Pelaajakuvassa kapteeni Ville - "Takana loistava tulevaisuus"

Teksti: Vieraskynäilijä
Videot: Kimmo
Julkaistu 14.11.2021
.
Kuva: Ville silloin, kun elämä oli vielä yhtä juhlaa

Villen kausi on loppunut kahdeksalla perättäisellä finaalivoitolla. Joskus mestaruudet ovat tulleet hyvillä ja joskus huonoilla suorituksilla, mutta aina joukkuetovereiden kovalla työllä. Meriitit ovat silti kiistattomat ja ennätykset lähes mahdottomia rikkoa.

Kurssi on sittemmin kääntynyt. Kuluvalla kaudella "Nuarena Kukkonakin" tunnettu ikuisuuslupaus on kaapinut yhden ainoan voiton ja maalinteko on ollut entistä tahmeampaa.

Pelitaktiikka ja johtaminen on kadoksissa. Entinen tähtipelaaja onkin löytänyt itsensä useammin vaihtoaitiosta myös harjoittelun lopahtamisen myötä. Monet huippu-urheilun ystävät ja fanit ovatkin alkaneet epäillä kapteeninsa omistautumista peleillä, kun aika tuntuu menevän musiikkivideoiden ja viihdetapahtumien parissa ison tähden malliin kuntopyörän sijaan. Myös doping-aine Syntholin väärinkäytöstä on kantautunut huhuja arenan käytävillä.

Video 1: Ville on mestaruuksiensa jälkeen keskittynyt luomaan uutta uraa urheilun kustannuksella

Muutos tarvitaan, mutta onko se enää mahdollista kuten aikaisemmilla kausilla, jolloin Villen peli on parantunut kevättä kohden. Nyt tasoero kanssapelaajiin on jo häiritsevä, eikä kapteeni pääse aina edes aloittavaan kokoonpanoon. Onko kapteenin vaihtaminen oikea ratkaisu vai täytyykö joukkueen jälleenrakentaminen aloittaa heti?

Tiistaina 2.11. illan ensimmäinen ottelu näytti mihin vastustajan nykymiehistö parhaimmillaan pystyy. Ylivoima pyöri Markuksen a.k.a Phantomin, kirurgi Maran ja Otto Zaborskyn (eli Marmori-ketju) johdolla loistavasti ja näytti siltä, ettei tähtisikermälle löydy pysäyttäjää. Isolla rahalla hankittu ja liigan isoimman mailan omaava pelaaja Timo oli myös kutsuttu paikkamaan puolustusta kuumempaakin kuumemman Kimmon kanssa.

Illan ensimmäisessä pelissä Villen kipparoiman joukkueen fantastinen alku muuttuikin kriisiksi vastustajan lisätessä kierroksia, mikä yksilöityi vahvasti juuri Villeen. Tällä hetkellä joukkueen hyökkäyspelistä puuttuu rohkeus ja mielikuvituksellisuus. Ylivoima ei toimi lähellekään aikaisempien kausien malliin, joten maalinteko on tuottanut tuskaa. Maali tai pari per peli ei riitä voittoon, vaikka puolustuspelaaminen on toiminut ainakin ajoittain "Liimanäppi"-Niklaksen ollessa viimeisenä lukkona.

Video 2: Illan alku oli Villelle hankala

Nykymenolla joukkue ei pelaa keväällä edes pudotuspelejä saati sitten tavoittele Tapsa Cupia, ainakaan Villen johdolla. Ja vaikka kurssi kääntyisikin, alkukausi on paljastanut joukkueen haavoittuvuuden. Muutoksia on tehtävä viimeistään vuodenvaihteessa, mielellään heti.

Houkuttelevin vaihtoehto olisi vahvistaa kapteenistoa pienillä muutoksilla. Pelaajisto pysyi viime kauden jälkeen suhteellisen samana, joten esimerkiksi Villen alentaminen varakapteeniksi, lajilegenda Kjell Gretzkyn ja Sika-Mattiloiden nostaminen joukkueeseen toisi tarvittavaa energiaa ja pystyisi vastaamaan haastajien ja etenkin Phantomin fyysiseen peliin.

Joukkue kaipaa erityisesti lisää fyysisyyttä ja puolustusosaamista alempiin hyökkäysketjuihin. Alivoimapelaaminen on parantunut viime kaudesta rutkasti, mutta kolmos- ja nelosketjun hyökkääjiltä odotetaan enemmän. Edellisessä ottelussa tehotilasto on seitsemän astetta pakkasen puolella.

Pari pätevää hankintaa sytyttäisi kokeneet johtotähdet, kuten vanhan telaketjukentän veteraani Antin vielä kerran sellaisiin liekkeihin, että joukkue taistelisi tosissaan Tapsa Cupista. Nykyrungon kasassa pitäminen on kuitenkin suuri riski, sillä edessä häämöttää väistämätön nuorennusleikkaus.

Vielä vuosi sitten Villen johtama joukkue laskettiin suurimpien mestarikandidaattien joukkoon. Tulevaisuus näyttää kentällä vielä nykyhetkeäkin lohduttomammalta. Toki heiltä löytyy Otto2:n a.k.a Bomberin johdolla myös maalintekovoimaa, mutta viimeisten varaustilaisuuksien saldo on ollut kiltisti sanottuna vaatimaton, eikä mestaripuolustaja Tuukka ole edes vaivaantunut paikalle.

Joukkueen prospektitilanne on liigan heikoimmasta päästä. Nimistä lupaavin, Tapsa Cupin MVP Make, on hänkin urallaan todennäköisesti jo nyt huipulla vaikka odotusta paremmasta olisi. Todelliset huippulupaukset puuttuvat, ja kun nykyinen kärki vanhenee käsiin, ovat seuraukset varsin konkreettiset.

Mitä pidempään nykyistä runkoa pidetään kasassa, sitä kivuliaampi joukkueen uudelleenrakennus on edessä. Järkevintä on aloittaa tulevaisuuden perustan rakentaminen heti tekemällä kauppoja kesäkuun Tapsa Cupia ajatellen. Jos tätä muutosta lykätään eteenpäin, edessä on pitkä laiha kausi. Liian pitkä.

Video 3: Villen ilta ei siitä parantunut

Perinteinen ratkaisu tilanteen korjaamiseen olisi potkia kapteeni Ville pihalle. Kesken kauden kenkiminen tuskin tuottaa tulosta ja Ville on meriiteiltään tunnettu nimi, joten tilalle pitää löytää kova tekijä, jotta vaihtaminen on järkevää.

Joukkueen peli ei vain yksinkertaisesti toimi tällä hetkellä. Olisi siis aika antaa jollekin toiselle mahdollisuus nykyrungon kanssa.

Kausi on lyhyt ja joukkueella on kova pähkinä purtavana. Todennäköistä on, että isot muutokset suuntaan tai toiseen nähdään kevättä kohden.Vieräskynäilijä on vieraileva kolumnistimme. Hänellä on pitkä ura sarjassa ja sen ansiosta laajat verkostot pelaajien keskuudessa. Hänen mielipiteensä ovat hänen omiaan eivätkä välttämättä edusta toimituksen mielipiteitä.