Draamaa kentällä - Onko Kjellin ura ohi?

Teksti: Kimmo
Julkaistu 3.2.2019

Kuva.
Liivien keskialueen träppi toimi niin hyvin, että Lasse vain seisoskeli maalillaan seiniä katsellen

Tapsa Cup runkosarja jatkui tammikuun viimeisenä tiistaina Paitojen ja Liivien ottelulla. Rivit olivat harvenneet, mutta paikalla oli kuitenkin 9 pelaajaa, mikä on ihan riittävästi hyvien pelien aikaansaamiseksi. Lasse teki kahden kenttäpelaajana vietetyn viikon jälkeen paluun maalille.

Viime viikolla loukkaantuneet tähtihyökkääjä Otto (eli Otto2) ja tulokaskauttaan pelaava Tomi eivät olleet kokoonpanossa, mikä herätti huolta. Varsinkin Otto on ollut lähes joka viikko paikalla, joten viime viikon jalkavamma lienee ollut syynä poissaoloon. Emme tavoittaneet Oton edustajia kommentoimaan tähtihyökkääjän tilaa, mutta toivomme hänelle ja myös Tomille pikaista paranemista.

Peli 1: Skandaalimainen alku

Tällä kertaa joukkueita ei arvottu. Paikalla ollut trio Aatos, Toivo ja Lauri (eli Lauri3) pidettiin yhdessä. Heidän seuraksi lykättiin puolustuspäätä vahvistamaan Kimmo ja maalille Lasse. Ensimmäinen peli pelattiin seuraavin kokoonpanoin:

Paidat: Aatos, Kimmo, Lauri3, Toivo ja Lasse (maalilla)
Liivit: Antonis, Make, Markus (saapui myöhässä), Martti, Otto (ja puuveska)

Skandaali alkoi kärytä jo ennen aloitusvihellystä, kun liivit jaettiin pelaajille. Nuori Antonis joutui ikävään välikäteen, kun hänelle lyötiin kouraan legendaarinen numero 99, joka on tyypillisesti varattu Kjell Gretskille. Virallisesti Gretski on ollut loukkaantuneiden listalla kolme viikkoa, mutta onko tauon todellisena syynä pelaajanuran päättäminen Liivien kabinettipäätöksellä? Suunnitteleeko Liivit Gretskin korvaamista nuorella Antoniksella jo ennen pudotuspelejä? Liivien valmentaja yritti parhaansa mukaan vähätellä ratkaisuaan:

- Ei tästä pidä tehdä suuria päätelmiä. Tämä on taas tätä median spekulointia. Tuntuu, että media jatkuvasti pistää sanoja niin valmentajien kuin pelaajien suuhun. Olen aina sanonut, että liivit otetaan samasta kasasta ja jaetaan sattumanvaraisesti pelaajille. Ei siinä numeroita katsota.

Oli miten oli, mutta lausuntonsa jälkeen puna valmentajan kasvoilla alkoi olla jo samaa sävyä kuin Liivien pelipaidassa.

Kolminkertainen Tapsa Cup voittajan Kjell Gretskin saavutukset ovat vakuuttavat. 266:sta pelaamastaan ottelusta hän on voittanut 121, joka on toiseksi eniten sarjan historiasta. Parien voittotilastossa hän on kolmantena Kimmon kanssa. Voittomaalitilastossa hän on kymmenen parhaan joukossa yhdeksällä voittomaalillaan, joista tärkein on ehdottomasti Kesäkauden 2017 Tapsa Cup finaalin voittomaali. Myös kuluvan kauden tilastot kestävät vertailun muihin tähtipelaajiin, esim. voittoprosentti on 50 % ja pisin tappioputki vain 3 ottelua.

Kuitenkin edellisen kerran Gretski oli kokoonpanossa 8.1., jonka jälkeen hänestä ei ole kuulunut. Mitä veteraanihyökkääjälle on tapahtunut ja mihin hän on kadonnut? Emme saaneet Kjellin edustajilta kommenttia veteraanihyökkääjän tilanteesta ja tulevaisuudesta. Selvää kuitenkin on, että Gretskin kohtalo tulee puhuttamaan tulevien viikkojen aikana.

Ottelu käyntiin

Illan ensimmäinen peli lähti käyntiin Paitojen pallonhallinnassa. Pallo liikkui ihailtavalla tarkkuudella etenkin Aatoksen, Toivon ja Laurin välillä, kun syötöt napsuivat pelaajalta toiselle. Vaikka Paidat piti palloa suurimman osan ajasta, loi myös Liivit laadukkaita paikkoja. Lasse oli jälleen kerran mies paikallaan eikä kahden viikon tauko näkynyt pelaamisessa.

Vaikka Paidat hallitsi pelitapahtumia, oli maalinteossa nähtävissä tietty tehottomuus. Pallo kyllä liikkui keskikentän yli aina vastustajan siniviivalle asti, mutta lopullinen isku jäi usein tekemättä. Joukkueesta puuttui se maalin edessä päivystävä voimahyökkääjä, joka pystyisi viemään pelivälineen maaliin asti. Monet Paitojen maaleista olivatkin tarkkoja laukauksia hieman kauempaa.

Pelin loppuhetkillä molemmilla joukkueilla oli mahdollisuus tehdä ne ratkaisevat maalit, mutta Paitojen loppukiri oli vahvempi. Lopulta Aatos tälläsi kauden toisen voittomaalinsa ja Paidat voitti luvuin 10 - 8. Paitojen voitosta puhuttaessa ei sovi myöskään unohtaa Lassen merkitystä maalivahtina. Viikosta toiseen korkealla tasolla pelaava Lasse oli jälleen yksi voiton kulmakivistä.

Peli 2: Tiukat neuvottelut

Ensimmäisen pelin jälkeen Liivit olivat saaneet tarpeekseen häviämisestä ja kokemastaan vääryydestä. He julistivat, että Liivien joukkueesta on aika tehdä jälleen mahtava. Liivien maalin eteen olisi pystytettävä muuri Lassesta, jotta pahantahtoiset pallot eivät pääsisi Liivien maaliin. Kaiken lisäksi Paitojen olisi kustannettava se. Sekään ei Liiveille riittänyt vaan he vaativat, että saisivat pitää vaihtopelaajan. Noh, sitten Paidat suostuivat kaikkeen: Lasse meni Liiveille ja ketään annettu vaihdossa.

Toinen ottelu käytiin seuraavin kokoonpanoin:

Paidat: Aatos, Kimmo, Lauri3, Toivo (ja puuveska)
Liivit: Antonis, Make, Markus, Martti, Otto ja Lasse (maalilla)

Menetyksistään sisuuntuneena Paidat päätti näyttää pystyvänsä voittamaan illan toisenkin ottelun. Alussa Paitojen peli sujuikin kuin ensimmäisessäkin ottelussa, mutta pian Lassen luoman uuden puolustuskerroksen merkitys alkoi näkyä maalinteossa. Paidat pääsivät edelleenkin vain harvoin Liivien maalille ja ne ensimmäisessä pelissä toimineet kaukolaukaukset eivät riittäneet Lassea ohittamaan.

Taistelu kävi kiivaana ja vahingoiltakaan ei säästytty. Martti sai rehdissä kiistapallotilanteesta epäonnekkaasti pallosta nenäänsä ja kirmasi loppuosan pelistä nenä punaisena kuin Nasse-sedällä.

Loppua kohti peli alkoi kääntyä yhä selvemmin Liivien voitoksi. Otto laukoi Liivit 10 - 4 johtoon, jolloin moni oli jo valmis lähtemään kotiin. Tunnettu agitaattori ja myöhästelijä Markus kannusti vielä jatkamaan peliä:

- Maalista poikki! Kahden maalin erolla!

Jostain kumman syystä peliä vielä jatkettiinkin, vaikka varsinkin Paitojen koko joukkue oli valmis jo lopettamaan. Pian Markus saikin pallon haltuunsa ja laukoi loppunumeroksi Liiveille 11 - 4.

Runkosarja jatkuu tiistaina

Joukkueiden osalta sarjataulukko säilyi ennätyksellisen tasaisena, kun Paidat on voittanut tällä kaudella 21 peliä ja Liivit 22 peliä. Pelaajien osalta eniten voittoja on kerännyt tällä kaudella Lasse, jolla on 27 voittoa. Toiseksi eniten voittoja on Antoniksella, Kimmolla ja Otto2:lla, joilla on 18 voittoa. Tämä kolmikko on myös hävinnyt eniten pelejä tällä kaudella. Voittomaalitilastoa johtaa Otto2 kuudella maalilla. Toisena on Henkka ja Make viidellä maalilla. Neljäntenä on Markus, joka teki juuri neljännen voittomaalinsa tällä kaudella.

Kaikkien tilastojen osalta taistelu parien voittotilaston kärkipaikasta säilyi ennallaan, kun molemmat kärkiparit voittivat yhden pelin. Martti ja Otto johtavat tilastoa 56:lla voitolla, Lassella ja Kimmolla on 55 voittoa.