Tapsa Cup finaalista muodostui huikea trilleri!

Teksti: Kimmo
Julkaistu 9.6.2019

Kuva pokaalista
Kuva: Tapsa Cup pokaali odotti noutajaansa

Huipputasainen Talvikausi 2018-19 sai arvoisensa päätöksen, kun runkosarjan voittanut Paidat ja haastaja Liivit kohtasivat sählyareenan hornankattilassa. Varaustilaisuudessa muodostetut joukkueet eivät pettäneet faneja vaan tarjosivat jännitystä koko rahalla.

Runsaasti pelaajia

Vaikka Tapsa Cup finaali nauttii suurta arvostusta pelaajien keskuudessa, nähtiin tälläkin kertaa jonkin verran kieltäytymisiä: toiset vetosivat sopimusneuvotteluihin ja toiset pitkään ja kuluttavaan kauteen. Poissa olivat niin sarjan runkopelaajiin kuuluvat Tapsa, Joni ja Henkka kuin myös satunnaisemmin pelaavat Aatos, Tomi ja Tommi. Kolmen klaani - eli Lauri (Lauri3), Aatos ja Toivo - oli kutistunut taistelijapariksi, kun paikalla olivat vain Lauri ja Toivo. Virallisesti Aatoksella on sopimusneuvottelut kesken, koska hänen uskotaan siirtyvät Kymenlaakson urheilukentille seuraavalla kaudella. Tosiasiassa taistelupari paljasti hänen oikeasti lomailevan Kroatian auringossa. Hän saikin osakseen sopivan määrän kuittailua: "Ei oo ymmärtänyt asioiden tärkeysjärjestystä."

Kaikesta huolimatta osallistujia oli enemmän kuin kieltäytyneitä, koska pelaajia oli paikalla 16. Paikalla oli mm. Ville, joka joutui viime kesän finaalissa vakavien dopingsyytösten kohteeksi. Alkausi oli hänelle vaikea ja ilmeisesti dopinginista johtunut hengenvaarallisen jälkitaudin ajoi hänet pois pelikentiltä kuukausiksi. Lopulta median ajojahdin jälkeen hän kuitenkin sai itsensä finaalin asti. Myös Timo oli jälleen liittynyt kokoonpanoon ja oli jahtaamassa ensimmäistä voittoaan lähes kolmeen vuoteen. Myös Otto oli toipunut viimeaikaisista loukkaantumisista ja pelasi finaalissa. Hänellä viimeisestä voitosta oli kuulunut jo kolme vuotta. Paikalla olijoista aivan ensimmäistä kertaa finaalissa pelasivat Lauri (eli Lauri3) ja Jude. Aiemmin finaalissa olivat pelanneet Niklas, Otto2 ja Toivo, mutta heiltä se finaalivoitto vielä puuttui.

Mutta mikä tärkeintä, se asenne oli kaikilla kohdillaan, kun edessä oli kauden tärkein ottelu.

Draft-tilaisuus

Finaalin alussa järjestettiin jo finaalin perinteeksi muodostunut varaustilaisuus eli draft, jossa muodostettiin joukkueet. Paitojen kapteenina oli hallitseva Tapsa Cup voittaja Antti ja Liivien kapteenina Markus. Tänä vuonna draftin voitti Liivit, joten kapteeni Markus pääsi valitsemaan ensimmäisenä. Vuoden 2019 draftin ykkösvaraus oli Lauri. Paidat varasi seuraavana ja he ottivat Martin. Kolmosvaraus oli nuori Toivo, joka liittyi Liivien joukkueeseen. Tämän jälkeen Paidat varasi Lassen.

Draftit herättävät aina keskustelua, koska päivän pelikuntoa on vaikea ennustaa. Tänä vuonna kunkin pelaajan sairastelut ja pelikunto näyttivät vaikuttavan huomattavan paljon. Pitkät sairastelut ja sen aiheuttama huoli suorituskyvystä näyttivät olevan suuremmassa roolissa kuin viime vuonna. Lopulta jokainen löysi joukkueensa ja finaali pelattiin alusta loppuun seuraavin kokoonpanoin.

Paidat: Antti (C), Antonis, Make, Martti, Otto, Timo ja Lasse (MV)
Liivit: Markus (C), Jude, Kimmo, Kjell, Lauri3, Otto2, Toivo, Ville ja Niklas (MV)

Vasta peli alettua huomattiin jonkin menneen draftissa pieleen, koska Liiveillä oli 2 pelaajaa enemmän. Toisaalta Paitojen joukkue oli selvästi kokeneempi, koska he kaikki olivat Tapsa Cup voittajia. Liivien joukkue oli selkeästi kokemattomampi, sillä heidän pelaajista 5 ei ollut Tapsa Cup finaalia vielä voittanut ja heistä 2 ei ollut edes pelannut finaalissa. Usko Liivien menestykseen ei siis ollut kova.

Maalivahtiosastolla asetelmat olivat samanlaiset, kun Liivien Niklas haastoi Paitojen Lassen. Lasse on hallinnut viime vuosina maalivahtitilastoja, mutta Niklas on tällä kaudella haastanut häntä ihan tosissaan. Tätä kohtaamista fanit olivat toivoneet jo koko pitkän kauden ja nyt siitä tuli todellisuutta.

Finaali käyntiin!

Finaalin alku on nähtävissä alla olevasta videosta.

Video: Tapsa Cup finaali alkaa

Liivit sai peliin unelmastartin, kun draftin ykkösvaraus Lauri löi serkkupoika Toivon nappisyötöstä verkot tötterölle heti ensimmäisessä hyökkäyksessä. Asiantuntijat näkivät välittömästi, että Laurin ja Toivon yhteistyö tulisi olemaan kultaakin kalliimpaa Liiveille. Shokkialku ei säikäyttänyt Paitoja vaan joukkue kokosi rivinsä nopeasti.

Finaalin alkuhetkistä lähtien oli selvää, että peli erosi intensiteetiltään normaalista runkosarjan ottelusta. Keskittyminen ja huolellisuus jokaisessa vaihdossa oli aivan eri tasolla kuin kertaakaan kauden aikana. Ilmiö ei ole uusi, vaan sama oli nähtävissä ikimuistoisessa Talvikauden 2016-17 finaaliottelussa tasan kaksi vuotta sitten. Silloin innostusta lisäsi erityisesti se, että ensimmäistä kertaa pelaajat tiesivät pelaavansa finaaliottelussa. Lajin tulevaisuuden kannalta on hienoa nähdä, että ilmiö on kestänyt aikaa vielä vuosien jälkeen.

Peli jatkui tasaisena ja molemmat joukkueet pääsivät laadukkaille paikoille. Fanit eivät joutuneet pettymään, koska molemmat maalivahdit olivat huippuvireessä. Katso otteita alla olevalta videolta.

Video: Peli eteni tasaisena ja vähämaalisena

Runkosarjassa tällä kaudella usein puolustuspäähän vetäytynyt Paitojen kapteeni Antti valitsi draft-tilaisuudessa joukon kokeneita puolustajia. Siksi hänet nähtiinkin finaalissa etupäässä hyökkäyksen keihäänkärkenä. Pelin edettyä tasaisena loppuminuutille asti, oli Liivien johto kaksi maalia. Paitojen aika oli loppumassa, joten maaleja oli saatava. Katso video alla.

Video: Kapteeni Antti näyttää mallia

Ennätystasainen runkosarja päättyi Paitojen voittoon vain kolmen voiton erolla. Kausi sai arvoisensa päätöksen, kun finaalin varsinaisen peliajan loppuhetkillä joukkueiden ero oli vain yksi maali. Mitä sitten tapahtui?! Katso loppuhetket alla olevalta videolta.

Video: Finaali jatkui huipputasaisena loppuun asti

Kun Gretskin kännykän herätyskello piippasi tarkalleen puolenyön aikaan, oli finaalin voittaja selvillä: Liivit voitti Talvikauden 2018-19 Tapsa Cup finaalin! Nöyryyttävä viime kesäkauden tappio oli historiaa ja punapaitojen kunnia oli palautettu tässä huikeassa trillerissä.

Paidoille täpärä tappio oli erityisen katkera, mutta herrasmiesten koko joukkue kunnioitti voittajaa perinteisessä kättelyssä pelin jälkeen. Video alla.

Video: Lopussa kuitenkin käteltiin

Palkitseminen

Ilta huipentui palkitsemistilaisuuteen. Ottelun arvokkaimmaksi pelaajaksi (MVP) valittiin Toivo, joka oli alustamassa jo Liivien ensimmäistä maalia ja hääri serkkunsa Laurin kanssa hyökkäyksen kärjessä koko pelin ajan. Saavutus on erityisen huikea sen takia, että Toivo oli paikalla olijoista nuorin.

Palkitsemistilaisuus huipentui pokaalin eli pojan nostoon, joka on nähtävissä alla olevalta videolta.

Video: Voittajat juhlivat

Finaalitilastot

Liivien voittajajoukkuetta kipparoi kapteeni Markus, joka vastasi myös joukkueen muodostuksesta varaustilaisuudessa. Joukkueen muut pelaajat aakkosjärjestyksessä olivat Jude, Kimmo, Kjell, Lauri (eli Lauri3), Markus, Niklas, Otto (eli Otto2), Toivo ja Ville.

Voittajista ensimmäistä kertaa finaaliin osallistuivat Jude ja Lauri. Aikaisemmin vain finaalitappion kokeneet Niklas, Otto ja Toivo voittivat nyt siis ensimmäistä kertaa. Villelle voitto oli kolmas, Markukselle ja Kjellille neljäs ja Kimmolle viides.

Hopealle sijoittuneessa Paitojen joukkueessa pelasivat Antti (kapteeni), Antonis, Lasse, Make, Martti, Otto ja Timo. He kaikki ovat voittaneet Tapsa Cup finaalin jo aiemmin. Lasse, Make ja Martti kerran, Otto kaksi kertaa, Antonis ja Timo kolme kertaa ja Antti peräti neljä kertaa.

Joukkueiden voittotilastot ovat erityisen tasaiset. Paidat on vienyt finaalin neljä kertaa ja liivit viidesti. Lisäksi finaalit ovat yleensä olleet huipputasaisia: yhdeksästä finaalista neljä on päättynyt vain yhden maalin erolla.

Kuvasatoa juhlinnasta