Kaikki valmiina kesän 2021 All Star otteluun

Teksti: Kimmo
Julkaistu 7.8.2021
Kuva: Liivit jahtaa nyt jo kolmatta peräkkäistä All Star voittoa

Urheilufaneja on hellitty korkealaatuisilla urheilutapahtumilla koko kesän eikä vauhti ole hidastumassa: jalkapallon EM-kisat, olympialaiset, Mikkelissä järjestetyt ikämiesten yleisurheilun SM-kisat ja saapumiserän 2/2021 Cooperin testit. Tapahtuma tapahtumalta panokset ja taso ovat nousseet ja vauhti kasvanut. Tiistaina 10.8. klo 20 koittaa vihdoin tulikuuman urheilukesän huipentuma, kun Paidat ja Liivit kohtaavat jälleen kesäkauden finaaliottelussa, joka tunnetaan nimellä All Star ottelu.

Sählymedia on lomaillut koko kesän, mutta runkosarjassa on nähty jälleen suuria urheilutarinoita – niin voittoja kuin tappioitakin. Kesän aikana peleissä on nähty uusia naamoja ja kauan kadoksissa olleita vanhoja tuttuja. Kaiken keskellä on käyty myös tiukkoja neuvotteluita finaalin kapteeneista. Ketkä johtavat joukkueita ja miten he ovat valmistautuneet tulevaan koitokseen? Tässä lyhyt summaus kesän tapahtumista.

Pelaajamäärät viime vuoden tasolla

Kuva: All Star ottelussa taistellaan Golden Player -pokaalista, joka on irtautunut Tapsa Cup -pokaalista

Kesäkausi alkoi Tapsa Cup finaalin jälkeisellä viikolla 15.6.2021 ja päättyy kauden finaaliotteluun eli All Star otteluun 10.8. Lyhyemmin sanottuna kesäkausi on silloin, kun pelit aloitetaan klo 20.

Ennen finaalia kesäkauden aikana on pelattu kahdeksan kertaa, mikä on siis tiistaiden lukumäärä. Tarkat pelitilastot on tehty peräti seitsemältä tiistailta ja vain kerran on tyydytty ainoastaan pelaajien lukumäärän tilastoimiseen. Tästä suurin kiitos kuuluu Markukselle, Otto2:lle, Martille, Lasselle ja kaikille muille, jotka ovat tuloksia välittäneet virallisen tilastoijan poissa ollessa.

Pelejä on kauden aikana tilastoitu kahdeksan ja voitot ovat nyt tasan Paidoille ja Liiveille. Paidat ovat tehneet kesän aikana 142 maalia ja Liivit 140.

Kaikkiaan 22 henkilöä on pelannut kesän aikana vähintään yhden peli. Viikoittain paikalla on ollut 7 - 14 pelaajaa, keskimäärin 10. Vuosi sitten pelaajia oli keskimäärin 11,5, joten aika lähelle päästään tänä vuonna, kun finaalissa on yleensä keskimääräistä enemmän pelaajia.

Kapteenistoon ehdolla uusi nimi

Kuva: "Phantomi meille!" Nappaako Ville Markuksen joukkueeseensa Otto2:n nenän edestä?

Kesäkuun Tapsa Cup finaalit ovat viime vuosina olleet Markuksen ja Villen kohtaamisia, mutta kesäkaudella kapteeniksi on nostettu muitakin. Jo ennen kesäkauden alkua ilmoitettiin, että Otto2 olisi kapteeni ja kohtaisi toista joukkuetta kipparoivan Villen.

Vaikka kauden aikana on välillä arvuuteltu Markuksen jatkamisella kapteenina, on Otto2 kuitenkin se todennäköisempi Ville kohtaaja. Otto2 kommentoi hiljattain näitä spekulaatioita sählymedialle hyväntuuliseen sävyyn.

- Ihan sama mulle oonko vai en. Jos Markus haluaa pelata kapteenina, niin voi se olla. Mutta kyllä mäkin voin olla kapteeni. Ei ole väliä.

Tällaisia kommentteja on kuultu lähinnä Antin suusta useita vuosia sitten, kun kapteeneja on etsitty viime hetkillä.

Kesän tilastojen perusteella Otto2 on kyllä kapteenimateriaalia. Hän on ollut paikalla neljänä tiistaina, joiden aikana pelejä on pelattu myös neljä. Kolme peliä Otto2 on voittanut, joten voittoprosentti on kunnioitettava 75. Lisäksi Otto2 jakaa voittomaalitilaston piikkipaikan kaimansa kanssa, kun molemmilla on voittomaaleja kaksi.

Ville on ollut tavalliseen tapaan harvoin paikalla. Hän on pelannut kaksi peliä ja voittanut niistä toisen, joten voittoprosentti on 50. Markus on kyllä ahkeroinut kesällä, mutta kuudesta pelistä voittoon on päättynyt vain kaksi, joten voittoprosentti on 33.

Otto2:n rauhallisesta suhtautumisesta huolimatta kapteenien valinnalla on jälleen monumentaalisen suuri merkitys. Ville on voittanut peräti 7 edellistä finaaliaan putkeen, joista neljässä edellisessä hän on ollut kapteeni. On siis selvää ettei Villeä helposti voiteta. Mutta kapteeni, joka tässä onnistuu, nousee varmasti sarjan suurimpien nimien joukkoon.

Mikäli Markus a.k.a Phantom tippuu kapteenistosta, muodostuu hänen roolinsa juuri tästä syystä entistä mielenkiintoisemmaksi. Kannattaako Otto2:n valita Phantomia joukkueeseensa? Suostuuko Phantom auttamaan ylipäätänsä ketään kapteenia Villen päihittämisessä vai haluaako hän sen kunnian itselleen jonain päivänä?

Toisaalta luottaako Villekään Phantomin osaamiseen ja pelikuvioihin? Uskooko Ville Phantomin sabotoivan peliä ihan vain sen takia, että Villen voittoputki katkeaa. Voi hyvin olla, että kumpikaan kapteeneista ei Phantomia huoli, jolloin hänen roolina voisi olla esimerkiksi tuomari, kameramies tai pelikatkoilla kentän moppaaja.

Otto hakee ensimmäistä voittoaan ennätyskauden päätteeksi

Video 1: Otto osaa tehdä maaleja myös puuveskalle, vaikkei se viime viikolla oikein sujunutkaan

Hyökkäävänä hyökkääjänä tunnettu Otto Zaborski aloitti sarjassa jo ennen tilastoinnin aloittamista 9.12.2014. Nykyään hän on sarjan viidenneksi eniten pelannut pelaaja. Otto on paritilastoissa Martin parina jaetulla kärkisijalla ja voittomaalitilastossa kuudennella sijalla. Vyöltä löytyvät voitot myös kahdesta Tapsa Cup finaalista ja siitä ainoasta Vuosikymmenfinaalista. Niin käsittämättömältä kuin se kuulostaakin, ei Otto ole vielä koskaan voittanut kesäkauden finaalia eli All Star ottelua, vaikka yrityksiä on takana jo kolme!

Koko viime talvikauden ajan Oton pelaaminen oli hyvällä tasolla, mutta Tapsa Cup voitto jäi jälleen haaveeksi. Siitä sisuuntuneena mies on panostanut täysillä tähän kesäkauteen ja tulosta onkin tullut: kaikilla mittareilla Ottolla on sarjan parhaimmat tilastot kuluvalta kesältä.

Otto on ollut kesällä poissa vain yhdestä pelistä, mutta silti hänellä on enemmän voittoja kuin kellään muulla. Viime kerralla Tuukalla oli mahdollisuus ottaa tämä piikkipaikka, mutta lopulta Oton joukkue otti voiton jatkoajalla. Otto on pelannut kesän aikana seitsemän peliä, joista voittoon on päättynyt kuusi. Voittoprosentti on siis peräti 85,7.

Kesän voittomaalitilaston kärkipaikan jakavat Otto ja Otto2, joilla molemmilla on kaksi maalia. Paritilastoissa pari Otto & Martti johtavat myös voittotilastoa: he ovat pelanneet kesän aikana 6 peliä samassa joukkueessa ja ovat hävinneet vain yhden.

Talvikaudella 2019-20 maailmanmaineeseen nousseen Marmori-ketjun muodostivat Otto, Martti ja Markus. Tuolloin he voittivat kaikki muut yhdessä pelaamansa pelit paitsi sitä viimeistä eli kesäkuussa 2020 pelattua Tapsa Cup finaalia. Kolmikko on tänä kesänä pelannut vain yhden pelin, mutta voitti sen kuitenkin. 12.6.2019 jälkeen Otto, Martti ja Markus ovat nyt pelanneet yhdessä 16 peliä ja hävinneet niistä vain sen yhden. Mikään muu kolmikko ei ole päässyt vastaavaan. Nähdäänkö heidät taas yhdessä tulevassa All Star ottelussa?

Kesän menestyjiä

Video 2: Tuukalla on ollut vahva kesäkausi kuten myös Martilla

Oton jälkeen toinen kauden onnistuja on ollut Tuukka, joka on Martin ja Lassen ohella ollut paikalla joka tiistai ja pelannut kaikissa peleissä. Näistä kahdeksasta pelistä viisi on päättynyt voittoon, joten voittoprosentti on 62,5. Martilla tilastot ovat täsmälleen samat kuin Tuukalla, mutta hänelle tällainen voittoprosentti on aika normaali kun taas Tuukka on pelannut normaalia tasoaan korkeammalla.

Kysyimme Tuukalta kommenttia loistavasti sujuneesta kaudesta, johon hän vastasi itsevarmaan tyyliinsä:

- Onko noin? Eikös mulla ole niitä tappioita enemmän? Onko sinne tilastoihin päivitetty nämä viimeiset pelit? Enks mä just hävinnyt?

Tuukka varattiin Tapsa Cup finaalissa viimeisillä kierroksilla. Huippukausi varmasti pienentää miehen varausnumeroa, mutta kuinka paljon.

Pelkän voittoprosentin perusteella hyvin ovat pelanneet myös veteraanipelaajat Antti ja Otto2, joilla molemmilla on kolme voittoa neljästä pelistä eli 75 %. Pelejä on heillä kuitenkin vain puolet vähemmän kuin kesän ahkerimmilla pelaajilla.

Voittomaalitilastossa kärkipaikan jakavat Otto ja Otto2 kahdella maalilla. Antti, Lasse ja Lauri ovat ratkaisseet kerran, joten heillä on vielä mahdollisuus nousta jaetulle ykköstilalle.

Maalivahtitilasto on tasaistakin tasaisempi, kun Lasse ja Niklas ovat pelanneet molemmat kaksi peliä ja voittaneet kumpikin kerran. Kauden parhaimman maalivahdin titteli ratkaistaan todennäköisesti siis finaalissa. Mielenkiintoista on se, että sekä Lasse että myös Niklas voittivat pelinsä Liivien joukkueessa. Murtuuko taika finaalissa?

Finaalijuhlista tappion tielle

Kuva: Kesäkuun Tapsa Cup voittajajoukkueen supertähdet ovat antaneet kesällä muidenkin voittaa

Kesäkuussa Liivien joukkueessa Tapsa Cup finaalin voittoa juhlivat Lasse, Osku2, Martti, Tuukka, Kimmo ja Ville.

Osku2:n nousu sarjaan suoraan finaaliin oli suorastaan sensaatiomainen: ensimmäinen peli Tapsa Cup finaalissa, ensimmäinen voitto ja vielä voittomaali. Kesän alussa odotukset miehen suhteen olivat kovat, kun fanit asettivat mitä huimempia tavoitteita. Mutta kuten niin usein ennenkin suomalaisessa huippu-urheilussa todellisuus iski päin naamaa kuin märkä rätti. Osku2 on ollut kesän aikana poissa vain kaksi kertaa ja pelannut kuusi peliä, mutta joka ikinen niistä on päättynyt tappioon!

Eihän Oskua voi heikoista tilastoista moittia. Pelissä on edelleen sitä tuttua vauhtia, taitoa ja pelitapaan sitoutumista. Jostain syystä ne eivät vain ole kapitalisoituneet voitoiksi. Kesän tärkein ottelut on kuitenkin vielä edessä ja Osku voi kirkastaa tilastonsa kertaheitolla. Tapsa Cupin kolmosvaraus varataan finaalissa varmasti taas alkupäässä, mutta alkaako pitkä tappioputki jo näkyä siinäkin?

Kesäkuun mestaruusjoukkueesta lähes yhtä karmea startti kauteen oli myös Lassella, joka hävisi kuudesta ensimmäisestä kesän pelistään peräti viisi. Voittoihin tottunut kestomenestyjä Lasse ei ole joutunut tyytymään tällaisiin tilastoihin edes syksyllä 2018, kun hän palasi pelikentille jalkavamman aiheuttaman pitkän tauon jälkeen. Lassehan on tämän vuoden aikana innostunut pelaamaan yhä enemmän kenttäpelaajana, mikä joidenkin analyytikkojen mielestä voi vaikuttaa tilastoihin. Toiset ovat sitä mieltä, että mies vain säästelee niihin suurempiin otteluihin.

Sisäpiiritietojen perusteella Lassella ei ole aikomusta tyytyä nykyiseen tasoon vaan muutoksia harjoitteluun ja valmistautumiseen on jo tehty. Tuloksiakin on jo nähty, kun kaksi edellistä peliä päättyivät voittoon. Lasse on usein nähty finaalien ykkösvarauksena, ja tiistaina nähdään riittävätkö näytöt pitämään vanha paikka.

Tulokkaat ja harvinaisuudet

Video 3: Make2 loisti vuosi sitten finaalissa, mutta tänä kesänä on ollut hiljaisempaa

Koronan hieman hellitettyä, on sarjassa nähty kesän aikana peräti kuusi tulokaspelaajaa, mikä lupaa hyvää sarjan jatkon kannalta. Tiistaina 3.8. kolme näistä ensikertalaista pelasi ensimmäisen pelinsä ja vauhti olikin sen mukaista. Useammankin paikalla olijan mukaan niin kovaa ei oltu menty koko kesänä. Se kuinka moni tulokas on All Star ottelussa jää vielä nähtäväksi, mutta heillä voi olla suurikin rooli tuloksen teossa.

Pitkästä aikaa myös vuoden 2019 Tapsa Cup voittaja Lauri nähtiin tositoimissa kesällä. Kahdesta pelatusta pelistä toinen päättyi voittoon. Lisäksi hän teki myös voittomaalin siinä voittamassaan pelissä. Nähdäänkö Lauri vielä jahtaamassa sitä ensimmäistä All Star voittoaan?

Laurin tavoin myös serkkumies Toivo on nähty viime vuosina enimmäkseen kesäkauden peleissä. Toivon kausi on vielä aloittamatta, muta hän on kuitenkin hallitseva All Star voittaja viime vuodelta. Kaksikon rooli on ollut vuosien saatossa merkittävä niin runkosarjan otteluissa kuin myös finaaleissa. Kruununa lienee mestaruuteen päättynyt vuoden 2019 Tapsa Cup finaali.

Kesäkausiin panostaa myös Maken naapuri Make2, joka ei pääse talvikauden myöhäisempiin peleihin. Hän oli voittamassa vuoden 2020 Tapsa Cup finaalia, mutta noste ei ole jatkunut tänä kesänä, kun kaikki kolme peliä ovat päättyneet tappioon. Hän onkin Oskun ohella paljon pelanneista ainut, jolla voittoprosentti kesän otteluista on edelleen nolla. Sisuuntuuko kokenut mailataituri ja lähtee jahtaamaan ensimmäistä All Star voittoaan vai viekö loppukesän riennot miehen mielenkiintoisempiin seikkailuihin?