Vuosi on vaihtunut, katso tärpit vuodelle 2019

Teksti: Kimmo
Julkaistu 8.1.2019

Maalivahti katsoo kameraan.
Kuva: Lasse valmiina vuoteen 2019

Joulu on ohi ja pelit jatkuvat taas tänään tiistaina normaaliin aikaan klo 22. Tässä jotain tilastotärppejä alkavalle vuodelle.

Kaikki tilastot: Paritilastojen kärkipari vaihtumassa?

Parien voittotilastossa seurataan kenen tahansa kahden pelaajan voittamien pelien lukumäärää, kun he ovat pelanneet samassa joukkueessa (katso Pareittain-välilehti). Pari Kjell-Kimmo oli tilaston kärkipaikalla lähes tilastoinnin alusta aina 18.9.2017 asti, jolloin edelle meni pari Henkka-Kimmo. Seuraavien kuukausien aikana kärkipari vaihtui tiuhaan. Vuorollaan tilastokärjessä olivat Henkka-Kimmo, Kjell-Kimmo ja Lasse-Kimmo. Vuoden 2018 alussa pari Martti-Otto pelasivat elämänsä kevättä ja kirivät tilastossa huikealla tahdilla. Lopulta 17.4.2018 he ottivat paritilastojen kärkipaikan ja kasvattivat etumatkaansa kevään ajan jääden kesälomalle tukevassa tilastokärjessä viiden voiton erolla toisena tilastoissa olleeseen pariin Kjell-Kimmo.

Viime syksyn aikana tilanne muuttui. Tällä hetkellä parien voittotilastosta on muodostunut kolmen parin taistelu: Martti-Otto, Lasse-Kimmo ja Kjell-Kimmo. Martti-Otto ovat vielä tilastokärjessä 54:llä voitolla, mutta he ovat onnistuneet voittamaan ainoastaan kaksi peliä elokuun jälkeen, joten heidän etumatkansa on sulanut. Toisena tilastossa ovat Lasse-Kimmo 53:lla voitolla. Lassen palattua kehiin loukkaantumisensa jälkeen viime elokuussa he ovat kirineet tilastoissa huikealla tahdilla. Kolmantena tilastossa 51:llä voitolla ovat vanhat herrat Kjell-Kimmo. Sinnikkäällä osallistumisella ja silloin tällöin jopa voittamalla he ovat onnistuneet pysymään tilastossa kärjen tuntumassa. Henkka-Kimmo ovat jo pudonneet kärjen vauhdista. Henkka ei viitsi enää tulla pelaamaan ja voittoprosenttikin tällä kaudella on ollut Henkalle epätavallisen matala 44 %.

Kuluvan kauden tilastot

Kuluva pelikausi eli Talvikausi 2018-19 alkoi elokuussa ja päättyy Tapsa Cup finaaliin touko-kesäkuun vaihteessa. Tässä joitain kiinnostavia lukuja kuluvan kauden tilastoista.

Pelaajamäärä kasvussa, jatkuuko kasvu?

Kausi alkoi hiljaisissa tunnelmissa elokuussa, jolloin pelaajia oli keskimäärin vain 5! Pelaajamäärät kasvoivat kuitenkin syksyn mittaan kuukausi kuukaudelta ja joulukuussa pelaajia oli keskimäärin jo 15. Loppuvuodesta maalivahtejakin oli molemmissa joukkueissa joka viikko. Löytävätkö pelaajat kentälle vielä tänä vuonna? Aikaisempina vuosina tammikuussa on yleensä ollut suunnilleen yhtä paljon pelaajia kuin edeltävänä joulukuuna ja lähes aina helmikuussa on ollut enemmän pelaajia kuin tammikuussa. Maalis-huhtikuussa on yleensä nähty pieni lasku osallistujamäärissä.

Pelien lukumäärät

Tilastoituja pelejä on kuluvalla kaudella pelattu 35. Yli 30 peliä on pelannut Kimmo (34), Otto2 (33) ja Lasse (33). Kymmenen pelaajaa on pelannut vähintään 17 peliä.

Voittoprosentit

Enemmän kuin 10 peliä pelanneista suurimmat voittoprosentit on Antilla (71 % ja 17 peliä) ja Lassella (64 % ja 33 peliä). Aikaisemmista kausista poiketen toisella ykkösmaalivahdilla Niklaksella on Lassea suurempi voittoprosentti 67 %. Tosin Niklas on pelannut vain yhdeksän peliä. Mitä enemmän pelaa sitä hankalampi on saavuttaa korkea voittoprosentti. Onnistuvatko Antti ja Niklas päihittämään Lassen?

Voittomaalit

Voittomaalitilastoa johtaa Otto2 tehtyään kuusi voittomaalia alkukauden aikana. Jaetulla toisella sijalla on Henkka ja Make. Henkka on tosin ollut voittajajoukkueessa vain 6 kertaa kun Otto2 on ollut 16 kertaa. Kumpi mahtaa viedä lopulta voiton tässä kamppailussa? Oton ahkera osallistuminen vai Henkan suuri onnistumisprosentti?

Paritilastot

Tämän kauden paritilastoissa (ylempänähän käsiteltiin kaikkia tilastoja ja tässä vain syksyn aikana pelattuja pelejä) parhaiten ovat pärjänneet Lasse, Antonis ja Otto2. Eniten voittoja (9) ovat ottaneet parit Lasse-Otto2 ja Lasse-Antonis. Toiseksi eniten voittoja (8) ovat ottaneet Antonis-Make ja Kimmo-Lasse. Muuten kauden paritilastoissa on melko tasaista.

Tapsa Cup finaali

Touko-kesäkuun vaihteessa pelattava Tapsa Cup finaali päättää kauden. Jostain kumman syystä sama joukkue on voittanut aina useamman mestaruuden putkeen. Voitot ovat menneet järjestyksessä näin: Paidat (Talvikausi 2014-15), Paidat, Paidat, Liivit, Liivit, Liivit, Liivit, Paidat (Kesäkausi 2018). Eli Liivien pitkän voittoputken jälkeen Paidat voitti kesän 2018 mestaruuden. Sama ilmiö on myös havaittavissa, jos otetaan vain talvikauden mestaruudet, jotka ovat menneet näin: Paidat (Talvikausi 2014-15), Paidat, Liivit ja Liivit (Talvikausi 2017-18). Tämän sarjan perusteella Paidat olisi siis tilastojen suosikki kevään mestariksi.

Finaalitilastoja tutkimalla voidaan huomata hieman yllättäen, että joiltakin nimimihiltä puuttuu vielä mestaruus. Kannua eivät ole päässeet vielä nostamaan esim. Otto2, Niklas ja Aatos. Finaalin ovat missanneet kokonaan Aatoksen ja Toivon serkkupoika Lauri3, Jude ja Visa.

Pelataanko pudotuspelit?

Viime keväänä pelattiin myös pudotuspelejä ensimmäistä kertaa sarjan historiassa. Ajatus vaikuttaa järjettömältä, koska joukkueita on vain kaksi.

- Viime keväänä Lassen loukkaantumisen myötä moni muukin pelaaja häipyi. Tunnelma lässähti ja jotain oli keksittävä! Pudotuspelien ajatuksena oli lisätä pöhinää ja saada sitä kautta pelaajamäärät jälleen kasvuun. Tapahtuman markkinointi epäonnistui surkeasti ja pelaajat eivät ilmeisesti tienneet pelaavansa pudotuspelejä. Siksi pelaajamäärät eivät juurikaan kasvaneet. Toisaalta, ei siitä haittaakaan näyttänyt olevan totesi tilastoylivastaava.

Tilastojen perusteella pudotuspelit olivat varsin kummalliset: Paidat voitti 9 ottelua ja Liivit ainoastaan 2. Martti osallistui jokaiseen otteluun ja voitti niistä 10!

Vaikka ajatus pudotuspeleistä kuulostaa turhalta, on niillä paikkansa. Huhti-toukokuun aikana kaikissa tärkeimissä sarjoisssa pelataan pudotuspelejä, joten kotoisessa sarjassamme samanlaista markkinahuumaa voi tulla ikävä, jos pelaamme vain sen yhden illan kestävän finaalin. Yksi ehdotus pudotuspelien läpiviemiseksi on alla oleva pelikaavio, joka on tehty NHL:n vastaavan kaavion mukaan. Ehdotuksen mukaan divisioonan/konferenssin mestaria vastaan pelaa villillä kortilla valittu joukkue, joka on pudonneista joukkueista paras. Huhtikuun aikana ratkaistaisiin siis divisioonan mestaruus ja toukokuun aikana konferenssin mestaruus. Finaali olisi sitten touko-kesäkuun vaihteessa (tarkka päivä ei liene vielä tiedossa).

Ehdotus pulotuspelikaavioksi.
Kuva: Ehdotus pudotuspelikaavioksi keväällä 2019