Kohukaksikko iskee jälleen yhteen Tapsa Cup finaalissa

Teksti: Kimmo
Julkaistu 5.6.2021
Tulokkaat vauhdissa
Kuva: Markus ja Ville taistelevat jälleen kapteeneina finaalissa

Vuoden tärkein ottelu Tapsa Cup finaali lähestyy jälleen kovaa vauhtia. Yhtä varmaa kuin vesisade vappuna on, että finaalijoukkueita johtavat taas tuttu kohukaksikko Markus ja Ville.

Kaksikko taisteli pitkään samassa joukkueessa niittäen mainetta niin runkosarjassa kuin finaaleissakin. Yhteinen matka katkesi kuin iskusta kesällä 2019 eikä urheilumaailma ole ollut entisensä sen jälkeen. Mutta mitä tilastot sanovat, kumpi on kohtaamisessa niskanpäällä?

Aika ennen vuoden 2019 Tapsa Cup finaalia

Tapsa Cup 2018 voittajat
Kuva: Markus ja Ville vielä silloin kun kaksikko taisteli yhteisen aatteen puolesta

Markus aloitti peliuransa sarjassa jo ennen tilastoinnin aloitusta. Alkuvuosina useat sanoivat, että hän häviää aina, mutta todellisuudessa Markus pärjäsi ihan hyvin. Talvikausien voittoprosentti pyöri siellä 50:n tienoilla, vaikka kaudella 2015-16 se oli vain 34 %. Ensimmäisen Tapsa Cupin Markus voitti toisella yrittämällään kesällä 2016.

Myöhemmin tuona samana kesänä Ville nousi sarjaan ja pelasi erittäin menestyksekkään tulokaskauden voittaen lähes kaiken paitsi sitä suurinta eli Tapsa Cup finaalia kesällä 2017. Myös kesäkausi päättyi pettymykseen, kun tappio tuli All Star ottelussa elokuussa 2017. Maalitykin rakettimaisesti käynnistynyt ura uhkasi katketa yhtä nopeasti kuin alkoikin.

- Muistan kun istuttiin vuoden 2017 All Star ottelun loppusekunneilla Villen kanssa vaihtopenkillä. Se oli Villen toinen finaali ja tulossa oli jo toinen finaalitappio. Se elekieli, mikä Villestä huokui. Muistan ajatelleeni, että joko tuo mies ei tule enää koskaan pelaamaan yhtään peliä tai sitten hänestä tulee sarjan menestynein pelaaja. Kukaan muu ei ottanut finaalia niin tosissa vaikka kaikki täysillä pelasivatkin, ketään muuta ei finaalitappio harmittanut niin kuin Villeä, muisteli Kimmo jälkeenpäin.

Syksyllä 2017 Ville lähti talvikauteen päättäväisenä ja puhtaalta pöydältä. Tehdään kaikki kuten vuosi sitten, mutta otetaan vielä Tapsa Cup voitto, mietti Ville. Kausi alkoi lupaavasti ja elo-syyskuussa voittoja kertyi yksi toisensa perään. Sitten jotain tapahtui. Lokakuusta alkaen tappiot seurasivat toisiaan ja kauden voittoprosentti oli tammikuussa 2018 enää 32 %. Myöhemmin keväällä Ville oli monta viikkoa poissa ja ilmestyi lopulta vain hävitäkseen. Edellisen kauden supertähdestä oli kasvanut kriisipelaaja.

Kriisin keskellä Markus oli varmasti ainut urheilumaailman johtohahmo, joka enää näki Villessä minkäänlaista potentiaalia. Kaikkien yllätykseksi Markus valitsikin Villen Tapsa Cup 2018 joukkueeseensa. Julkisuuteen on vuotanut vain huhuja, miten Ville Markuksen vakuutti ja minkälaisia sopimuksia siellä tehtiin, mutta ainut mikä on oikeasti tärkeää, on se, että kesäkuussa 2018 kaksikko otti voiton Tapsa Cup finaalissa. Kaksikon lento jatkui vielä vuoden, kun he kesäkuussa 2019 pääsivät taas nostamaan samaista pokaalia.

Mutta sitten jotain tapahtui. Yksityiskohdat on jälleen salattu ulkopuolisilta, vaikka koko urheilumaailma on siitä lähtien kysynyt, mikä rikkoi kaksikon välit. Jotkut pitävät Markuksen hallitsevaa persoonaa ja taktisia valintoja syinä sille, miksi Ville ei vain jaksanut katsoa sitä touhua.

Markuksen pelitapa nojaa unissakävelijän varmuudella B3-kuvioon, mutta historia tuntee vain harvoja tapauksia, jolloin se on toiminut. Liian monen B3:n jälkeen Villen on kuultu sanoneen

- Pelaa kunnolla nyt äläkä aina syötä tollasia!

Tai kenties syynä oli kapteeni Markuksen prässi, jonka kestää vain kaikkein huippukuntoisin varakapteeni. Pelitavaltaanhan Ville on enemmän pelikenttien kansantaiteilija, joka luottaa enemmän lahjakkuuteen kuin armottomaan harjoitteluun.

Kukkopojasta kuoriutuu kapteeni

Markus, pokaali ja Ville
Kuva: Kesällä 2019 Ville nousi finaalikapteeniksi ja Markuksen vastustajaksi

Viimeistä kertaa Markus ja Ville mahtuivat samaan Tapsa Cup joukkueeseen 4.6.2019, jonka jälkeen Ville ilmoitti uudesta sopimuksestaan vastustajajoukkueen kapteenina seuraavassa All Star ottelussa elokuussa 2019. Uusi sopimus syväjäädytti kaksikon välit eikä niiden lämpenemistä ole havaittu sen jälkeen. Miten teiden erkaneminen on vaikuttanut näihin kahteen? Kumpi on hyötynyt, kumpi kärsinyt?

Koko tilastohistorian aikana Markus on pelannut finaaleissa 11 kertaa ja voittanut 6 finaalia. Ville on ollut finaalissa 8 kertaa ja voittanut myös 6. Alla olevassa taulukossa on kaksikon finaalit. Tuloksen perässä oleva C on kapteeni ja A on varakapteeni.

FinaaliMarkusVille
Tapsa Cup 2015 tappio
All Star 2015
Tapsa Cup 2016 voitto
All Star 2016
Tapsa Cup 2017 tappio tappio
All Star 2017 voitto tappio
Tapsa Cup 2018 voitto (C) voitto (A)
All Star 2018 tappio (C) voitto
Tapsa Cup 2019 voitto (C) voitto (A)
All Star 2019 tappio (C) voitto (C)
VK-finaali '19 voitto
Tapsa Cup 2020 tappio (C) voitto (C)
All Star 2020 voitto voitto (C)
Taulukko 1: Markuksen ja Villen finaalitulokset

Vaikka finaalien voittoja molemmilla on kuusi, on Ville vienyt kaksikon kohtaamiset useammin. Markus voitti Villen ainoastaan All Star ottelussa 2017, jossa molemmat olivat rivimiehiä. Ville on puolestaan voittanut Markuksen Tapsa Cup finaalissa vuonna 2020 ja All Star ottelussa vuosina 2018 ja 2019.

Kapteeneina he ovat kohdanneet kahdesti ja Ville on voittanut molemmilla kerroilla. Samassa joukkueessa ollessaan he ovat olleet neljässä finaalissa ja hävinneet vain kerran. Välirikon jälkeen finaalit ovat menneet Villelle joka kerta ja kerran he ovat pelanneet samalla puolella All Star ottelussa.

Markus oli aiemmin talvikausilla yleensä viiden tai kymmenen ahkerimman pelaajan joukossa, mutta parin viime kauden aikana hän on ollut jo aivan ahkerimpien joukossa. Ville oli tulokaskaudellaan vielä yhdeksänneksi ahkerin pelaaja, mutta seuraavilla kausilla ei mahtunut enää aina edes viidentoista ahkerimman joukkoon. Kausi kaudelta Villelle kertyy vähemmän pelejä.

Vaikka Markus on lisännyt osallistumistaan, on hänen talvikausien voittoprosentti pysynyt melko vakaana: paria heikompaa kautta lukuun ottamatta on se ollut viime kausilla hieman yli 50 %. Ville voitti tulokaskaudellaan 71 % peleistään, mutta seuraavalla kaudella voittoprosentti romahti. Tästä alkoi tasainen nousu ja tällä kaudella Villellä saattaa olla korkeampi voittoprosentti kuin Markuksella. Se olisi ensimmäinen kerta tulokaskauden jälkeen, kun huomioidaan vain talvikaudet.

Alkuvuosina Ville oli voittomaalitilastojen kärkisijoilla, mutta sekin on muuttunut jo aikaa sitten. Tällä kaudella Markus taistelee jopa talvikauden voittomaalitilaston voitosta ensimmäistä kertaa urallaan, kun taas Ville ei ole tehnyt ainoatakaan voittomaalia elokuun jälkeen. Kaikkien aikojen tilastoissa Markuksella on jo yksi voittomaali enemmän kuin Villellä.

Tiivistetysti voidaan sanoa, että Markus pelaa, voittaa ja tekee voittomaaleja enemmän kuin Ville, mutta Ville suorastaan dominoi kaksikon kohtaamisia finaaleissa. Ville on tähän asti pärjännyt vähällä harjoittelulla, suuremmalla lahjakkuudella ja panostamalla niihin ratkaisuihin ja peleihin, joilla on oikeasti väliä. Ville tietää, että tuloksen tekeminen hyökkäyspäässä on se, mistä hänelle maksetaan. Siksi hän usein jää puolustuspäässä kärkkymään siniviivan ja puolikentän välille ja lähtee spurttiin, kun pallon saa.

Vuorovesi on kääntymässä yhä voimakkaammin Markuksen eduksi. Vaikka urheilussa ei hyvästä yrityksestä vielä palkita, ei Markusta voi tällä kaudella yrityksen puutteesta moittia. Kaksikko on nyt niin tasaväkinen, että tulos saattaa riippua viimeisten viikkojen harjoittelusta ja henkisestä valmistautumisesta.

Harjoituskauden treeniohjemat

Antti juhlii maalia.
Kuva: Antti juhlii maalia

Markuksen ja Villen välisessä taistelussa Antin asema on ollut erikoinen. Välillä Antti on ollut Markuksen puolella ja välillä Villen. Tasapainottelu on ollut kuin Suomella idän ja lännen välillä kylmän sodan kuumina vuosina.

Kylmähermoisena taistelijana tunnettu Antti on noussut paineiden yläpuolelle pelaamalla vuosien ajan isossa roolissa niin runkosarjassa kuin finaaleissa. Voittoja on tullut finaaleissa niin kapteenina, rivimiehenä kuin maalivahtinakin. Voittomaalitilaston Antti on voittanut jokaisella talvikaudella ensimmäistä lukuun ottamatta ja Tapsa Cup finaalikin hän ratkaisi vuosi sitten.

Viime syksynä Antin rooliin saatiin selvyys, kun kapteenit tekivät kabinettipäätöksen, jonka perusteella Antista tuli Markuksen varakapteeni ja Martista Villen. Selvyyttä kesti vain hetken, kun jo joulukuussa Antti vastasi kyselyssä haluavansa pelata mieluummin Villen kuin Markuksen joukkueessa.

Phantom ei katsonut niskurointia hyvällä vaan lisäsi Antin voimaharjoittelua entisestään. Jo talven aikana tuloksia oli tullut siinä määrin, ettei Antin T-paita sitä enää kestänyt. Ja se oli vasta alkua, kun kevään aikana Phantomin johtama harjoitusohjelma lisäsi kierroksia.

Parhaimmillaan harjoituksista raportoitiin monta kertaa viikossa eikä Antti siellä todellakaan huilaillut. Oli voimapyörää, jalkaprässiä, vatsalihasliikkeitä kaltevalla tasolla, jne. Kaikkia tehtiin yli viidenkymmenen toistoilla ja ties kuinka monella sarjalla. Phantom itse keskittyi vetämään leukoja, myös yli viidenkymmenen toistoilla ja välillä vain yhdellä kädellä. Kaksikko on ottanut tulevan finaalin tosissaan ja se näkyy myös harjoittelussa.

Jo hyvissä ajoin talvella Phantom lisäsi Antin treeniohjelmaan myös anaerobista harjoittelua tiistaisin pelin jälkeen. Näihin juoksuharjoituksiin pääsi myös rajoitettu määrä median edustajia. Lyhyt videokooste harjoituksista on alla olevalla videolla.

Video 1: Antti keskittyi viivajuoksuihin pelin jälkeisissä harjoituksissa

Myöhemmin kevään aikana Phantomin pomotus meni jo niin pitkälle, että myös vastustajajoukkueen kapteeni Ville joutui osallistumaan. Eikä vain osallistumaan vaan juoksemaan enemmän kuin runkosarjan aikana yhteensä. Missä muussa palloilusarjassa kapteeni juoksuttaa päävastustajansa joukkueen kapteenia?! Tässä taas nähdään Tapsa Cup sarjan ero kaikkiin muihin sarjoihin verrattuna.

Koska Phantom ei päässyt toteuttamaan erillisiä voimaharjoituksia Villelle, lisäsi hän punnerruksia juoksun lomaan. Vain pieni kooste harjoituksista on alla olevalla videolla.

Video 2: Ville juoksi ja myös punnersi Phantomin harjoituksissa

Tuon videon lisäksi Villen harjoitusmetodeista ei ole tietoja julkisuuteen vuotanut. Se on ymmärrettävää, koska hallitsevana mestarina Ville oletettavasti hallitsee tehokkaan treenaamisen paremmin kuin Phantom. Periksi antamattoman journalistityön tuloksena Sähly Sanomat on nyt kuitenkin onnistunut selvittämään Villen salaiset harjoitusmenetelmät, jotka paljastamme nyt lukijoillemme.

Muutama vuosi sitten Ville muutti kauas pohjoiseen ja joutui vähentämään pelaamistaan huomattavasti. Pitkään aikaan Villen uudesta asuinpaikasta ei medialla ollut tarkkaa tietoa, mutta nyt saatujen tietojen mukaan hän asuu niin pohjoisessa, että siellä on vuoria ja vielä kesäkuussakin lunta ja pakkasta. Siinä missä Phantomin harjoituksissa huipputekniikkaa käytetään rutiininomaisesti, luottaa Ville alkeellisempiin ja jo hyväksi todettuihin metodeihin: halonhakkuuseen pakkasessa, juoksemiseen umpihangessa, lihaskuntoharjoitteluun ladossa, vuorille kirmaamiseen, jne. Teimme tämän alla olevan videon molempien joukkueiden harjoitusmenetelmistä, mikä varmasti havainnollistaa parhaiten niiden erot.

Video 3: Markus treenaa Anttia salilla, ja Ville harjoittelee ulkona

Kaikki ratkeaa finaalissa

Tämä legendaarinen ja tasaväkinen taistelupari ratkaisee paremmuuden Tapsa Cup finaalissa, mutta sitä ennen kaikki on auki. Ville voi pidentää edelleen ennätysmäistä finaalivoittoputkeaan, jolloin se kasvaisi seitsemään peräkkäiseen voittoon. Tämä sementoisi vielä tiukemmin Villen aseman yhtenä sarjan menestyksekkäimpien pelaajien joukossa.

Toisaalta tämä vuosi voi hyvin olla se vuosi, jolloin Markus a.k.a Phantom vihdoin ja viimein voittaa Villen kapteenina finaalissa. Markuksen vahva ja pitkä kausi saisi silloin ansaitsemansa kruunun. Samalla hänestä tulisi ensimmäinen, joka olisi finaalissa voittanut kapteeni Villen.

Näiden kahden lisäksi molemmat joukkueet tulevat pursuamaan monipuolista talenttia, joten yhtenä lusikkana sopassa on finaalin draft. Siinä on syytä onnistua, jos mielii finaalin voittaa.

Liikkuvia osia on niin paljon, että voittajaa on turha lähteä ennustamaan. Suurten urheiludraamojen tapaan kaiken tulee varmasti ratkaisemaan taas se mystinen je ne sais quoi, se määrittelemätön tuntematon tekijä. Varmaa on kuitenkin se, että kaikki kysymykset saavat lopullisen vastauksen tiistaina 8.6. klo 22 alkavassa finaalissa.