All Star -ottelu 6.8. on kesäkauden finaali!

Teksti: Kimmo
Julkaistu 4.8.2019

Kuva.
Kuva: Mestarikaksikon tiet erkanevat, kun Ville ja Markus kipparoivat omia joukkueitaan

Aurinkoisena aamuna 6.8.1945 Yhdysvallat räjäytti atomipommin Hiroshimassa. Tasan 74 vuotta myöhemmin 6.8.2019 iskevät yhteen samalla räjähtävällä voimalla kuntosählyn suurseurat Paidat ja Liivit, kun Kesäkauden 2019 finaali eli All Star -ottelu alkaa klo 20. Pelistä on tulossa huikea spektaakkeli ja todennäköisesti kaikkien aikojen kovatasoisin finaali. Luvassa on periksi antamatonta taistelua ja dramaattisia käänteitä. Illan kääntyessä yöksi paikalla on vain voittajia ja häviäjiä eikä mitään siltä väliltä. Kuten aina ennenkin voittajat tullaan muistamaan legendoina.

Myös kesäkauden finaali tunnettiin ennen nimellä Tapsa Cup finaali, mutta jatkossa Tapsa Cup finaali tulee olemaan ainoastaan touko-kesäkuun vaihteessa pelattava talvikauden finaali. Kesäkauden finaali on tästä eteenpäin All Star -ottelu. Myös aikaisemmat kesäkauden finaalit muutetaan tälle nimelle. Nimi muuttuu, mutta henki säilyy samana.

All Star -pelaajien valintakriteerit

Kuntosählyn peruskirjan mukaan areenan kioskinpitäjä tekee itsenäisen valinnan, ketkä saavat kunnian pelata All Star -ottelussa. Tarkkoja valintakriteereitä ei ole julkaistu, mutta yleisen uskomuksen mukaan siihen vaikuttavat kolme seikkaa: pelaajan maksukyky, paikallaolo ja halukkuus. Pelaajan on pystyttävä maksamaan ainakin jollakin aikataululla 8 € (tai 7 €, jos kuuluu alennusryhmään). Lisäksi hänen on tultava paikalle ja suostuttava pelaamaan sählyä. Ainoastaan kaikki nämä vaatimukset täyttävät pelaajat ovat All Star -materiaalia.

Doping säännöt

Vuodentakainen finaali päättyi skandaalinkäryisissä tunnelmissa, kun kävi ilmi, että taitohyökkääjä ja kaksinkertainen Tapsa Cup voittaja Ville oli lääkinnyt kipeää selkäänsä Buranalla. Media repi tapauksesta suuria otsikoita ja hävinneen joukkueen kapteeni Markus heitti vielä liekeille bensaa. Epävarma tilanne jatkui kohtuuttoman pitkään, koska liitto epäonnistui kriisiviestinnässään. Lopulta finaalin tulos vahvistettiin eikä tapauksessa todettu tapahtuneen dopingrikettä. Virheistä on nyt otettu oppia ja finaalille on nyt laadittu alla olevat doping-säännöt.

Sallittu:

  • Buranaa ja sellasta saa popsia
  • kipugeelit käy myös

Kielletty:

  • kaikki sellaiset aineet, joista voi aiheutua vaaraa itselle tai muille (esim. alkoholi)

Finaali pelataan ilman tuomaria

Liigan komissaari ja grand old man Tapsa ei osallistu finaaliin! Seuraava työvuoro hänelle osuu vasta seuraavalle viikolle, joka onkin jo Talvikauden 2019-2020 aloitusottelu. Tämän takia finaali pelataan ilman tuomaria.

Perinteisesti finaalit ovat olleet selvästi kiihkeämpiä kuin normaalit runkosarjan ottelut, joten tuomarin puuttuminen tullee johtamaan ainakin jonkinlaisiin kiistoihin. Pahimmassa tapauksessa jopa avoimeen konfliktiin! Erityisen hankalia ovat perinteisesti olleet ainakin maalivahdin alueella oleminen, korkeat mailat, kenestä meni yli, epäselvät maalit ja Markus.

Tämän takia onkin syytä muistuttaa kaikkia joistakin salibandyn perussäännöistä. Nämä löytyivät netistä:

  • Polven korkeudelta saa pelata, mutta ei sitä korkeammalta. Gretski, muista nyt: polvi on raja, ei vyötärö.
  • Mailan nostaminen ja painaminen on kielletty. Finaalissa tämä sääntö koskee myös Markusta.
  • Jos puolustaja on maalivahdin alueella, siitä tulee vapaalyönti 3 metrin päästä maalista. Hyökkääjäkään ei saa olla maalivahdin alueella, vaan siitäkin tulee vapari. Maalialueen viiva on maalialuetta.
  • Tämä tuli minulle yllätyksenä: Protestointi on ehdottomasti kielletty. Protestoiminen johtaa ottelun pelikieltoon välittömästi.

Vedonlyöntitoimistot ottavat jo vastaan vetoja kuinka nopeasti Markus saa pelikieltoa protestoinnista. Vuoden 2002 jalkapallon MM-kisoissa Claudio Caniggia sai punaisen kortin vaikkei pelannut turnauksessa minuuttiakaan. Yltääkö Markus samanlaiseen suoritukseen?

Kapteeneiksi povataan Markusta ja Villeä

Markus ja Ville olivat yhdessä voittamassa Tapsa Cup finaalia Liiveille kesäkuun alussa. Vuosien yhdessä pelaaminen oli hionut yhteistyön lähes saumattomaksi ja kaksikko olikin yksi voiton takuumiehistä. Mutta heti juhlahumun laannuttua kaksikko julistautui kesäkauden finaalin kapteeneiksi. Teiden erkanemisen uskotaan johtuvan kaksikon ajautumisesta riitoihin. Syynä lienee julkisuudessa annetut negatiiviset kommentit ja kunnioituksen puute, joka on kärjistynyt salaisessa WhatsApp-ryhmässä. Mikäli kaksikon kohtaaminen toteutuu, tavoittelee Markus toista finaalivoittoa kapteenina tänä vuonna ja Ville ensimmäistä voittoaan kapteenina, joka olisikin hänelle ennätyksellinen neljäs peräkkäinen finaalivoitto.

Sarjan kuudenneksi kokenein pelaaja ja monikertainen finaalikapteeni Markus on ristiriitainen hahmo, joka jakaa vahvasti mielipiteitä. Toiset näkevät hänet innovatiivisena strategina, kuviosuunnittelijana, taistelijana ja tsempparina. Johtajana suurella J:llä. Toisten mielestä hän on sählykenttien jetro ruustet, jonka suu käy, mutta mitään tolkkua herran touhussa ei näytä olevan. Tämä kolminkertainen Tapsa Cup voittaja ja yksikertainen All Star voittaja on aina valmis kantamaan kapteenin nauhaa, mutta kaikki eivät kuitenkaan ole yhtä innoissaan tästä ajatuksesta. Monet kysyvätkin, onko hänestä kapteeniksi varsinkin kun vuodentakainen finaali päättyi Markuksen kannalta täydelliseen fiaskoon: joukkue suorastaan murskattiin koko tilastohistorian suurimmalla maalierolla lukemin 37-14.

Kysyimme Villeltä, mitä mieltä hän on tämän yksikertaisen All Star -voittajan mahdollisuuksista palata kapteeniksi finaaliin:

- No, yksinkertainenhan se on. Sehän on ihan selvää. Ei siinä mitään All Star -voittojen määrää tarvitse katsoa. Ennen kuin puhutaan kapteeneista mitään, pitäisi miettiä miksi Markus ylipäätänsäkin pelaa All Star -ottelussa? Eikö sellaiseen valita vain ne parhaat? Sehän melkein pilas Tapsa Cup finaalinkin niillä kaarisyötöillään. Alettiin pärjäämään vasta, kun mä sanoin sille, että lopeta ne ja syötä kunnon syöttöjä.

Markus ei Villen kommenteista hätkähdä vaan suhtautuu tilanteeseen sen rauhallisesti:

- Nuori kukkopoika Ville. Voittoprosentti tällä kaudella 33 %. Vähemmän pelejä kuin mulla on voittoja. Pelannut muutaman finaalin rivimiehenä ja luulee olevansa valmis kapteeniksi. No, kyllä se voi päästä pokaaliin käsiksi ... kun luovuttaa sen voittajajoukkueen kapteenille.

Markus ei myöskään hyväksy Villen kritiikkiä B3-kuviota kohtaan:

- Sehän toimi! Finaalissahan B3 toimi! Missä video?! Skandaali, media sensuroi!

Tuoreimpien huhujen mukaan Ville olisi loukannut nilkkaansa kesän aikana lomamatkalla, joten hänenkin kapteenihaaveet ovat vaarassa. Kovin moni ei ole julkisesti ilmaissut haluaa pelata kapteenina, joten katseet kääntyvät kaksinkertaiseen Tapsa Cup ja All Star -voittaja Antin suuntaan. Juuri Antti johti vuosi sitten Markusta nöyryyttänyttä joukkuetta ja on jatkanut vahvoja otteita koko kauden ajan. Kysyimme Antilta Villen tilanteesta:

- No oikeesti Villen nilkka meni, kun henkinen kantti ei enää kestäny. Meni kesän alussa tekemään kapteenilupauksia ja painetila kävi liian kovaksi. En ole yllättynyt. Nuorille ja kokemattomille pelaajille tällainen on ihan tavallista.

Halukkuuteen toimia kapteenina, Antti vastasi näin:

- En mä tiedä. Kai sitä vois olla. Ainahan se on mukava voittaa Markus. Niinku vuosi sitten.

Kapteeniruletti pyörii siis edelleen. Onko Ville pelikunnossa? Suostuuko Antti kapteeniksi? Nähdäänkö aivan uusi kapteeni? Lopullinen vastaus saadaan vasta finaalin alkaessa.

Maalivahtien revanssi - Ottaako Niklas haasteen vastaan?

Finaalien yksi kohokohdista on aina maalivahtien kohtaaminen. Lasse on Tapsa Cup voittaja talvikaudelta 2016-17 ja Niklas otti ensimmäisen Tapsa Cup voittonsa kesäkuussa, joten siltä osin tilanne on tasan. All Star voitto puuttuu vielä kummaltakin. Lasse on jo kauan pelannut käytännössä joka viikko, mutta nyt myös Niklas on löytänyt peli-ilonsa kesän aikana. Vahtien kohtaamiset ovat päättyneet tällä kaudella voitoin 3-2 Niklaksen hyväksi, joten finaalissa voi käydä miten vain. Jo kesäkuisen finaalitappion jälkeen Lasse puhkui revanssihenkeä ja aikoo varmasti pistää parastaan kesän tärkeimmässä ottelussa.

Yksi kesäkauden suurimmista uudistuksista on ollut maalivahtien torjuntojen tilastoiminen. Lassen torjuntaprosentti on kauden aikana ollut noin 73 % ja Niklaksella 48 %. Kerran Lasse torjui koko illan kestäneessä pelissä jopa 90 % laukauksista. Lassen päästettyjen maalien keskiarvo on 15 ja Niklaksella 20. Jostain kumman syystä Lasselle on lauottu lähes joka pelissä noin 50 % enemmän kuin Niklakselle, mikä tietysti vaikuttaa maalien määrään. Koska dataa on toistaiseksi vähän, voi syytä vain arvailla. Kenties puolustajat jättävät Lassen enemmän oman onnensa nojaan tai kenties Niklas ei laske kaikkia torjuntoja.

Kuluvaa kautta ja tulevaa finaalia Lasse kommentoi näin:

- On kyllä ollu tosi hyvä kesäkausi. Porukkaa on ollu hyvin ja kaks maalivahtia melkein joka kerta. Mä oon ainakin pelannu tosi mielelläni. Niklaksen kanssa on ollu tosi hyvä taistelu. Ollaan 5 peliä pelattu vastakkain ja Nikke on voittanut 3. Kun mä vien sen finaalin, niin sittenhän se on tasapeli. Kesän Tapsa Cup finaalista jäi kyllä vähän hampaankoloon. Oishan se hienoa ottaa revanssi nyt tiistaina. Toivottavasti Nikke pelaa finaalissa.

Lasse on siis haasteen heittänyt. Ottaako Niklas sen vastaan? Nähdäänkö sarjan menestyneimmät maalivahdit jälleen vastakkain? Niklas on missannut pari tiistaita, joten varmuutta ei ole. Pari viikkoa sitten Antti tuurasi Niklasta varsin menestyksekkääksi. Antti torjui ennätyksellisestä 96:sta laukauksesta 76 eli lähes 80 %. Jos toinen maalivahti uupuu, suostuuko Antti taas maalille? Miten se vaikuttaa Antin joukkueeseen, jos sen tasoinen kenttäpelaaja on maalilla?

Tulokkaat ja paluumuuttajat

Tulokaskauttaan tänä kesänä sarjassa pelaava Tuukka suoriutuu niin puolustajan roolista kuin myös hyökkäyspään vastuusta. Huhujen mukaan Tuukalle on tarjottu jatkopaperia, mutta mies ei ole näillä näkymin pistämässä nimeään alle, vaan palaa kasvattiseuransa kokoonpanoon kauden päätyttyä. Pienenä vihjeenä: Jos Markusta kuuntelisimme, pelaisimme kaikki vähintään joka toinen viikko Tuukan kasvattiseurassa. Finaalista tulee hänelle viimeinen ottelu pitkään aikaan, joten lataus tulee varmasti olemaan erityisen kova. Kestääkö nuorukaisen henkinen kantti finaalin aiheuttamat paineet?

Toinen tulokaspelaaja on Anton, joten nyt tilastoissa on Anton, Antoni ja Antonis. Voimahyökkääjä Anton on parhaimmillaan maalinedustaistelussa eikä taivu helposti kenellekään. Voimahyökkääjät yleensä hyötyvät vaihtomiehistä, joita finaaleissa yleensä on. Anton varmasti pelaa vahvuuksillaan myös finaalissa. Miehen jatkopestistä ei ole tihkunut tietoja, mutta hän saattaa jatkaa myös talvikaudella.

Paluumuuttajina sarjassa on kesän aikana nähty Joel, Tuomas, Hannu ja Make2. Joelin jatkopestin esteenä on muun elämän esteet, joten hänellä olisi nyt viimeinen mahdollisuus pitkään aikaan. Joel on yksi pitkäaikaisimmista pelaajista, joilta finaalivoitto vielä puuttuu. Tuomaksella oli taito edelleen tallella, mutta kinttu liikkui niin kuin ennenkin. Myös Hannu suoriutui roolistaan varsin mallikkaasti ja pääsi kauden aikana voiton makuun. Maken kaveri Make2 on profiloitunut kesäkauden pelaajaksi eikä hän todennäköisesti tartu jatkosopimukseen kauden jälkeen. Kuten muutkin, myös Make2 pärjännyt hyvin ja päässyt myös voiton makuun. Tiistaina selviää, nähdäänkö molemmat Maket vielä kerran kesän kuumimmassa taistossa.