Helmikuun paikallisderby villitsi urheilukansaa

Teksti: Kimmo
Julkaistu 12.3.2021
Lasse oli usein torjuntatöissä vuoden aikana.
Kuva: Niklas teki paluun, joten Lassekin pääsi torjuntatöihin

Helmikuussa pelattiin perinteinen kuntosählyn paikallisderby, kun Paidat otti mittaa rakkaasta vihollisestaan Liiveistä. Olihan maaliskuussakin baarissa aivan ministeritason asiakkaita, joten riittävän moni uskaltautui vielä helmikuussa pelaamaan.

Ensimmäistä kertaa sitten joulukuun mukana oli myös sarjan toiseksi menestynein maalivahti Niklas, joten myös Lasse pääsi jälleen torjuntatöihin. Muutoksia oli syytäkin tehdä, kun Lassen voittoprosentti vuoden 2021 osalta oli valahtanut jo 12,5 prosenttiin. Turvallisuussyistä osa pelaajista pelasi maskit päässä, mutta ei ehkä niin kuin juuri nyt kuvittelet.

Kauden aikana kymmenestä eniten pelanneesta pelaajasta paikalla oli yhdeksän. Mukana oli myös kolme vuoden alussa sarjaan nostettua tulokaspelaajaa Eetu, Teemu ja Toni, joka on tilastoissa Toni2.

Joukkueet kasaan

Make näyttää hämmentyneeltä.
Kuva: Hetkin jolloin Make tajusi myös Antin pelaavan vastapuolella

Make arpoi jälleen joukkueet, jotka vaikuttivat paperilla melko tasaisilta. Ongelmaksi muodostui kaksi hunsvottia Antti ja Ville, jotka molemmat lompsivat myöhässä vasta arvonnan jälkeen mitään selittelemättä suoraan Liivien joukkueeseen. Make kuvitteli Antin tulevan Paidoille, jotta joukkueet säilyisivät tasaisina ja peli mielenkiintoisena. Miehen elekieli olikin paljonpuhuva hänen tajuttuaan, että myös Antti meni Villen, Lassen ja Martin kanssa samassa joukkueessa.

Liiveillä pelasivat lopulta kuusi edellistä finaaliaan ja aikoinaan 17 peliä putkeen voittanut Ville, hallitseva Tapsa Cup voittaja ja voittomaalitilaston ykkösmies Antti, viime kaudella sensaatioketju Marmorin kovan ytimen muodostanut herrasmiestaitopelaaja Martti, hallitseva Tapsa Cup ja All Star voittaja Otto2, hallitseva All Star voittaja Tuukka, tulevaisuuden tähti tulokaspelaaja Toni sekä veräjänvartijana sarjan menestynein maalivahti ja hallitseva Tapsa Cup mestari Lasse. Huippupelaajat pääsivät myös lepuuttamaan jalkojaan, koska joukkueella oli yksi vaihtomies.

Pelin alkaessa Paidoilla oli ainut 10 peliä putkeen hävinnyt ja ainoana yhdeksän finaalia hävinnyt Make, kaikkein eniten koko tilastohistorian aikana pelejä hävinnyt Kimmo, alle 38 % peleistään voittanut Joonatan, tulokaspelaajat Eetu ja Teemu sekä veräjänvartijana sarjassa eniten maalivahtina hävinnyt Niklas. Vaihtomiehiä ei Paidoilla ollut mutta olihan heillä heikko lupaus siitä, että edellisessä Tapsa Cup finaalissa joukkueensa tappioon johdattanut Markus tulisi jossain vaiheessa heidän kapteeniksi. Oliko se sitten vartin kuluttua vai vartti ennen pelin loppua, jäi vielä tässä vaiheessa tarkemmin määrittelemättä.

Paitojen maalivahtiosastolla ei kokoonpanoista oltu huolissaan, vaan Niklas tokaisi rauhallisena jo ennen peliä

- Nyt kun otetaan tästä voitto, niin mulla on sitten pelkkiä voittoja tältä vuodelta.

Jo lämmittelyssä nähtiin, että Niklas ei tullut peliin löysin rantein, vaan pantterin tavoin hän virittäytyi torjunta-asentoon, kun tuomari pilliin vihelsi. Lassen olemuksesta puolestaan huokui selvä rentous ja showmiehen retee meininki. Hyvästä asenteesta huolimatta kommentaattori näki Paitojen joukkueen olevan ottelussa selvä altavastaaja.

Video 1: Niklas ja Lasse kohtasivat jälleen maalilla

Joukkueiden tilastot – Paidat kaipasi Gretskiä

Paperilla Liivien joukkuetta pidettiin selvästi vahvempana joukkueena. Mutta kuten usein ennenkin, tilastoja voitiin tulkita myös toisin.

Paitojen tilanteeseen toi hieman toivoa se tilastofakta, että Antti, Lasse, Martti ja Ville olivat pelanneet aiemmin yhdessä 4 peliä, joista olivat voittaneet vain puolet! Esimerkiksi Lasse ja Ville olivat voittaneet 77 % samassa joukkueessaan pelaamistaan peleistä. Tähtisikermällä oli siten myös kokemusta pelien sössimisestä. Sitä eivät tilastotkaan kertoneet, oliko keskinkertaisuuden syynä vanha viisaus liian monesta kokista vai kenties silkasta herrasmiesmäisyydestä.

Lisäksi Antti, Lasse, Otto2 ja Tuukka olivat pelanneet samassa joukkueessa 5 peliä ja onnistuneet voittamaan niistä vain yhden eli 20 %. Ehkä se oli Paidoille sittenkin parempi, että Anttikin meni sinne joukon jatkeeksi. Tonilla (tilastoissa Toni2) oli tilillään sen verran vähän pelejä näiden muiden kanssa, että niistä ei oikein voinut vielä mitään sanoa.

Paitojen kokeneempi kaarti eli Kimmo, Make, Markus ja Niklas olivat puolestaan pelanneet samassa joukkueessa 7 peliä, joista voittoon oli päättynyt kolme peliä eli 43 %. Se on aika lähellä Antin, Lassen, Martin ja Villen lukemia. Erikoinen – tai ehkä monille täysin odotettu – tilastofakta on, että Kimmo, Make, Markus ja Niklas ovat voittaneet samassa joukkueessa pelaamaansa ottelut vain silloin, kun myös Kjell Gretski on ollut heidän joukkueessaan ja vastaavasti hävinnyt joka kerta, kun Kjell ei ole joukkueessa ollut. Tässä taas yksi syy lisää, miksi Gretskin paluuta kentille odotetaan kuin kuuta nousevaa.

Peli käyntiin

Odottelua ennen aloitusvihellystä.
Kuva: Joukkueet ovat kentällä ja peli on alkamassa

Altavastaajan asemastaan huolimatta Paidat lähti peliin ennakkoluulottomasti ja taistellen. Joukkue pysyikin vauhdissa mukana eikä Liivit saanut ylivoimaista kaulaa vaikka peliä johtikin. Markus oli vain reilun vartin verran myöhässä, joten lähes koko pelin ajan molemmilla joukkueilla oli vaihtomies. Peli tasoittuikin Markuksen saavuttua, joten Paidat lähti kuromaan Liivien etumatkaa umpeen.

Paitojen pyörittäessä peliä Liivien kulmassa lähtivät Martti ja Otto kampeamaan palloa Makelta. Liivien puolustus olikin kunnossa, kun vielä Antti ja Toni vartioivat maalin edessä Paitojen Eetua. Hänelle Make löikin keskityksen, mutta valitettavasti juuri silloin Otto siirsi jo ennestään telotun nilkkansa mailan tielle ja mies kaatui tuskaisena lattiaan. Seurasi käsittämätön tuomarivirhe, kun tilanteesta tuomittiin rangaistus Oton mailalle, joka kärsikin siitä huomattavasti!

Muita rangaistuksia ei jaettu eikä ilmeisesti kaivattukaan, koska eräskin Liivien pelaaja totesi

- Ne on niitä isoja tunteita matkalla Tapsa Cupiin.

Mutta ei kestänyt kauankaan, kun jälleen nähtiin kyseenalaisia tuomioita. Ensin Liivien Ville jäi ilman rangaistusta lyötyään mailalla kamerahenkilökuntaa ja välittömästi sen jälkeen Paidat sai vaparin Oton pelattua vain hieman korkealla mailla Paitojen maalin edessä.

Pelin alkupuolella nähtiin ajoittain taas tiukkaa neuvottelua säännöistä, maalien hyväksymisestä ja pikkurikkeistä. Suurimmaksi kärsijäksi joutui Liivit, jolta maaleja hylättiin enemmänkin. Sääntöihin ja järkevään tuomarilinjaan on syytä kiinnittää huomiota jo hyvissä ajoin ennen Tapsa Cup finaalia, jottei kauden tärkein ottelu pääty ennen aikojaan ilmiriitaan.

Vähitellen kummankin joukkueen pelaajat löysivät vähitellen pelipaikkansa. Hirmulaukauksestaan tunnettu Otto hääräsi enimmäkseen hyökkäyksessä jaellen syöttöjä viivasta tai kamppaillen Paitojen puolustajia vastaan aivan maalivahdin edessä. Otto pelasikin tehokkaasti ja saalisti useammankin maalin. Rooliin kuin rooliin sopeutuva Tuukka pelasi enimmäkseen puolustajana, mutta teki ajoittain teräviä iskuja myös vastustajan maalille ja onnistui myös maalinteossa.

Video 2: Mainostauolla kerrattiin ensimmäisen erän tilanteita

Tasaista taistelua molemmissa päissä

Martti osallistui alussa hyökkäykseen suuremmallakin panoksella ja oli tavainomaisessa roolissaan enemmän pelintekijänä ja jakamassa syöttöjä viimeistelijöille.

Tulokaspelaaja Toni pelasi nuoruuden innolla myös vahvan pelin. Hänet nähtiin niin hyökkääjänä hakemassa maalia kuin myös tunnollisesti juoksemassa puolustukseen. Illan ensimmäistä tehopistettä haettiin pitkään, mutta sen jälkeen seuraavat olivatkin jo helpompia ja onnistumisia tuli monessa roolissa.

Video 3: Maaleja ei tullut helpolla

Martti irtosi Oton ja Tuukan tukemana nopeaan hyökkäykseen ja kannattajat odottivat jo maalia. Ratkaisevan syötön hetkellä Martti erehtyi luulemaan viereen juossutta Makea oman joukkueensa pelaajaksi, joka vastaanottikin sinänsä hienon syötön. Make-talkista kuuluisaksi tullut veteraanipelaaja tokaisikin jo valmiiksi itseensä pettyneelle Martille

- Tuo oli viime viikon Anna-lehdessä tuo syöttö

Pian sen jälkeen Martti teki omat päätelmänsä ja laskeutui alemmaksi puolustuksen tueksi. Ratkaisu ei ollut yhtään huono, koska onhan hän myös erinomainen puolustaja, joka pystyy rakentamaan hyökkäyspään peliä puolikentästäkin.

Antti ja Ville hyökkäyksen kärjessä

Liiveillä hyökkäystä jäi johtamaan kokenut taistelupari Antti ja Ville, jotka olivat voittamassa viime kesän Tapsa Cup finaalia. Nämä supertähdet eivät esittelyä kaipaa, eikä koronapandemia ollut tylsyttänyt kaksikon teräviä hyökkäyksiä.

Video 4: Kun Antti ja Ville ovat hyökkäyksen kärjessä, on puolustajien syytä olla hereillä

Paitojen puolustuspelaajat aliarvioivat karmaisevalla tavalla Antin ja Villen kyvyt ja sen seurauksena Niklas jäi avain yksin heidän kanssaan. Hidastuksesta nähdään, että Niklaksen jalkakikka myöhästyi vain sekunnin murto-osan. Hänen melkein onnistui pysäyttämään Villen syöttö, mutta ei vielä tänään – se säästettiin finaaliin.

Kapteenien taistelu nousi uudelle tasolle

Ottelu oli myös pitkäaikaisten finaalikapteenien Markuksen ja Villen ensimmäinen kohtaaminen pitkään aikaan. Kaksikko on tunnettu taisteluista niin Sählysanomien sivuilla kuin myös pelikentillä. Molemmat olivat voittamassa elokuun All Star ottelua, joten monet olivat jo toivoneet kaksikon päässeen jonkinlaiseen sopuun ja kenties jopa samaan joukkueeseen myös tulevissa finaaleissa. Koko illan ajan nähtiin kuitenkin taistelua, joka hävitti viimeisimmätkin toiveet kaksikon mahtumisesta samaan finaalijoukkueeseen.

Video 5: Entinen mestari vastaan hallitseva mestari

Peliä seuranneet olivat ihmeissään, kun tilanteesta ei huudettu virhettä eikä jaettu rangaistuksia. Aikaisemman tuomarilinjan mukaisesti siitä olisi voinut antaa esimerkiksi Markukselle rangaistuksen mailan heittämisestä.

- Ei huudettu virhettä, totesi Ville heti tilanteen jälkeen

Joonatanin vahva kausi

Paitojen hyökkäyksen kärjessä viiletti vahvana hyökkääjänä tunnettu Joonatan, joka on pelannut tällä kaudella (eli elokuun jälkeen) tavallista ahkerammin. Joonatan on pelannut jo yhdeksänneksi eniten eli jopa enemmän kuin Otto "ykkönen". Kauden kahdella voittomaalillaan hän on tehnyt voittomaalin 40 %:ssa voittamistaan otteluista. Kun otetaan kaikkien aikojen tilastot, Joonatan on tehnyt voittomaalin 46 %:ssa voittamistaan otteluista eli lähes joka toinen Joonatanin voittama ottelu on päättynyt hänen tekemäänsä voittomaaliin.

Hyvin peliin mukaan tullut tulokaspelaaja Eetu on tunnettu Patrik Laine-tyylisestä laukauksestaan. Eetu toimi Paitojen hyökkäyksen kärjessä Joonatanin seurana. Joukkueen toinen tulokaspelaaja Teemu viiletti tuoreella jalalla pitkin kenttää jakamassa syöttöjä hyökkäyksen kärjessä ja pilaamassa vastustajan iltaa puolustuspäässä.

Video 6: Hieno maali, jossa pallo kiertää pelaajalta toiselle

Ratkaisun hetket

Peli eteni yllättävän tasaisena aivan loppuminuuteille asti. Liivien tähtikaartin johdolla joukkue maalasi tehokkaasti, mutta Paitojen työmiehet vastasivat samalla mitalla. Paidat joutui takaa-ajoasemansa takia ottamaan pelin loppuminuuteilla entistä enemmän riskejä ja panostamaan ennen kaikkea maalintekoon, jolloin puolustus jäi heikommaksi.

Kun peliä oli jäljellä alle kolme minuuttia pääsi Otto Tuukan ja Villen kanssa etenemään aivan vastustajan maalille asti. Pelin loppuratkaisun tiellä olivat enää puolustaja Markus ja maalivahti Niklas. Mutta kuinkas sitten kävikään? Se selviää seuraavasta videosta.

Video 7: Ottelu huipentui riehakkaisiin maalijuhliin

Noh, tarkalleen ottaen Paidat lähti vielä hyökkäykseen ja Eetu teki vielä kaventavan viimeisen, joten peli päättyi Liivien voittoon numeroin 27 – 24. Voittomaali merkitään kuitenkin voittajajoukkueen viimeisen maalin tehneen nimiin, joten kunnian sai tällä kertaa Otto, joka on tilastoissa Otto2.

Maalivahdit

Lasse ja Niklas paiskaa kättä pelin jälkeen
Kuva: Vihollisia pelissä, ystäviä pelin jälkeen

Molemmat maalivahdit pelasivat jälleen aivan erinomaisesti eikä taistelu jäänyt ainakaan heistä kiinni. Oli jälleen kerran hienoa nähdä myös Niklas tolppien välissä. Näiden kahden kohtaaminen on aina jotain erityistä ja saa kenttäpelaajiinkin pykälän lisää vauhtia. Videoilta voidaan nähdä, että Niklaksen tukena ollut puolustus ei ollut aina ihan täysillä mukana vaan hänet jätettiin liian usein vastustajan hyökkääjien seuraksi.

Maalivahtien taiston vei tällä kertaa Lasse, joka venyi paikoin huikeisiin torjuntoihin. Valitettavasti niitä ei saatu videolle jo senkin takia, että ainakin yksi hienoimmista torjunnoista kohdistui kameramiehen laukomaan vetoon. Kiitti! Lasse torjui illan aikana 51 laukausta. Maalia kohti lauottiin 75 kertaa, joten torjuntaprosentti oli 68 %.

Tällä kaudella Lasse on pelannut maalivahtina vain 10 peliä torjuntaprosentilla 68,1 %. Lasse torjuu siis edelleen erittäin hyvällä prosentilla, vaikka koko tilastohistorian ajalta Lassen torjuntaprosentti on 72,2 %. Niklas ei torjuntoja laskenut vaan keskittyi täysillä torjuntatöihin.

Kapteenien likainen jälkipeli

Video 8: Sheriffinä Ville on kova – kova ja epäreilu

Ottelu oli jälleen myös tulevien Tapsa Cup finaalin kapteenien kohtaaminen kun Markus ja Ville pelasivat toisiaan vastaan. Kaksikon taistelu äityi pahimmillaan vieläkin kovemmaksi ja likaisemmaksi kuin se on koskaan ennen ollut. Kapteenit ovat pelannet hyvin erilaisen kauden, mikä näkyi myös illan pelissä.

Markus on pelannut kauden aikana enemmän kuin kukaan muu pelaaja. Viikosta toiseen hän pelaa korkealla tasolla ja ylläpitää jatkuvasti pelituntumaa. Ville pääsee paikalle harvemmin kuin kerran kuussa ja ainakin tällä viikolla se näkyi: hallitseva mestari oli valmistautunut huonosti ja matalan energiatason takia jaksoi liikkua vain hyökkäyspäässä. Yhdessä vaiheessa hän jopa jätti kentän. Edellä julkaistut videot ovat vain niistä huippuhetkistä, joita tietysti myös mahtui tähän iltaan – parhaimmillaan mestari osaa yhä säväyttää.

Villen heikot pelisuoritukset eivät kuitenkaan estäneet kamppailua kentällä, päinvastoin. Ville ja Markus olivat jatkuvasti vääntämässä, antamassa poikittaista mailaa ja jakamassa sanan säilää toistensa suuntaan. Useammin kuin kerran nähtiin Markus avautumassa tuomarin päätöksistä ja vetämässä vielä sen viimeisen sentin kotiinpäin. Ville ei jäänyt toimettomaksi vaan otti sheriffin roolia ja pisti Markuksen kuriin.

Sen sijaan että Ville olisi hoitanut itsensä kuntoon vetäydyttyään pukuhuoneeseen kesken peli, hän jälleen käytti suuren osan arvokkaasta ajasta kätkeäkseen Markuksen avaimia pukuhuoneen säilytyslokerolabyrinttiin. Markus ei tietysti ilahtunut vietettyään pelin jälkeen hyvän aikaa etsien avaimiaan yhä uudelleen eri lokeroista kuin maatuska-nukesta konsanaan. Joko se täällä on? Ei, vaan jälleen seuraavan kaapin avain.

Kaksikon kinastelu kärjistyi areenan ulkopuolella pelin jälkeen. Ville heitti ensin juomapullonsa viimeiset hörpyt Markuksen auton päälle. Tämä ei tarjouksesta ilahtunut vaan hyppäsi autoonsa ja lähti jahtaamaan Villeä autollaan. Tällä kertaa Ville oli riittävän motivoitunut juoksemaan ja pääsi livahtamaan karkuun.

On selvää, että kaksikon välit eivät ole parantuneet sitten edellisen Tapsa Cup finaalin ja faneille on taatusti jälleen tarjolla koko rahalla viihdettä niin kauden finaaliottelussa kuin varmasti jo aiemminkin.