Paidat rullasi voittoon kesäkauden 2021 finaalissa

Teksti: Vieraskynäilijä
Videot: Kimmo
Julkaistu 21.8.2021
Kuva: Paidat otti joukkueen kolmannen All Star voiton

Yksi suomalaisen salibandyhistorian ikimuistoisimmista, ja samalla erikoisimmista, sarjoista oli ehdottomasti vuoden 2021 kesäliigan finaali. Paitojen joukkue ylsi sensaatiomaisesti kultaan, vaikka finaalin aikana joukkueessa oli ennennäkemätön kriisi.

Liivit lopetti kesäkauden vaisulla pelillä. Voitto ja Golden Player pokaali irtosi Paidoille helposti Antin maalilla, mutta joukkue suistui kriisiin kapteeni Villen vaisujen otteiden jälkimainingeissa.

Liivit oli finaalissa unessa ensimmäistä kertaa takuutykki Der Bomberin a.k.a Otto2:n alaisuudessa. Parhaan pelikautensa kesällä pelannut Tapsa Cup mestaripuolustaja Tuukka sanoi, ettei vaisuus johtunut ainakaan valmistautumisesta.

- Ihan samalla tavalla valmistauduttiin kuin muihinkin peleihin tähän asti. Tiedostimme, sen että voitolla pysymme näissä karkeloissa ja häviöllä lähdetään toisiin karkeloihin.

Selvää syytä puolustaja ei Liivien heikolle peliesitykselle keksinyt. Alkaneella syyskaudella joukkueen täytyy Tuukan mukaan pysyä kärsivällisenä.

- On paha sanoa, mistä huono peli johtui. Emme olleet terävimmillämme alussa, vaikka halusimme hyvän alun peliin. Sitä emme saaneet. Siinä vaiheessa pitää vain olla kärsivällinen, eikä turhautua.

Video 1: Mainoskatkolla kerrattiin ensimmäisen erän tapahtumia

Paidat iski Liivien heikon puolustuspelaamisen läpi jatkuvalla syötöllä ja teki Liivien supermaalivahti Lasselle hikisen illan. Paidat karkasi jo ensimmäisessä erässä 6-4 johtoon yllättävän helposti ikääntyneellä kolmen puolustajan taktiikalla.

Tässä vaiheessa kapteeni Bomber painotti erätauolla Liiveille parannusta erityisesti kolmessa asiassa, jotta voitto vielä irtoaisi.

- Kentälle pitää saada voittamisen ydinasioita: kamppailupelaamista, blokkaamista ja se viimeinen vaihde, että pistetään palloa maaliin. Mikään ei tule ilmaiseksi ja se on tässä kesäliigassa nähty, huusi Bomber hurjistuneen näköisesti pride hikinauha päässä.

Välittömästi vahvan motivaatiopuheen jälkeen Bomber joukkoineen kavensi maalipyssy Laurin rannelaukauksilla jo pelin kutkuttavaan 6-7 tilanteeseen.

Laurin serkulle, uudelle Toivolle ei vielä haluttua kutsua edustusjoukkueen mukaan ole tullut, mutta huhut kertovat että pelikiellon päättymisen jälkeen nuori lupaus saa vielä paikan ylemmällä sarjatasolla syksymmällä.

Liivien vahva nousu kuitenkin romahdutti yllättäen Paitojen kapteeni Villen pelijohtamisen ja pakotti varakapteeni Phantomin a.k.a Markuksen ottamaan pelillisen vastuun ja aikalisän.

Myös Paitojen puolustaja Make2 oli vähällä jättää joukkueen kesken pelin. Julkisuudessa ei vieläkään ole tarkalleen kerrottu, miksi Make2 olisi lähtenyt finaalista kotiin. Sen verran kuitenkin tiedetään, että päätöksen taustalla olisi ollut kapteeni Villen henkilökohtaisuuksiin mennyt palaute kesken ottelun varusmiesaikojen kosteista illanvietoista johtuen.

Paitojen avauspeli alkoi varakapteeni Phantomin taktisten muutosten jälkeen palautua onneksi uomiinsa. Myös koko ensimmäisen erän pimennossa olleen suojatin a.k.a Antin esitys sai uutta virtaa Phantomin hengenkohotuksesta ja vedot alkoivat osua jo Liivien maalia kohti. Muun muassa Liimanäppi a.k.a Niklas Paitojen maalissa sai etenkin kehuja.

- Voitto ja Niklaksen peli ovat aika lailla ne hyvät asiat, jotka tästä pelistä otetaan mukaan. Niklas pelasi loistavan pelin ja piti meitä pystyssä. Syyskauteen pitää parantaa paljon ja saada ehjempi peli, sanoi Jaakko.

Kapteeni Villen roikkuminen mukana pelissä oli joukkueelle herätys.

- Tämä oli varmasti näpäytys meille kaikille että vaikka kuinka tulisi peleihin takki auki ja mestaruuksia vyöllä, niin kyllä kapteenin pitäisi olla valmis pelaamaan jokaisen pelin jokaisessa erässä tai edes saada maaleja aikaiseksi. Näin huonolla kuntopohjalla ei voi jatkaa kapteenina. Ville vain jäi katselemaan Bomberin nousua toisessa erässä, vaikka sellaista ei saisi missään nimessä tapahtua, sanoi Make turhautuneena.

Paitojen tuskan hetkellä Phantom pääsi yllättäen kuitenkin iskemään Paitojen ensimmäisen maalin kolmannessa erässä komealla ilmaveivillä, joka musersi tasoitusta haalineen Bomberin ja koko Liivien joukkueen selkärangan.

Video 2: Ilmaveivin jälkeen Osku osoittaa kunnioitustaan Markukselle kumartamalla ja jopa Make on vaikuttunut

- Maalista tuli hyvä mieli, mutta olisi sen voinut aikaisemminkin tässä finaalissa tehdä, sanoi Phantom nöyrästi.

- Maalissa oli sovittu selvästi kuvio. Suojatti Antti taisteli hyvin kulmassa Liivien järkälemäistä puolustajaa Weskua vastaan ja sai syötettyä maalin taakse. Kun Osku pelattiin kahdella pois, sain maalin takana toimistolla veivata vapaasti ja tällä kertaa meni. Siinä ei tainnut Lasse maalissa paljoa ehtinyt nähdä, Phantom kertasi osumaa.

Liivit olivat painottaneet, että haluavat sarjan viimeisessä peleissä antaa parastaan ja näyttää, että he osaavat pelata. Tavoitteeseen ei päästy.

- Ehkä toiseen erään voi olla tyytyväinen, ja kesäliiga oli meiltä kohtuullisen hyvä suoritus. Tänään ei sitten taas oltu omalla tasolla. Syyskaudella otetaan voitto sellaisella pelillä, että voimme näyttää, millaisia miehiä oikeasti olemme, virkkoi Tulikuuma Kimmo mietteliäänä.

Kuva: Phantom out, Make in. Kesän 2022 Tapsa Cup finaalissa Make nousee kapteeniksi haastamaan Villen joukkueen

Finaalin parhaana MVP-pelaajana palkittiin odotetusti Make, jonka on mahdollista ottaa kapteenin paikka perinteiden mukaisesti talvikauden huipentumaan Tapsa Cupiin. Make saisi tällöin uuden mahdollisuuden maailman halutuimpaan pokaaliin jo toisen kerran.

Villen jatko pelinopeuden ja kunnon romahtamisen jälkeen asettaa Paidat vaikean tilanteeseen ja joukkueen täytyy sisäisesti miettiä joudutaanko kapteenia vaihtamaan syyskaudelle. Se ei olisi väärin. Kapteeneita tulee arvostaa heidän suoritustensa, ei takana olevan loistavan tulevaisuuden perusteella. Matka Nuaren Kukon nykytilaan on kuitenkin pidempi. Se on laajempi kuin yksinkertainen kiinnostuksen tai harjoittelun lopahtaminen.Toim. huom. Vieräskynäilijä on vieraileva kolumnistimme, jolla on pitkä ura sarjassa ja laajat verkostot pelaajien keskuudessa. Hänen mielipiteensä ovat hänen omiaan eivätkä välttämättä edusta toimituksen mielipiteitä.