta tiedustelutietoa

- Siellä on Antti ja Martti puolustamassa. Ei syöksytä turhaan maalille asti, koska ne kuitenkin pysäyttää meidän syötöt. Tehdään ratkaisu ennen sitä.

Ei ollut sattumaa, että Ville on vänrikki Koskelan kaima. Tarvittiin vain kasapanos ja mies viemään se asemiin.

Finaalin ratkaisu

Aikalisän päätyttyä, Liivit lähti kirimään kolmen maalin takamatkaansa. Joni ja Kimmo jäivät vaihtopenkille. Hetken kuluttua Joni tokaisi

- Jokos ne on tehny sen kolme maalia?

Näin tosiaan oli tapahtunut! Liivit oli tullut tasoihin ja mennyt johtoon lukemin 26 – 25. Seurasi hurjaa kamppailua. Peli oli molempien joukkueiden voitettavissa. Lopulta Niko laukoi lämärillä Liivit johtoon. Koska peliaikaa oli vain pari minuuttia jäljellä, yritti Paidat vimmatusti tasoittaa peliä. Liivien puolustus kuitenkin piti ja Liivit otti historiallisen neljännen peräkkäisen Tapsa Cup finaalin voiton lukemin 28 – 27.

Finaali numeroina

Ville pääsi juhlimaan ensimmäistä finaalivoittoaan hävittyään kaksi finaalia. Myös Joni otti ensimmäisen voittonsa neljän hävityn finaalin jälkeen. Antonis ja Tommi ovat voittaneet kaikki kolme pelaamaansa finaalia. Kimmo siirtyi finaalivoittojen lukumäärässä kärkipaikalle otettuaan ensimmäisenä neljännen finaalivoiton. Finaalit ovat historiallisesti olleet hyvin tasaisia. Tämä oli jo kolmas kerta, kun Tapsa Cup finaali päättyi yhden maalin erolla.