Talvikausi 2020-21 on täydessä vauhdissa

Teksti: Kimmo
Julkaistu 3.10.2020
Peli käynnissä, Ville maalinteossa.
Kuva: Ville taisteli taas koko illan Lassea vastaan. Arvaa kumpi voitti useimmin?

Talvikausi 2020-21 on alkanut verkkaisesti, kuten usein viime vuosina. Kuuden ensimmäisen viikon aikana paikalla oli keskimäärin reilut kuusi pelaajaa ja vain kerran oli yksi maalivahti. Silti kahden ensimmäisen viikon jälkeen on joka kerta saatu pelit aikaan. Vallitseva koronatilanne on saanut pelaajat jäämään kotiin pienemmästäkin sairastumisen oireesta, mikä on pelkästään positiivinen juttu. Järkevillä toimilla kautta voidaan jatkaa mahdollisimman kauan. Tiistaina 29.9. kohennettiin keskiarvoja, kun paikalla oli 8 pelaajaa ja molemmissa päissä oikeat maalivahdit.

Markuksesta sarjan kolmanneksi kokenein pelaaja

Markus nuorena
Kuva: Tästä nuorukaisesta on kasvanut sarjan komanneksi kokenein pelaaja

Tiistaina järjestettiin myös liigan senioriteetit uuteen uskoon, kun Markus - eli Phantom - nousi kolmanneksi kokeneimmaksi pelaajaksi ohi Kjell Gretskin. Joulukuun 2014 jälkeen Kimmo on ollut paikalla 207 kertaa (eli 207:nä tiistaina), Martti 176, Markus 170 ja Kjell 169. Kjell ei ole pelannut koronan ilmestymisen jälkeen ja siksi hän on valahtanut tilastoissa.

Kun puhutaan pisimmistä peliurista, Phantom ei top kolmoseen kuitenkaan yllä. Tapsa on aloittanut näissä karkeloissa jo 90-luvun puolivälissä, Make ja Jude vuoden 2003 tienoilla ja Kimmo 17.2.2004. Myös Visa aloitti sarjassa vuoden 2003 tienoilla, mutta häntä ei ehkä enää nähdä näissä peleissä kesällä liikkuneista huhuista huolimatta. Toisen huhun mukaan Tapsa on pelannut sarjassa noin 1000 ottelua välillä 1995-2014 ennen kuin tarkkoja pelitilastoja alettiin tekemään. Arvio saattaa ollakin aika lähellä, koska ennen vanhaan illan aikana pelattiin yleensä useita pelejä.

Finaalijuhlat syynä Villen heikolle alkukaudelle?

Kesällä Tapsa Cup finaalin ja All Star ottelun kapteenina voittanut Ville on aloittanut kauden umpisurkeasti. Mies on ollut paikalla vain kerran ja silloinkin hävinnyt kaikki pelit. Huhujen mukaan heikkojen suoritusten taustalla ovat liian riehakkaat ja pitkäksi venähtäneet finaalijuhlat. Tiistaina huhut saivat lisää vettä myllyyn, kun julkisuuteen putkahti epätarkka video, jonka väitettiin olevan Villen kultajuhlista. Mies ei itse kommentoinut videon aitoutta. Katso video alta ja päätä itse onko video aito vai onko siinä sittenkin vain joku samanniminen sankari.

Video: Kohuvideo All Star ottelun väitetyistä kultajuhlista. Päätä itse onko tämä Ville vai vain kaima

Oli video aito tai ei, Villen oli aika tehdä ryhtiliike heikon alkukauden jälkeen. Phantom oli jo passittanut konkaripelaaja Antin Keski-Suomen salaiseen koulutuskeskukseen. Vaikka Antti onnistui pakenemaan uimalla leirin askeettisista oloista, sai Phantom miehen kiinni vastarannalla olevalta laiturilta. Rangaistuksena Antti lähetettiin vielä kurjempiin oloihin kylmänpaikan leirille Lappiin. Miehestä ei ole sen koommin kuulunut, joten oletettavasti hän on edelleen lumihangessa kiviä kanniskelemassa. Välttääkseen saman kohtalon, oli Villen aika alkaa tekemään tulosta.

Peli 1: Lasse hakee ensimmäistä voittoaan

Ensimmäinen peli pelattiin seuraavin jaoin:

Paidat: Joonatan, Markus, Tuukka ja Lasse (maalivahti)
Liivit: Kimmo, Tapsa, Ville ja Otto2 (maalivahti)

Liivien hyökkäyksen kärjessä oli kuusi finaaliaan voittanut Ville, kolminkertainen Tapsa Cup voittaja Kimmo ja lajilegenda Tapsa, jonka mukaan tuo finaali on nimetty. Maalivahdiksi joukkueeseen saatiin Otto, joka oli voittamassa Villen kanssa kesän molempia finaaleita.

Paitojen joukkueessa hyökkäyspäässä hääräsivät vuosikymmenfinalisti Joonatan ja kaksinkertainen All Star voittaja Tuukka, jotka viikkoa aikaisemmin hävisivät Markuksen ja Kimmon joukkueelle. Joukkueen kolmas hyökkääjä oli kuusinkertainen finaalivoittaja Markus. Maalia vartioi Lasse, joka on voittanut sarjassa enemmän pelejä maalivahtina kuin kaikki muut maalivahdit yhteensä. Tämä ei ole liioittelua vaan niin tosiaan on, enemmän kuin kaikki muut yhteensä. Siitä huolimatta Lasse on hävinnyt aina, kun vastapuolen joukkueessa maalivahtina on ollut Otto2. Joko aika olisi vihdoin kypsä ensimmäiselle voitolle?

Peli alkoi Liivien komennossa siitä yksinkertaisesta syystä, että Paitojen Markus oli jälleen myöhässä ja joukkue pelasi kahdella kolmea vastaan. Vasta sitten kun Ville armollisesti määräsi yhden pelaajan vaihtopenkille, tasoittui peli selvästi. Myöhemmin Markuksen ilmestymisen jälkeen peli oli tasaista ja maaleja tehtiin molempiin suuntiin.

Liivien iskettyä pelin lukemiin 2 - 2 nähtiin suoritus, jollaista ei ole aiemmin nähty. Jalkapalloilijanakin mainetta niittänyt Paitojen maalivahti Lasse lähti yllättäen hyökkäämään palloa potkien. Keskikentälle edettyään hän intoutui potkaisemaan varsinaisen banaanipotkun vastustajan maalia kohti. Ihme vinkura lipsahtikin vastustajan maalivahdin ohi ja kansa hurrasi! Tuukka totesi välittömästi, ettei potkuliikettä ollut ja maali tulisi hyväksyä. Oliko kyseessä Jumalan jalka vai mikä lie? Tuomari näki tilanteessa kuitenkin jonkinlaisen potkun ja maali hylättiin. Lasse viesti oli kuitenkin selvä vastustajan maalia vahtineelle Otolle: Meikä tuli tänne voittamaan.

Tilanteen jälkeen peli kääntyi vähitellen Paidoille ja joukkue voitti lopulta selvin lukemin 10-5. Kauden voittomaalitilaston kärkipaikkaa Kimmon, Oton ja Maken kanssa jakava Markus iski voittomaali maalinedushässäkän jälkeen. Lasse otti historian ensimmäisen voittonsa Otosta torjuntaprosentilla 64,3. Otto puolestaan torjui 44,4 % laukauksista.

Peli 2: Sinisen salaman paluu

Toinen peli pelattiin seuraavin jaoin:

Paidat: Joonatan, Tuukka, Ville ja Otto2 (maalivahti)
Liivit: Kimmo, Markus, Tapsa ja Lasse (maalivahti)

Toiseen peliin kapteenit (Markus ja Ville) ja maalivahdit vaihtoivat joukkueita. Mutta oliko muutos riittävän suuri, kun ensimmäisessä pelissä toinen joukkue teki tuplasti enemmän maaleja kuin toinen? Koska muutokset rostereissa olivat niin pienet, tulisi johtajuus nousemaan ratkaisevaan asemaan. Markus oli vienyt ensimmäisen pelin. Onnistuisiko Villen tasoittaa tilit uudella kokoonpanolla vai voittaisiko Markus jälleen - ja vieläpä joukkueella, jonka muut kenttäpelaajat ovat sarjan kaikkein vanhimmat aktiivipelaajat tällä hetkellä?

Peli alkoi tasaisena, mutta helpolla ei maaleja syntynyt kumpaankaan päätyyn. Mutta sitten nähtiin jotain sellaista, mitä nähtiin menneillä vuosikymmenillä viikoittain, mutta nykyisin enää valitettavan harvoin. Liivit pyöritti hyökkäystä vastustajan päässä, jonka päätteeksi Kimmo antoi poikkisyötön oikean laidan b-pisteellä päivystäneelle Tapsalle. 25 vuoden kokemuksella Tapsa iski suoraan syötöstä pallon vastustamattomasti ohi maalivahdin. Tapsa suoritus toistui vielä toisen ja kolmannenkin kerran, joten kannattajat alkoivat kutsua häntä nimellä Sininen salama.

Tapsan maaleista huolimatta, Paidat vei peliä muutaman maalin erolla. Ensimmäisen pelin jälkeen Joonatan sai sihtinsä kohdalleen ja maaleja alkoi syntyä. Tuukka uurasti koko kentän mitalla ja teki maaleja ja blokkasi laukauksia. Villen maalintekotaidot eivät olleet mihinkään kadonneet vaan Lasse joutui nöyrtymään useammankin kerran joutuessaan kaksin Villeä vastaan.

Lopulta peli eteni tilanteeseen 9-9, joten seuraava maali ratkaisisi koko ottelun. Molemmilla joukkueilla oli paikkansa, kaikki halusivat voittaa. Lopulta Liivien Markus repi ja raastoi pallon ohi vastustajan maalivahdin ja voitonjuhlat alkoivat. Markuksen tuuletuksesta näki, että voitto oli suuri helpotus. Ville oli viime kausilla nöyryyttänyt Markusta finaaliotteluissa, mutta nyt Markus kaatoi Villen joukkueen kaksi kertaa peräkkäin.

Lasse vei maalivahtien taiston nyt toista kertaa peräkkäin torjuntaprosentilla 60,9 %, joka on Lassen huonoin torjuntaprosentti yhdessä ottelussa. Toisessa päässä Otto torjui 52,4 % laukauksista, mikä on puolestaan hänen paras torjuntaprosentti yhdessä ottelussa.

Peli 3: Tavoitteena historiallinen nollapeli

Kolmas peli pelattiin seuraavin jaoin:

Paidat: Joonatan, Tapsa, Tuukka ja Lasse (maalivahti)
Liivit: Kimmo, Markus, Ville ja Otto2 (maalivahti)

Illan viimeisessä arvonnassa sählyjumalat osoittivat jälleen huumorintajuaan, kun molemmat finaalikapteenit Markus ja Ville päätyivät samaan joukkueeseen Liiveille. Kolmas kenttäpelaaja oli Kimmo ja maalia vartioi Otto. Paitoja edustivat Joonatan, Tapsa, Tuukka ja maalivahti Lasse.

Tilastohistorian aikana oikea maalivahti ei ole koskaan pelannut nollapeliä ja puuveskaltakin se on onnistunut vain kerran. Lassen ollessa maalivahtina hänen joukkueensa on ainakin kerran johtanut 9-0 ja lopulta voittanut 10-1. Myös Niklas on voittanut maalivahtina ottelun maalein 10-1. Nyt suuruudenhulluus iski Markukseen ja Villeen ja he päättivät pelata Otolle nollapelin eli ei yhtään maalia omiin.

Ikuinen pessimisti Kimmo ei tähän aatteeseen uskonut, joten Ville antoi hänelle välittömästi kenkää joukkueesta. Ilmeisesti paperihommissa meni liian kauan tai veteraanipelaajaa ei saatu myytyä, koska Kimmo lopulta pelasi koko pelin Liiveillä. Otolla ei myöskään ollut luottoa hankkeeseen eikä varsinkaan omiin kykyihin, koska hän totesi:

- Eihän niitten tarvii kun vetää kerran maalia kohti niin se on siinä.

Järkipuhe ei ole koskaan auttanut näissä piireissä eikä se auttanut nytkään, vaan nuoruuden innolla Markus ja Ville lähtivät hakemaan historiallista nollapeliä. Alussa peli olikin Liivien vahvaa hallintaa. Ville eteni taidokkaasti vastustajan maalille ja iski pallon helposti maaliin. Seuraavaksi oli Markuksen vuoro ja tulos oli yhtä näyttävä. Hetken aikaa kaksikko varmasti uskoi historialliseen voittoon.

Sitten Paidat lähti hyökkäykseen ja Tuukka etenikin Liivien päätyyn. Hän pyöritti peliä kulmauksessa ja syötti maalin eteen hiipineelle Joonatanille, joka iski pallon verkkoon. Kaikki kävi niin yllättäen, että puolustajana maalin edessä ollut Markus totesi alistuneena:

- En mä huomannu, että Joonatan oli siellä. Se hiipi sinne ihan yllättäen.

Maalin myötä Liivien unelma nollapelistä upposi.

Video: Liivien unelma nollapelistä upposi eikä apua ollut tulossa

Takaiskumaalin jälkeen Liivien peli herpaantui. Eikö tavallinen voitto enää riittänyt motivoimaan kapteeneja vai mikä siinä oli? Paidat kavensi peliä, mutta ei koskaan saanut peliä tasoihin. Lopulta Markus iski Liiveille voiton maalein 10-7.

Maalivahtien viimeisen taiston voitti Otto2 torjuntaprosentilla 70,8 %, joka on selvästi hänen suurin prosenttinsa yhdessä ottelussa. Se jää kuitenkin vielä Lassen ennätyksestä, joka on 90,1 %. Lassekin paransi illan tilastojaan viimeisessä pelissä torjumalla 65,5 % laukauksista, mutta lukema jää selvästi jälkeen Lassen 72,6 %:n keskiarvosta.

Tilastoja pelin jälkeen

Eniten tällä kaudella ovat pelanneet Kimmo, Markus ja Tuukka, joista jokainen 7 peliä. Kimmo ja Markus ovat voittaneet 6 peliä ja hävinneet yhden. Kaikki pelinsä tällä kaudella ovat voittaneet Martti (3 peliä), Otto (3 peliä), Jussi (2 peliä) ja Make (1 peli). Tappiorintamalla ovat toistaiseksi kunnostautuneet Tuukka (6 tappiota), Joonatan ja Otto (5 tappiota) sekä Ville (4 tappiota). Jokaisella heistä on yksi voitto tällä kaudella. Paritilastoissa Kimmo ja Markus ovat pelanneet 5 peliä samassa joukkueessa ja voittaneet ne kaikki. Kausi on vielä alussa, joten jokainen voi vielä kaunistella/synkistellä tilastojaan.

Kolmanneksi kokeneimmaksi pelaajaksi noussut Markus iski juhlaillan kunniaksi kaikki kolme voittomaalia, joten hän johtaa tämän kauden voittomaalitilastoa selvin numeroin. Kun huomioidaan koko tilastohistoria, loikkasi Markus voittomaalitilastossa reippaasti ylöspäin. Voittomaalitilaston neljän kärki tällä hetkellä:

Nimi Maaleja
Antti 34
Henkka 26
Ville 23
Markus 21