Tapsa Cup finaali tiistaina 16.6. jo kello 20

Teksti: Kimmo
Julkaistu 14.6.2020
Pelit käynnissä
Kuva: Pokaalia on jälleen tarjolla

Tiistaina 9.5. pelattiin Tapsa Cup sarjan runkosarjan viimeinen ottelu ja jäljellä on enää kauden tärkein ottelu eli Tapsa Cup finaali, joka pelataan tulevana tiistaina 16.6. poikkeuksellisesti jo klo 20. Siis ilta kahdeksalta, koska nyt areenalla on jo siis kesäaikataulu. Eli älä tule paikalle vasta klo 22, kuten talvella, vaan tule jo klo 20.

Runkosarja päättyi Liivien voittoon

Tiistaina 9.6. pelattiin runkosarjan viimeinen ottelu, jossa Liivit voitti Paidat tasaisessa ottelussa maalein 25-20. Paidoilla oli yksi vaihtomies, mutta Liiveillä ei, joten punanutut saivat juosta koko rahan edestä. Kuluvan kauden aikana Paidat on voittanut 28 peliä ja Liivit nyt 21, joten Liivien voitto erityisen tärkeä.

Markus ja Ville olivat molemmat poissa peleistä, mutta Markus piipahti kuitenkin areenalla. Suuren maailman tähden tavoin hän saapasteli sisätiloissa aurinkolaseissa. Nimikirjoituksia hän ei kuitenkaan faneille jakanut. Sen sijaan hän kommentoi paikalla olleiden otteita varsin äänekkäästi. Viimeiset skauttaukset ennen finaalia. Lopulta järjestysmiehet poistivat hänet katsomosta.

Ville oli ottanut hösseliä eli HSL:ää, joten häntä ei paikalla nähty. Tämän takia finaali aikoinaan siirrettiin viikkoa myöhemmäksi. Vedonlyöntitoimistot vielä pohtivat, millä kertoimilla Ville ilmoittaa tiistaina, ettei pääsekään finaaliin, kun korona iski. Jäämme seuraamaan tilannetta.

Koska kapteenit olivat poissa, haettiin johtajuutta paikalla olevista. Paitojen Otto2 kehuikin Antin aloitteellisuutta.

- Antti osoitti tänään johtajuutta kentällä. Kantoi hyvin kapteenin nauhaa.

Tosin peli edetessä Otto2 ei kommenteista ja desibeleistä päätellen ollut aivan tyytyväinen Antin suorituksiin hyökkäyspäässä. Tuliko siinä joku harhasyöttö vai mikä lie. Tasaisena ottelu kuitenkin eteni loppuun asti eikä Paidat antanut periksi. Lopulta hienon paluun kentille tehnyt Toivo iski kaksi viimeistä Liivien maalia. Molemmat maalivahdit Lasse ja Niklas olivat hyvässä vireessä illan ottelussa. Voidaan sanoa, että Niklas pelasi ajoittain jopa kauden parasta peliään, mikä povaa tasaista maalivahtien kamppailua finaalissa, jossa Niklas on puolustava Tapsa Cup voittaja. Myös Lasse oli jälleen kerran maalinsa herra ja torjui 69,7 % laukauksista.

Tuomaripeli voi ratkaista finaalin

Peli on tälläkin kaudella ollut vauhdikasta ja yleensä herrasmiesmäistä. Silti, monet rikkeet ovat jääneet tuomitsematta suoranaisten tuomarivirheiden takia. Finaaleissa peli on ollut yleensä runkosarjaa huolellisempaa ja siksi maaleja tehdään yleensä vähän. Jokainen maali ja jokainen tilanne voi olla se ratkaiseva. Pikkurikkeistä ei ehkä kannata nipottaa, koska pelaamaanhan sinne on tultu ja sujuva peli on kaikkien etu, mutta kaikkein räikeimmät tapaukset kannattaa kuitenkin viheltää.

Mailan nosto on yksi hankalimmista rikkeistä, koska joskus se voi tapahtua vahingossa ja joskus se voi jäädä tuomarilta näkemättä. Katso alla olevalta videolta kuinka eräs tällainen jäi viheltämättä alkuvuodesta.

Video 1: Eräs pelaaja nostaa mailaa

Mailaan lyönti jää myös helposti tuomitsematta. Alla olevalla videolla oleva tapaus herätti studiossa keskustelua.

Video 2: Eräs pelaaja lyö mailaan ja Otto2 toimii sheriffinä

Edellä mainittuja sattuu paljon enemmän kuin niitä on videolle saatu ja usein ne ovat harmittomia. Joskus niitä voidaan katsoa ihan tarkoituksella sormien läpi varsinkin, jos joukkue ei saa siitä hyötyä. Selvästi räikeämpi tuomarivirhe tapahtui vuosi sitten Tapsa Cup finaalissa. 35 sekuntia ennen finaalin loppua Liivit johti peliä 13-12, joten Paidoilla oli vielä varsin hyvä mahdollisuus tulla tasoihin ja mennä rankkareilla voittoon. Sitten tapahtui tämä alla olevalla videolla oleva selkeä rike, joka jäi tuomareilta viheltämättä.

Video 3: Liivit johti Tapsa Cup finaali 2019 yhdellä maalilla 35 sekuntia ennen loppua

Alkuperäisellä videolla Martti kysyy heti tilanteen jälkeen:

- Eiks Markus kaatanu Oton?

Muut eivät nähneet tilannetta tai eivät pitäneet sitä ratkaisevana tai jotain muuta. Jos rikettä ei tapahtunut, mikä sai Oton kaatumaan? Oliko kyseessä taas se Jumalan käsi, joka teki Argentiinalle maalin jalkapalloon MM-kisoissa 80-luvulla?

Monille saattaa tulla yllätyksenä, että tämä Jumalan käsi teki paluun jo helmikuussa. Jos Anttia ei tässä alla olevalla videolla rikottu, niin miksi hän ei päässyt etenemään tuota nopeammin. Jokin selittämättömän voiman on täytynyt hidastaa häntä. Saa nähdä nähdäänkö tätä lisää finaalissa.

Video 4: Jumalan käden paluu

Yleisesti ottaen tilanne tietenkään ole niin huono, mitä tässä on nyt vihjattu. Tapsa Cup finaali on kuitenkin aina ollut hieno tapahtuma, jossa pelataan kauden parasta peliä. Suuria tunteita, onnistumisia ja epäonnistumisia. Ja joku aina kuitenkin voittaa! Lisäksi kuka tahansa voi tehdä sen ratkaisevan maalin ja päästä finaalitaulukkoon Ratkaisija-sarakkeeseen Tommin, Kjellin, Nikon, Markuksen ja Villen tapaan. Maaleja voi tehdä kuten esimerkiksi Make tässä ennen julkaisemattomassa videossa viime kesänä.

Video 5: Maken hieno maali

Kauden tilastoja ennen finaalia

Finaali alkaa jälleen draftilla, jossa kapteenit valitsevat pelaajansa. Tilaisuus on tarjonnut aina yllätyksiä valintajärjestyksellään, mutta jotain voi aina veikkailla. Edellisten finaalien perusteella tilastotoimisto ennustaa, että Lasse, Lauri, Tommi ja Toivo valitaan ensimmäisten joukossa, mutta järjestystä ei uskalla veikata. Myös Antti ja Martti varataan todennäköisesti pienillä numeroilla.

Molemmat runkovahdit Lasse ja Niklas ovat Tapsa Cup voittajia. Niklas voitti vuosi sitten ja Lasse 2017. Lasse hävisi vuosikymmenfinaalin joulukuussa, jolloin Antti oli voittava veska. Lasse on ollut hirmu vedossa tälläkin kaudella, mutta finaali on aina oma ottelunsa. Lasse on ollut paikalla toiseksi ahkerimmin, mutta silti voittoprosentti on huimat 71 %. Lassen torjuntaprosentti on myös samaa luokkaa. Niklaksella voittoprosentti on noin 30 %, joten hänellä on vain voitettavaa. Kaataako paineet Lassen vai ottaako mies Tapsa Cup voiton pitkästä aikaa?

Martin, Markuksen ja Oton muodostama Marmori-ketju on voittanut kaikki 10 tällä kaudella yhdessä pelaamaansa peliä. Markus voi kapteenina pelata upporikasta tai rutiköyhää valitsemalla Martin ja Oton joukkueeseensa. Kolmikko oli yhdessä jo Vuosikymmenfinaalissa joulukuussa, joten kokemusta finaalivoitosta on myös. Kolmikko on yleisestikin pelannut paljon tällä kaudella ja menestynyt hyvin. Markus on löytänyt paikkansa puolustajana Martin vieressä ja Otto keskittyy edelleen maalien tekoon. Martin voittoprosentti on 71 %, Markuksen 57 % ja Oton 61 %. Selvästi normaalia tasoaan korkeammalla.

Toinen finaalikapteeni Ville on täysi mysteeri. Hän on pelannut vain kolmanneksen siitä mitä Markus ja voittanut puolet peleistä, mikä on hänelle vähän. Kestääkö kunto ja pystyykö mies vastaamaan kutsuun, jos joukkue tarvitsee ykkösketjun sentteriä? Maalintekotaidot ovat varmasti edelleen kohdallaan, mutta riittääkö se? Ville ei ollut joulukuun finaalissa, mutta voitti ennen sitä neljä edellistä finaalia. Riittääkö miehellä nälkä vai onko hän jo voittanut jo liikaakin? Tilastotoimistosta arvellaan, että Markuksella on hyvän pelituntuman, ahkeran tekemisen ja huolellisen skauttauksen ansiosta selvästi paremmat lähtöasetelmat finaaliin.

Make on tehnyt jälleen tällä kaudella tasaisen varmaa tulosta. Kimmon, Lassen ja Markuksen jälkeen hän on ollut neljänneksi useimmin paikalla. Voittoprosentti on hänelle tyypillinen hieman yli 50 %. Voittomaaleja ei vielä ole tältä kaudelta, mutta aikaisemmilta kausilta niitä on jo 11. Make on pelannut Tapsan jälkeen pisimpään tässä sarjassa, siis niistä pelaajista, jotka nykyään usein pelaavat. Rauhallisten otteidensa ansiosta hän on vakiinnuttanut paikkansa sarjan luotettavimpien hyökkäävien puolustajien joukossa. Finaalit ovat olleet Makelle kuitenkin haasteellisia: hän on pelannut yhdeksässä sinaalissa ja voittanut ainoastaan kaksi. Tapsa Cup voitto tuli vuonna 2017 ja All Star voitto viime elokuussa.

Antin kausi on ollut tulosten valossa melkoinen susi. Miehen voittoprosentti oli pitkään yli 55 %, mutta syksyllä alkaneen kyykkäyksen seurauksena se on tällä kaudella ollut noin 35 %. Maaliskuussa uutisoitiin Antin huikeasta paluusta, mutta koronan jälkeen tulokset eivät ihan ole olleet fanien toivomaa tasoa. Antti ja Niklas ovat pelanneet kauden aikana 11 peliä samassa joukkueessa ja voittaneet yhden ainoan. Antti on kuitenkin kokenut kettu, joka on parhaimmillaan tärkeissä peleissä. Pistetään Niklas ja Antti finaalissa samaan joukkueeseen, niin yllätys olisikin melkoinen.

Otto2 on pelannut kahdeksanneksi eniten tällä kaudella. Hän oli Vuosikymmenfinaalissa, mutta se päättyi tappioon. Antilla ja Otto2:lla voittoprosentti on noin 35 %, mutta silti he johtavat voittomaalitilastoa kuudella maalilla. Molemmilla on siis mahdollisuus ottaa kärkipaikka tekemällä voittomaali finaalissa. Kimmo on edelleen tilastossa kolmantena viidellä maalilla.

Kjell jättää huhujen perusteella finaalin väliin, eikä Nipakaan ole vielä palannut Koronan aiheuttaman tauon jälkeen.

Vähemmän tällä kaudella pelanneista todennäköisin finalisti on Tuukka, joka nousi sarjaan kesken kauden. Hän on esittänyt vakuuttavia otteita niin puolustuksessa kuin hyökkäyksessä. Voittoprosentti on miehellä 58 %.

Lauri ja Toivo ovat molemmat pelanneet vain 7 peliä tällä kaudella. Laurilla voittoprosentti on 29 % ja Toivolla 71 %. Numeroita ei kannata heidän kohdallaan tuijottaa liikaa, koska kaksikko on sarjan tehokkaimpien maalitykkien joukossa. Viime tiistai osoitti, että kaksikko jaksaa kyllä juosta vaikka koko illan. Finaali saa varmasti kaksikon pistämään kaikki peliin.

Timo on pelannut tällä kaudella vain 9 peliä, mutta on voittanut niistä 8. Hän oli voittamassa Vuosikymmenfinaalia joulukuussa, joten miehellä riittää varmasti nälkää myös Tapsa Cup finaalissa. Tommi on Oskarin lisäksi ainut kaikki pelinsä tällä kaudella voittanut pelaaja. Pelejä on tosin kasassa vain 3. Huhujen mukaan Tommi passitti itsensä vilttiketjuun kevään aikana, joten emme vielä tiedä nähdäänkö häntä finaalissa.