Otosta viides 300 peliä pelannut pelaaja

Teksti: Kimmo
Julkaistu 12.10.2020
Peli käynnissä, Otto ja Tommi taistelevat pallosta.
Kuva: Otto taisteli pallosta sarjan parhaimmistoa vastaan. Numerolla 99 pelannut Tommi haastaa.

Tiistaina 6.10. saavutettiin Tapsa Cup sarjassa jälleen yksi merkkipaalu, kun Otosta tuli viides pelaaja, joka on pelannut 300 tilastoitua ottelua! Saavutukselle antaa perspektiiviä esimerkiksi se, että "veteraanikiekkoilija" Patrik Laine on pelannut NHL:ssä 305 runkosarjan ottelua ja siihen vielä pudotuspelit päälle. Samaan tahtiin Otolle satoikin onnitteluja muilta pelaajilta ennen peliä. Runkopelaajien lisäksi saavutusta oli tullut juhlistamaan ensimmäistä kertaa tammikuun jälkeen pelannut Tommi ja Markuksen kuntoleirille häätämä Antti. Kaikkiaan paikalla oli 10 pelaajaa, joka on toiseksi eniten tällä kaudella.

Oton tilastot kolmensadan pelin jälkeen

Otto lähikuvissa
Kuva: Otto toimistossaan vastustajan maalin kulmalla

Otto Zaborski kuuluu siihen yhdentoista pelaajan ryhmään, jotka pelasivat ensimmäisessä tilastoidussa pelissä 9.12.2014. Heistä ainoastaan 5 pelaa enää aktiivisesti, kun Gretski lasketaan vielä aktiivipelaajien joukkoon. Tietysti monet nykypelaajista pelasivat jo tuota aiemminkin, mutta eivät vaan olleet paikalla tuona joulukuun iltana. Otto pelasi ensimmäisen pelinsä Liivien joukkueessa ja on senkin jälkeen pelannut useammin Liiveillä kuin Paidoilla. Koko tilastohistorian aikana hän on ollut paikalla 60 % todennäköisyydellä eli hieman useammin kuin joka toisena tiistaina.

Oton voittoprosentti on 47,5 % ja menossa ylöspäin. Ensimmäisen pelivuoden aikana hän voitti alle 40 % pelaamistaan peleistä, minkä jälkeen voittoprosentti nousi yli neljänkymmenen maagisen rajan ja jämähti siihen parin vuoden ajaksi. Silloin varsinkin Jonin kanssa Otto muodosti erityisen voimattoman duon: vuoden 2017 loppuun mennessä 80 % peleistä oli päättynyt tappioon, kun he olivat samassa joukkueessa. Mutta juuri silloin tapahtui käänne ja Otto alkoi vihdoin voittamaan pelejä. Viimeisen kolmen vuoden aikana voittoprosentti onkin noussut tasaisesti 2,2 prosenttiyksikköä vuodessa. Yleensä voittoprosentin tasainen kasvu useamman vuoden ajan on tuollaisilla pelimäärillä harvinaista, mutta Otto on siinä onnistunut. Erityisen vahva oli viime talvikausi, jolloin Otto voitti jo 60 % pelaamistaan otteluista.

Voittomaalitilastossa Otto on viidentenä tehtyään 19 voittomaalia. Kuluvalla kaudella hän on tehnyt kaksi voittomaalia ja on kauden tilastossa jo toisena.

Paritilastoissa on kenen tahansa kahden pelaajan menestyminen, kun he ovat olleet samassa joukkueessa. Otto ja Martti ovat olleet alusta asti kärjen tuntumassa. Parien voittotilastoa johtaa Kimmon ja Lassen muodostama pari 82:lla voitolla, mutta Otto ja Martti ovat toisena 80:llä voitolla. Lukumääräisesti Martti ja Otto ovat pelanneet eniten yhdessä kaikista sarjan pelaajista yhteensä 158 peliä, mikä on 27 peliä enemmän kuin toisena oleva pari Kimmo ja Markus.

Finaaleissa Otto on pelannut yhteensä 10 kertaa. Hän oli voittamassa vuosien 2015 ja 2016 Tapsa Cup finaaleita sekä joulukuussa pelattua Vuosikymmenfinaalia. Sen lisäksi Otolla on peräti seitsemän finaalitappiota. Se on saavutus, jonka on ylittänyt ainoastaan Make.

Antti pakeni leiriltä, Tommi nostettiin farmista numeroksi 99

Talvikauden 2019-20 runkosarja sujui Antilta voittojen valossa heikosti, mutta hän voitti kuitenkin molemmat kauden aikana pelatut finaalit. Kesäkaudella Antti oli tikissä, mutta finaalissa tuli tappio Villelle. Ailahteleva suoritustaso ei miellyttänyt Phantomia, mutta hän näki Antissa kuitenkin tiettyä potentiaalia. Medialle vuodettujen tietojen mukaan kesän 2021 Tapsa Cup finaalissa Phantom on toinen kapteeneista ja Antti hänen varakapteeninsa. Yhdessä he lähtevät lopettamaan Villen finaalihegemoniaa, joten Antin on syytä olla täydessä iskussa.

Phantom lähettikin Antin heti elokuun All Star ottelun jälkeen kuntoleirille ensin Keski-Suomeen kylmiin järviin ja sitten vielä kurjempiin oloihin Lappiin. Antti jaksoi aikansa puuhastella Lapin karuissa maisemissa, mutta sitten miehelle riitti. Phantomin leireiltä ei noin vain lähdetäkään, mutta lopulta Antin onnistui karata näyttävän exitin siivittämänä.

Video 1: Antti kyllästyi Phantomin leiriin ja lähti menemään

Tiistaina Phantom myönsi, että Antti on saavuttanut tarvittavan tason runkosarjassa pelaamiseen, mutta edellytti vielä kertausharjoituksiin osallistumista erätauoilla. Näihin harjoituksiin kuului mm. kymmenen punnerrusta. Ongelmana oli se, että Phantom ei osaa laskea kymmeneen, joten punnerrukset menivät näin:

- Yksi! Kaksi! Kolme! Neljä! Neljä!! NELJÄ!!! ...

Tiistaina sarjaan palasi myös Phantomin serkkupoika Tommi, joka pelasi edellisen kerran tammikuussa. Tommi on pelannut viidessä finaalissa ja voittanut niistä 4. Lisäksi hän on tehnyt voittomaalin kahdessa niistä. Voittomaalitilastossa hän on jaetulla seitsemännellä sijalla, vaikka muut top kympissä olevat pelaajat ovat pelanneet huomattavasti enemmän pelejä. Saatujen tietojen mukaan tämä sarjan top ykköseen kuuluva mailataituri passitti itsensä keväällä vilttiketjuun huonon sitoutumisen ja poissaolojen vuoksi. Kun peliaikaa ei kertynyt, tuli alkukesällä siirto farmiin.

Tiistaina Tommille sitten iskettiin kouraan pelipaita numerolla 99, joka on perinteisesti kuulunut Kjell Gretskille. Aiemmin kesällä Lauri pelasi tällä halutuimmalla numerolla ja nyt siis myös Tommi. Onko joukkueenjohto jo menettänyt luottamuksensa Gretskin paluun suhteen vai miksi paitaa sovitellaan jo muidenkin samantasoisten pelaajien harteille? Mediatietojen mukaan Gretski on sanonut tekevänsä paluun jonain päivänä ja tulee silloin taistelemaan loppuun asti pelipaidastaan.

Illan peli

Mailat kasassa juuri ennen mailajakoa.
Kuva: Joukkueet muodostettiin perinteiseen tapaan mailajaolla

Sarjan kokeneimpiin pelaajiin kuuluva Make teki myös paluun muutaman viikon tauon jälkeen ja teki joukkueet vuosien kokemuksella. Illan ainut peli pelattiin seuraavin kokoonpanoin ja maalilla olivat puuveskat:

Paidat: Kimmo, Make, Martti, Otto ja Markus (myöhässä)
Liivit: Antti, Lasse, Otto2, Tommi ja Tuukka

Markus oli jälleen myöhässä, joten hänen pelaamisesta ei voitu olla täysin varmoja pelin alkaessa. Paidoilla Make oli ollut edellisellä viikolla kipeänä, Martti pelasi ensimmäistä kertaa loukattuaan jalkaansa, Otto kertoi ennen peliä olevansa tosi väsynyt ja Kimmo oli tavallisten puutteidensa lisäksi vanhin paikalla olijoista. Tilastojen valossa Paitojen vahvimman nyrkin muodosti Martin, Markuksen ja Oton muodostama legendaarinen Marmori-ketju, joka oli hävinnyt vain yhden ottelun viimeisen reilun vuoden aikana.

Liiveillä oli puolestaan tilastojen valossa varsin vakuuttava kööri ja pelin alussa vielä vaihtomieskin. Antti, Lasse ja Tommi kuuluvat sarjan menestyjiin omilla tonteillaan. Ei olekaan yllätys, että joukkue on voittanut aina, kun tämä kolmikko on ollut samalla puolella, tosin tällaisia pelejä on ollut vain kaksi. Liivit antoi kuitenkin hieman tasoitusta, kun Lasse pelasi tällä kertaa poikkeuksellisesti kenttäpelaajana.

Antti ja Lasse ovat pelanneet samassa joukkueessa 72 peliä ja voittaneet niistä 67 %. Antti ja Tommi ovat voittaneet 75 % samassa joukkueessa pelaamistaan peleistä. Lasse ja Tommi ovat voittaneet peräti 86 % niistä peleistä, joissa ovat olleet samalla puolella. Lisäksi joukkueessa oli Otto2, joka hyvänä päivänä tekee maaleja kuin liukuhihnalta ja Tuukka, joka pelaa vahvasti niin hyökkäyksessä kuin puolustuksessakin.

Tilastoja seuraava Kimmo totesi paniikin iskettyä juuri ennen pelin alkua:

- Eihän me noille pärjätä. Pelataaks me oikeesti tällä jaolla?

Autuaan tietämättöminä murskaavista tilastoista Martti ja Make totesivat rohkaisevaan sävyyn:

- Pelataan, pelataan. Hyvinhän me pärjätään. Onhan meillä ... kaikilla kengät jalassa ja maila kädessä.

Altavastaajina Paidat lähti peliin nöyrällä asenteella ja ahkeralla työnteolla. Maalejakin syntyi tasaiseen tahtiin. Markuksen saapuessa Paidat johti jo 4-1. Markus olisi tietysti halunnut serkkupojan joukkueeseen, muttei mahtanut mitään, kun kutsu Paidoille tuli. Kannattaa olla ajoissa seuraavalla kerralla.

Alkushokin jälkeen Markus sopeutui Paitojen joukkueeseen nopeasti huomattuaan, että Marmori-ketju oli jälleen kasassa. Heti kentälle päästyään hän lähti etenemään rohkeasti vasenta laitaa pitkin. Antti huomasi mahdollisuutensa tulleen ensimmäistä kertaa elokuun All Star ottelun jälkeen. Hyvissä ajoin ennen puolikenttää Antti kolasikin Phantomin kentän laitaan aina sen takana olleeseen betoniseinään asti. Phantom yritti vedota tuomariin, mutta hän ei nähnyt tilanteessa rikettä. Vaikutti ennemminkin siltä, että Phantom oli voimaharjoituksen tarpeessa.

Molemmissa päissä olleet puuveskat pelasivat suorastaan ilmiömäisesti ja maaleja syntyi normaalia vähemmän. Kerta toisensa jälkeen kummankin joukkueen hyökkääjät joutuivat hyväksymään, että joku vanerinpala oli aina edessä. Pelin tuoksinassa Markus murjoi Lassen hetkellisesti sairastuvalle, jolloin Paidat sai siksi aikaa vaihtomiehen. Silloin pääsi Marmori-ketju näyttämään osaamistaan. Katso video alla.

Video 2: Otto maalinteossa juhlaottelussaan

Tasaisessa pelissä Paidat piti alussa otetun johtonsa kolmanteen erään asti, jolloin Liivit meni johtoon maalein 12-11. Tuukka totesikin:

- Ollaanko me ensimmäistä kertaa johdossa? Nyt ei tuudittauduta liikaa!

Näin tosiaan oli. Tähtisikermällä vahvistettu Liivit meni johtoon vasta ensimmäistä kertaa. Pian kuitenkin huomattiin, että Tuukan kehotukset kaikuivat kuuroille korville. Liivien johto kesti vain hetken, kun Paidat taisteli itsensä taas johtoon. Pelin lähestyessä loppuaan Markus iski numeroiksi 16-15. Edellisellä viikolla tulleiden kolmen voittomaalin lisäksi nyt oli taas tulossa voittomaali, jolloin Ville olisi enää yhden maalin Markusta edellä tilastossa. Juhlaotteluaan pelaava Otto oli kuitenkin eri mieltä. Hän oli taistellut hyökkäyspäässä läpi koko ottelun ja tehtaillut maaleja. Viimeisellä minuutilla hän tunkeutui vastustajan maalin takaa ja iski lopulta voittomaalin. Peli päättyi Paitojen voittoon maalein 17-15.

Tilastot ottelun jälkeen

Otosta tuli siis Kimmon, Kjellin, Martin ja Maken jälkeen viides pelaaja, joka on pelannut sarjassa 300 ottelua. Marttia lukuun ottamatta muut ovat voittaneet kolmannensadannen ottelunsa, mutta Otto oli ensimmäinen, joka teki myös voittomaalin.

Markuksen, Martin ja Oton Marmori-ketju on jälleen löytänyt yhteisen sävelen ja kolmikko on voittanut nyt kaikki kolme tällä kaudella pelaamaansa ottelua. Antin, Lassen ja Tommin muodostama ketju hävisi puolestaan nyt ihan ensimmäistä kertaa.

Jälleen tappion kokeneen Tuukan tuska jatkuu: kauden kahdeksasta pelistään hän on hävinnyt jo seitsemän! Esimerkiksi viime talvikaudella kolmanneksi eniten pelannut Lasse hävisi vain 10 peliä koko kauden aikana. Tilasto on huolestuttava, koska Tuukka on löytänyt kauden aikana peli-ilonsa ja hän on yksi ahkerimmista pelaajista tällä hetkellä. Olisihan se harmi, jos jatkuva häviäminen vie mieheltä pelihalut, joten Tuukan joukkueessa pelaavien on syytä tsempata tavallista enemmän, kun pelit jatkuvat taas tiistaina 13.10.