Markuksesta kuudes 300 peliä pelannut pelaaja

Teksti: Kimmo
Julkaistu 2.11.2020
Markus marssi kentälle juhlittuna sankarina.
Kuva: Juhlaottelussa oli vastassa vakuuttava joukkue

Tiistaina 27.10. Markuksesta tuli Kimmon, Kjellin, Martin, Maken ja Oton jälkeen kuudes pelaaja, joka on pelannut sarjassa 300 tilastoitua ottelua. Tasaisena edennyt trilleri päättyi sekavissa tunnelmissa eikä voittajasta ollut yksimielisyyttä joukkueiden poistuessa kentältä. Miten ylituomari ratkaisi pelin ja hyväksyvätkö kaikki tämän ratkaisun? Illan tapahtumista tullaan vielä kiistelemään tulevien vuosien aikana.

Markuksen tilastot kolmensadan pelin jälkeen

Video 1: Markus saapui kentälle joukkueensa muodostamassa kunniakujassa (kameramies Kimmo puuttuu)

Markus – yleisesti tunnettu myös taiteilijanimellä Phantom – pelasi ensimmäisessä tilastoidussa pelissä 9.12.2014. Markus pelasi ensimmäisen pelinsä Paitojen joukkueessa ja on senkin jälkeen pelannut useammin Paidoilla kuin Liiveillä. Koko tilastohistorian aikana hän on ollut paikalla 63 % todennäköisyydellä eli lähes kahtena tiistaina kolmesta. Kimmon ja Martin jälkeen hän on ollut kolmanneksi useimmin paikalla.

Markuksen uran alkuvuosia varjosti maine miehenä, joka ei voita koskaan. Tilastojen perusteella mies näyttää kuitenkin mainettaan paremmalta. Muutaman pelin jälkeen voittoprosentti voi olla mitä tahansa, mutta sen jälkeen se on Markuksellakin ollut vähintään 42 %. Keväästä 2016 lähtien voittoprosentti on ollut tasaisessa kasvussa ja oli parhaimmillaan jopa tasan 50 % nyt lokakuun puolivälissä.

Kuluva kausi on ollut ennätysmäisen hyvä: Markus on eniten pelanneiden joukossa ja on voittanut eniten. Kauden voittoprosentti on nyt marraskuun alussa 72,7 %. Kauden voittomaalitilastoa hän johtaa nyt ylivoimaisesti ja kaikkien aikojen tilastossa hänen uskotaan nousevan kauden aikana kolmannelle tai jopa toiselle sijalle.

The great leaders know how to fail. William McRaven

Moninkertainen finaalikapteeni Markus on pelannut finaaleissa 11 kertaa ja voittanut niistä 6. Ainoastaan Kimmo on voittanut enemmän finaaleita ja kuuteen voittoon ovat yltäneet muista vain Antti ja Ville. Menestyksen vuodet osuivat kesille 2018 ja 2019, jolloin kapteeni Markus johdatti joukkueensa voittoihin Tapsa Cup finaaleissa. Sen jälkeen kyyti onkin ollut kylmää. Vaikka Markus on finaalivoittoja kesäkuun 2019 jälkeenkin juhlinut, on kapteenina aina ollut joku muu. Itse asiassa, kesäkuun 2019 jälkeen Markus on aina hävinnyt finaalin ollessaan joukkueen kapteeni ja voittanut, kun hänen joukkueensa kapteenina on ollut joku muu. Villen voitettua kuusi edellistä finaaliaan, on Markuksella valtavat paineet ensi kesän Tapsa Cup finaalissa.

I don't worry about stress. I create it. James Mattis

Persoonana Markus ei jätä kylmäksi. Hän on kenties parhaiten tunnettu agitaattorina ja sopankeittäjänä, joka lukee sääntökirjaa kuin piru raamattua, silloin kun se hänelle sopii. Pelataan nyt vaan, hei -asenne ei kuulu hänen luonteeseensa, vaan rike huudetaan, jos vastustaja astuu maalivahdin alueelle ennen maalin syntymistä. Varmuuden vuoksi se huudetaan, vaikkei vastustaja olisi lähelläkään sitä.

Tilastojen alkuvuosina Markus muodosti vahvan trion Antin ja Villen kanssa. Kolmikko pelasi yhdessä 4 peliä vuonna 2016, 7 peliä vuonna 2017 ja 5 peliä vuonna 2018. Sitten jotain tapahtui. Vuonna 2019 yhteisiä pelejä kertyi enää yksi eikä tänä vuonnakaan ole tullut sen enempää. He ovat voittaneet 72 % yhdessä pelaamistaan peleistä, mutta kahden viime vuoden aikana voittoja on tullut enää joka toisesta pelistä.

The most important single ingredient in the formula of success is knowing how to get along with people. Theodore Roosevelt

Suksien mentyä ristiin Antin ja Villen kanssa Markus löysi uudet liittolaiset Martista ja Otosta. Vuosina 2015-17 Markus, Martti ja Otto pelasivat samassa joukkueessa 27 peliä ja voittivat niistä vain 30 %. Vuoden 2018 alun jälkeen he ovat pelanneet yhdessä 24 peliä ja voittaneet niistä peräti 83 %, mikä lienee kolmikkojen tilaston aivan terävintä kärkeä. Menestys on vaikuttanut jopa kolmikon väleihin. Kerran jopa Martti halusi myöhässä saapuneen Markuksen omaan joukkueeseensa.

Peli käyntiin

Puoli tuntia myöhässä saapunut Markus pääsi valitsemaan joukkueensa. Paikalla oli runsaasti talenttia, kuten voittomaalitilaston johtaja Antti, nopeudellaan koko kenttää hallitseva maalitykki Nipa ja Der Sähly Spiegelin kansikuvapoika Otto2. Jostain syystä Markus päätyi valitsemaan joukkueeseensa kaikkein vanhimman pelaajan eli Kimmon ja kaikkein eniten syksyn aikana hävinneen pelaajan eli Tuukan. Go big or go home, Markus oli päättänyt voittaa millä joukkueella tahansa. Illan ainut ottelu pelattiin seuraavin kokoonpanoin:

Paidat: Kimmo, Markus ja Tuukka
Liivit: Antti, Nipa ja Otto2

Paidat lähti Markuksen johdolla pelin alkuun reippaalla jallala. Juhlaottelu ja vastassa olleet huippupelaajat laittoivat heidät pistämään parastaan. Paikkoja ei ollut tuhlattavaksi asti. Markus aloitti maalitehtailun kirmaamalla Paitojen maalille ja räpeltämällä pallon puolustajan toimineen Antin ohi. Tuuletusten lomasta saattoivat paikallaolijat kuulla Markuksen Antille huutamat solvaukset ei sinne menemisestä, koska siellä oli jotain menossa.

Liivit pääsi myös hyvin peliin mukaan, mutta Paidat otti heti alkuun muutaman maalin etumatkan. Maaleja syntyi tasaiseen tahtiin molempiin päihin ja johtoasema vaihtui myös. Liivien mentyä 11-9 johtoon iskettiin Paidat hetkellisesti kanveisiin, kun Liivit takoi tasaiseen tahtiin viisi maalia lisää. Jollain ilveellä Paidat sai sen jälkeen taas pelinsä kulkemaa ja nousi lopulta tasoihin. Vaikka hienojakin maaleja tehtiin, mahtui mukaan myös niitä roikkuja kaukaa ja ujuttamisia läpiajon jälkeen.

Kun numerot tulostaululla alkoivat kakkosella, oli Paidat mennyt jo muutaman maalin johtoon. Liivien tuska kasvoi entisestään, kun Oton vanha vamma teki paluun eikä kokenut mestari pystynyt enää juoksemaan kuin nuoruudessaan edellisellä viikolla. Koska loukkaantumista ei edeltänyt vaarallinen pelitilanne, uskottiin sen aiheutuneen ulkona alkaneesta vesisateesta. Ikäihmisillähän lonkkia alkaa kolottaa, kun sade on tulossa.

Peliä oli vielä vartti jäljellä, kun Markus alkoi pelaamaan aikaa, mutta ymmärsi lopulta ettei vielä ollut sen aika. Paidat kuitenkin tarkasti sääntökirjan jokaisen kohdan, kun Liivit sai maalin aikaan. Vaikkei tällä kertaa maalivahdin aluetta ollut, löytyi muita vastaavia rikkeitä. Tai noh, rikkeitä ja "rikkeitä".

Otto2 laukoo.
Kuva: Otto2 laukoo, kun joukkue hakee tasoitusta

Liivit haki raivokkaasti tasoitusta ja Otto pääsikin yksi läpi puuveskaa vastaan. Jollain kumman ilveellä Kimmo ehti viime hetkellä tilanteeseen eikä maalia syntynyt. Muutamaa minuuttia myöhemmin Paidat johti enää maalilla ja Otolle aukeni samanlainen paikka. Nyt Kimmon seurana puolustamassa oli myös Tuukka. He saivatkin Oton ensimmäisen yrityksen pysäytettyä, mutta miehen seuraava huitaisu sai pallon menemään maalivahdin vatsa-aukosta maaliin. Sen sijaan, että Otto olisi tehnyt tasoitusmaalin, hän tekikin johtomaalin, kun vatsa-aukosta sai kaksi maalia! Maali mursi ainakin Kimmon henkisen selkärangan, joten loppupeli oli hänen osaltaan silkkaa selviämistaistelua.

Mutta Paidat ei antanut periksi vaan taisteli. Ahkerasti puolustuksessa päivystänyt Tuukka lähti nyt hyökkäykseen mukaan ja iski Paidoille kaksikin maalia komeilla kaukolaukauksilla. Kun kello näytti 24:00, oli Paidat mennyt maalin johtoon. Sitten tapahtui jotain, mistä kiistellään vielä pitkään. Markukselle sanottiin, että kello on 24:00, joten pelin pitäisi loppua. Markus ei halunnut lopettaa, vaan sanoi:

- Pelataan summeriin asti!

Kokeneemmat tietävät, että summeri ei aina soi. Vai soiko? Kaikesta huolimatta peli jatkui. Ja koska elämä on ihanaa, tuli Liivit tietysti tasoihin. Kello oli jo selvästi yli puolenyön, joten vastustajat sanoivat Markukselle:

- Voidaan me lopettaa nyt, niin on tasapeli. Kaikki voi olla hyvillä mielin.

Sitäkään ei Markus halunnut, joten pelattiin maalista poikki. No tietysti Liivien Antti laukoi tarkalla rannelaukauksella voittomaali melkein ensimmäisestä tilanteesta. Mitä te luulitte, että tapahtuisi? Että tämä muka hyvin päättyisi? Antti on kuitenkin hyvä laukomaan, puulevyn vieressä on reilusti tilaa eikä 3 vs 3 pelissä nuo puolustajatkaan paljoa tiellä ole.

Kaikkien aikojen voittomaalitilastoa johtava Antti teki kauden ensimmäisen voittomaalinsa ja otti toisen voittonsa sitten heinäkuun. Nipalle voitto oli ensimmäinen kesäkuun jälkeen. Otto2:n tämän kauden voittoprosentti nousi voiton myötä ja on nyt jo 30 %.

Markus hävisi 300:nnen ottelunsa kuten Martti aikoinaan. Kimmo, Kjell, Make ja Otto puolestaan voittivat juhlaottelunsa. Markuksen kausi jatkuu kuitenkin vahvana, koska voittoprosentti on edelleen 73 %. Kimmollakin se on 64 %. Tuukan tuskainen kausi jatkuu edelleen, kun voittoprosentti on nyt 18 %.

Pelin jälkeen

Juhlaottelun päättyminen karvaaseen tappioon oli kylmä suihku kaikille Paitojen pelaajille. Voitto oli niin lähellä! Joukkueen kapteeni Markus protestoi tietysti tuloksesta tuomarikomission johtajalle eli Tapsalle. Keskustelu oli kovaäänistä molempiin suuntiin, kun osapuolet toivat mielipiteensä julki. Yhdessä vaiheessa Markusta uhkasi jopa punainen kortti, joka olisi ollut sarjassa ensimmäinen laatuaan. Lopulta Tapsa tyytyi vain vahvistamaan lopputuloksen eli Liivien voiton.

Eniten hämmennystä pelin jälkeen herätti se, että summeri ei soinut ollenkaan. Onhan se yleensä lopulta soinut vaikkei ihan tasan puolenyön aikaan. Miksi se ei nyt sitten soinut? Juryn tutkittua asiaa syyksi osoittautui talviaikaan siirtyminen, joka oli tapahtunut edellisenä viikonloppuna! Summeri ei ole kytketty mihinkään tiettyyn kelloon, joten sen soittoa ei pysty kontrolloimaan taikka seuraamaan. Se soi, kun siltä tuntuu.

Vaikka pettymys oli Markukselle karvas, tuo uusi kuu jälleen uudet pelit. Tulevina viikkoina nähdään, miten kokenut kehäkettu saa itsensä koottua. Kauden finaaliotteluun on vielä aikaa ja virheistä voi aina oppia.

I don’t measure a man’s success by how high he climbs but by how high he bounces when he hits bottom. George Patton