Finaali! Se on finaali tiistaina!

Teksti: Kimmo
Julkaistu 2.6.2019

Finaalin lööppi.


  Sählyspiegel kansi.

Kuva: Finaalin näkyy myös mediassa

Vuoden suurin taistelu käydään tiistaina 4.6., kun kuntosählyn jättiläiset Paidat ja Liivit iskevät yhteen Talvikauden 2018-19 Tapsa Cup finaalissa klo 22. Tapahtuma on saanut luonnollisesti paljon palstatilaa alan lehdistössä.

Kapteeneiksi povataan Markusta ja Anttia

Edellisessä finaalissa eli elokuussa pelatussa Kesäkauden 2018 finaalissa Paidat suorastaan murskasi Liivit. Liivien kapteeni Markus lähti vanhalla ja kaikkien tuntemalla pelikirjalla finaaliin eikä saanut lietsottua joukkojaan tarvittavaan iskuun. Tappio kaadettiinkin Markuksen syyksi.

Tappion johdosta totaalisesti nöyryytetty Liivien kapteeni Markus joutuikin hakemaan uutta seuraa, joka löytyikin Paitojen riveistä. Koska palkittu ja esimerkillään muita inspiroiva Antti siirtyi samaan aikaan Liivien kapteeniksi, jäi Paidat ilman kipparia. Kun vielä luontaisten johtajataitojen ja muiden välipitämättömyyden takia Markus julistautui pian Liivien kapteeniksi, oli vanha kilpailuasetelma jälleen valmis: Markus vastaan Antti. Parivaljakko ottikin kauden aikana monta kertaa yhteen, kuten alla oleva video osoittaa.

Video: Taistellen kohti finaalia

Kun tarkastellaan kaikkia tilastoja, parivaljakko on pelannut vastakkaisissa joukkueissa 103 kertaa. Näistä Antin joukkue on voittanut 58 peliä ja Markus 45. Voittosuhde tällä kaudella on suunnilleen sama, kun Antin joukkue on voittanut 13 peliä ja Markuksen joukkue 10. Antti johtaa tämän kauden tilastoissa myös muilla tärkeimmillä mittareilla. Pelattuja pelejä heillä on yhtä monta, mutta Antilla on 3 voittoa enemmän, joten voittoprosenttikin on vähän parempi. Antti johtaa myös kauden voittomaalitilastoa.

Tilastojen mukaan Antti on siis hieman voitolla, mutta ero ei ole suuri. Sitä paitsi, finaalissa tilastoilla ei ole mitään merkitystä. Kun kausi on ohi, ainoastaan Tapsa Cup finaalilla voitolla on merkitystä tälle taisteluparille!

Niklas valmiina ensimmäiseen finaalivoittoon

Sarjan pitkäaikaisin maalivahti Niklas on Otto2:n jälkeen toiseksi kokenein pelaaja, joka ei ole vielä voittanut Tapsa Cup finaalia. Tasan kaksi vuotta sitten Niklas pelasi finaalissa, mutta kärsi Paitojen riveissä katkeran tappion vain yhden maalin erolla. Juuri silloin Lasse pelasi vastapuolella ja otti sen ainoan finaalivoittonsa.

Lasse ja Niklas ovat olleet sarjan perinteinen maalivahtikaksikko, joiden taistelu on ollut kovaa mutta rehtiä. Siksi heitä povataankin finaalin maalivahdeiksi. Tosin mikään ei ole varmaa, kun on kyse Tapsa Cup finaalista.

Aikaisemmilla kausilla Lasse on ollut tilastojen perusteella vahvemmalla. Hän on esimerkiksi pelannut jokaisen kauden yli 60 % voittoprosentilla. Mutta tämä kausi on ollut poikkeus ja voittoprosentti jää Lassellakin juuri alle 60 %:n rajan. Samaan aikaan Niklas on pelannut elämänsä kautta. Huipputorjuntoihin yltänyt konkari on torjunut koko kauden 64 %: voittoprosentilla! Tosin täysin vertailukelpoiset nämä luvut eivät ole, koska Lasse on pelannut 40 peliä enemmän kuin Niklas.

Maalivahtienkin osalta finaalista tulee huippujännittävä. Ottaako Niklas ensimmäisen voittonsa vai Lasse toisen? Vai ilmestyykö kumpikaan edes paikalle? Kansa odottaa jännittyneenä.

Der Sählyspiegel: Otto2 ja viimeinen mahdollisuus pokaaliin?

Kuntosählypiireissä vähemmän tunnettu sankaritarina on hyökkääjätaituri Oton (eli Otto2) menestys muutama vuosi sitten Saksan salibandypiireissä, jossa hän niitti mainetta Regionalligassa ja kävi kokeilemassa siipiään jopa 2. Bundesliigassa. Miehen maine elää yhä vahvana Saksassa, jossa viikoittain ilmestyvä sählyalan huippujulkaisu Der Sählyspiegel on tehnyt Otosta kansikuvajutun Tapsa Cup finaalin alla. Kyseinen numero on Suomessa jo loppuunmyyty, joten omaa kappaletta et enää kaupoista löydä.

Vielä vuodenvaihteessa Otto oli tukevassa johdossa Talvikauden 2018-19 voittomaalitilastossa. Kun asiasta Otolle silloin huomautettiin, oli vastaus kylmän viileä:

- Ei sillä ole mitään merkitystä. Ainoastaan Tapsa Cup finaalin voitto ratkaisee!

Der Sählyspiegel keskittyykin artikkelissaan juuri siihen tosiasiaan, että Otto on sarjan kokenein pelaaja, jolta Tapsa Cup finaalin voitto uupuu. Finaalissakin Otto on ollut vain kerran.

Mahdollisuudet menestykseen ovat tällä kertaa kuitenkin hyvät. Kauden aikana Otto on pelannut selvästi useammin Liivien joukkueessa. Joukkue sopiikin tälle taitohyökkääjälle paremmin kuin Paidat, jossa joukkueen kapteeni Markus rakastaa ajokoirapeliä. Erityisesti viimeaikaiset pelit ovat sujuneet Otolta erinomaisesti, koska hän on viiden ottelun mittaisessa voittoputkessa. Vaikka alkuvuoden tukeva johto voittomaalien tilastossa on kevään aikana sulanut, on Otto vielä tilastoissa toisena. Kaikki on edelleen mahdollista, sillä myös 2. Bundesliigassa Otto nousi pistepörssin voittoon juuri viimeisessä pelissä.

Tilastollisesti Oton suurin heikkous on yhteispeli toisen taitohyökkääjän Jonin kanssa. Kun kaikki tilastot otetaan huomioon, ovat Otto ja Joni hävinneet 24 % samassa joukkueessa pelaamistaan peleistä. Tällä kaudella yhteispeli on ollut täysin kadoksissa, koska he ovat voittaneet vain 18 % yhdessä pelaamistaan peleistä! Tilastotieteilijät ovat ihmetelleet tätä erikoisuutta jo kauan, mutta selvää syytä sille ei ole löytynyt. Molemmat pelaajat ovat kokeneita, taitavia ja raudanlujia ammattilaisia eikä kemioissakaan ole ollut ongelmia. Yksi selittävä syy voisi olla se, että molemmat pelaajat ovat selvästi hyökkääviä hyökkääjiä. Eli kenties keittiössä on liikaa kokkeja?

Der Sählyspiegel pohdiskelee artikkelissaan myös Oton uran jatkumista. Otto teloi jalkaansa talven aikana, mutta intohimoisena huippu-urheilijana teki nopean paluun ollen vain 4 viikkoa poissa. Siis kepeistä kentille vain neljässä viikossa on huikea suoritus noinkin kokeneelta pelaajalta. Myös finaalia edeltävällä viikolla Oton pelit jäivät kesken lievän vamman takia, mutta vain varotoimenpiteenä finaalin takia.

- Olen kunnossa, kun finaali alkaa, toteaa taitohyökkääjä itsevarmana.

Täysin analoginen Jumbotron

Lehti kirjoittaa myös finaalin alla areenalla panostettuun uuteen infrastruktuuriin. Monet jo tietävätkin, että vanha tulostaulu korvattiin uudella muutama viikko sitten. Kertaakaan ei ole vielä pelattu numeroita ympäri, joten maksimimaalimäärää ei vielä varmuudella tiedetä. Varmaa on kuitenkin se, että numeroita on enemmän kuin kahteenkymmeneen. Monissa jäähalleissa näkyy isoja digitaalisia jumbotroneja, mutta täällä tulostaulussa on panostettu huippukalliiden sveitsiläisten kellojen tapaan täysin mekaaniseen koneistoon. Tämä on ominaisuus, jota todellinen maalien laskennan aficionado osaa varmasti arvostaa. Lisäksi ratkaisevana valintakriteerinä on ollut pikselimäärä:

- Miksi tyytyä 4k näyttöön, kun vaihtoehtona on ääretön määrä pikseleitä, todetaan areenalta.

Tällä viitataan siihen, että nykyisten digitaalisten näyttöjen suurin tarkkuus on yleensä 4k ja jumbotroneissa yleensä selvästi vähemmän. Sitä vastoin mekaanisessa tulostaulussa on lähes äärettömän paljon pikseleitä. Lisäksi katselukulma on täydet 180 astetta.