Marmori pilasi Tuukan juhlaottelun

Teksti: Kimmo
Julkaistu 18.12.2021
Kuva: Tuukan sai vihdoin arvolleen sopivaa kohtelua

Tiistaina 14.12.2021 mailataituri Tuukka saavutti hienon rajapyykin, kun hän pelasi sadannen tilastoidun ottelunsa. Tilastotoimisto onnittelee Tuukkaa!

Vaikka aikaisemmin sadannesta pelistä ei olekaan vielä huomioita jaettu, intoutui Markus tuomaan päivänsankarille kukkiakin, joten juhlallisuudet olivat vihdoin Tuukan arvolle sopivalla tasolla. Enää puuttuu spottivalo, mutta kun Ville pelasi samaan aikaan 199. pelinsä, niin eiköhän sekin kohta nähdä.

Tuukka pelasi ensimmäisen pelinsä 11.6.2019 ja vakiinnutti asemansa ykkösketjussa jo saman kesän aikana. Kesäkauden lopussa Ville tunnisti Tuukan taidot ja valitsi hänet Liivien All Star finaalijoukkueeseen. Finaali päättyi voittoon ja ura on jatkunut vauhdikkaana siitä lähtien. Ensimmäinen Tapsa Cup voitto tuli vihdoin kesäkuussa 2021.

Tuukka on tällä hetkellä tilastohistorian seitsemänneksitoista eniten pelannut pelaaja. Taakse ovat jääneet jo sellaiset suurnimet kuten Lauri, Tapsa ja Ipa, ja tämän kauden aikana hän nousee varmasti jo ohi Kimmo2:n. Voittoja ja tappioita on lähes yhtä paljon, joten voittoprosentti on 48 %. Hän pelannut useammin Paidoilla kuin Liiveillä. Voittomaalin Tuukka on tehnyt kolmessa pelissä, joten hän on voittomaalitilastossa sijalla 33.

Tuukka on pelannut joka toisen pelinsä Lassen kanssa samassa joukkueessa. Se on enemmän kuin kenenkään muun kanssa. Voittoprosentti näissä peleissä on kaksikolla ollut 54 %. Lähes joka toisessa pelissään Tuukka on saanut vastaansa Kimmon ja Martin.

Maalivahtina Tuukka on pelannut 2,5 tiistaita eli kahtena iltana koko vuoron ja yhtenä iltana puolikkaan. Pelejä on yhteensä viisi, joista kaksi on päättynyt voittoon. Vastassa hänellä on ollut Hannu tai Niklas. Tuukka on Hannun voittanut kaksi kertaa, mutta Niklasta ei vielä kertaakaan. Tuukan torjuntaprosentti on ollut tulokasmaalivahdille varsin hyvä 59,4 %.

Koska Tuukasta on tullut jo pidetty sarjan vakiokasvo, saattaa monelle saattaa tulla yllätyksenä, että hän on säännöllisesti pelaavista toiseksi uusin pelaaja. Uusin on Joonatan, joka pelasi ensimmäistä kertaa 3.12.2019. Joonatanilla on pelejä ja osallistumisia suunnilleen kolmannes Tuukan määristä, mutta voittomaaleja lähes kaksin verroin.

Marmori jälleen koossa

Make suoritti jälleen joukkueiden arvonnan, mutta lopputulos ei ollut ihan täydellinen. Pienen hienosäädön jälkeen saatiin joukkueiksi seuraavat kokoonpanot.

Paidat: Make, Markus, Martti, Otto, Otto2 ja Teemu2 (maalivahti)

Liivit: Antonis, Antti, Joonatan, Kimmo, Tuukka, Ville ja Niklas (maalivahti)

Markuksen, Martin ja Oton muodostama Marmori-ketju oli siis jälleen koossa! Viime vuosina legendan asemaan noussut ketju oli edennyt voitosta voittoon jo pitkään, joten Tuukan juhlaottelusta oli varmasti tulossa korkeatasoinen. Marmoria vastaan asettui suomalaisen kirjallisuushistorian legendaarisimpiin kaksikoihin lukeutuva "Rokan" Antti ja Ville "Koskela". Edellisen kerran Antti ja Ville taistelivat Marmoria vastaan marraskuun alussa ja sitä ennen elokuun lopussa. Molemmat ottelut päättyivät Marmorin voittoon.

Maalivahtipuolella Liivien veräjänvahtina oli jälleen Niklas, joka onkin ollut ahkerana tällä kaudella. Hänellä on maalivahtina pelejä yhteensä saman verran kuin kaikilla muilla yhteensä, joten mies on lähtenyt kauteen todella reippaalla otteella ja tähtää varmasti Tapsa Cup pokaaliin kesäkuussa. Vastaansa hän sai tulokasvahti Teemun (tilastoissa Teemu2), joka on Antin löytämä nuori kyky. Harva suomalainen on onnistunut voittamaan Tapsa Cupin maalivahtina, joten Teemusta olisi varmasti ainesta seuraavaksi.

Pelin maalit

Kaavio 1: Liivit johti peliä alussa, mutta lopulta Paidat kiri tasoihin ja ohi

Peli alkoi klo 22:13. Viimeisenä pelaajana Antonis ehti paikalle muutaman minuutin myöhässä. Ensimmäinen vartti oli varsin tasaista ja maaleja tehtiin parin minuutin välein. Sitten Liivit otti kuskin paikan ja alkoi tehtailemaan maaleja oikein urakalla.

Kellon ollessa välillä 22:28 - 22:50 Antti ja Ville onnistuivat ohittamaan Paitojen maalia vahtineen Teemun yhteensä kahdeksan kertaa. Myös pitkästä aikaa pelaamassa ollut Joonatan oli onnistunut kahdesti ennen kuin kello näytti 23:00. Peli näytti tuolloin olevan jo ohi ja yleisössä kohistiin:

- Joko nyt Marmori vihdoin häviää ensimmäistä kertaa puoleentoista vuoteen?

Tuukan sadannesta ottelusta oli siis tulossa todellinen juhla, kun Marmori oli köysissä.

Hieman ennen kello 23:00 Liivit johti ottelua maalein 12-5. Paitojen kapteeni Markus a.k.a. Phantom myönsi vihdoin itselleen, että peli ei kulje ja joukkue otti taktisen juomatauon. Liivit vietti tauon leppoisissa tunnelmissa niitä näitä jutustellessa, mutta Paidat käytti jokaisen hetken hyväkseen kuvioita ja pelitapaansa hioen.

Kaavio 2: Liivit teki maaleja ennen klo 23 ja Paidat sen jälkeen

Mitä Paidat tauolla oikein teki, ei ole vuotanut julkisuuteen, mutta se toimi. Ensin joukkue rauhoitti pelin ja pysäytti Liivien punaisen vyöryn. Sitten tasan kello 23:16 alkoi Paitojen Maximum Attack. Kellon ollessa välillä 23:16 - 23:49 Paidat iski 15 maalia, kun samaan aikaan Liivit onnistui vain kerran. Reilussa puolessa tunnissa Paidat oli noussut seitsemän maalin tappioasemasta kahdeksan maalin johtoon!

Liivien ryhmittyessä ultimaattisen ihmeen jahtaamiseen ja pelin tasoittamiseen, koki joukkue pahimman luokan takaiskun: joukkueen kapteeni Ville oli loukkaantunut. Lääkäri diagnosoi nopeasti henkisen selkärangan katkeamisen, joten miehen pelit olivat ohi ja pukukoppi kutsui.

Ilman kapteeniaan sinnitellyt Liivit onnistui kuin ihmeen kautta pysäyttämään Paitojen hyökkäyksen ottelun viime hetkillä ja jopa kaventamaan johtoa kahdella maalilla, mutta lopulta Paidat vei Markuksen tekemällä voittomaalilla ottelu maalein 26 - 19. Marmori voitti jälleen.

Joukkueiden ja pelaajien maalit

Alla olevassa kaaviossa on kuvattu millaisia maaleja Liivit teki. Joukkue teki maalit yleensä joko läheltä maalia lähteneellä laukauksella tai hienon kuvion tuloksena. Usein tällaiset maalit ovat aika samantyyppisiä, koska hienon kuvio on usein makuasia. Jos se ei ole hieno kuvio, niin sitten se on laukaus läheltä.

Hienolla kuivion tuloksena tehdyt maalit tehtiin lähinnä klo 22:30-22:45, jolloin joukkueella oli vauhti päällä ja kaikki onnistui. Sen jälkeen tyydyttiin vähemmän hienoihin maaleihin. Ihan pelin lopussa Liiveillä oli kirivaihe päällä, joten tilastoija ei ehtinyt enää lisätä maalien kuvauksia, siksi siellä on kakai maalia tyyppiä NULL.

Antti pystyy tekemään maaleja kovalla lämärillä, mutta tiistaina niitä ei häneltä nähty. Tai ainakaan ne eivät maaliin menneet. Huolestuttavinta on kuitenkin se, ettei joukkueessa pelannut Ville tehnyt yhtään läpiajomaalia. Lajihistoriaa tuntevat muistavat varmasti, että ne ovat olleet Villen leipälaji ja se mistä mies parhaiten tunnetaan. Onko Ville hidastunut iän myötä vai laiskistunut motivaation hiipuessa? Oli syy mikä tahansa, näyttävät nämä tilastot huolestuttavilta.

Kaavio3: Liivien tekemät maalit ja niiden kuvaukset (NULL = kuvausta ei ole kirjattu)

Alla olevassa kaaviossa on Paitojen maalit. Tämäkin kaavio osoittaa, kuin paljon enemmän joukkue teki viimeisen tunnin aikana verrattuna pelin alkuun. Joukkue teki maaleja myös laajemmalla skaalalla kuin Liivit, mutta yleisimmin läheltä maalia lähteneellä laukauksella. Myös taistelumaaleja (hässäkkä maalillä) ja hienoja kuvioita nähtiin useampikin. Pelin aivan ensimmäisen maalin teki Otto2 Der Bomber tyylilleen uskollisena tosi kovalla lämärillä. Siitä ei ole tietoa, yrittikö hän niitä myöhemminkin.

Kaavio 4: Paitojen tekemät maalit ja niiden kuvaukset (NULL = kuvausta ei ole kirjattu)

Alla olevassa taulukossa on pelaajien pistepörssi tiistailta. Yhdestä maalista jäi maalintekijä tilastoimatta, ja vain noin puolessa maaleista merkittiin syöttäjä. Jos maalisyötöstä on kulunut pitkä aika, tilastoija ei aina muista sitä. Lisäksi jos syötät esim. Antille oman maalin kulmalla ja sitten hän loikkii kentän läpi ja iskee maalin, niin kuinka ansaittu maalisyöttö on, kun Antti tekee kaikki työt? Isoissa liigoissa syöttäjä tilastoidaan pitkänkin ajan takaa, mutta tässä on hieman eri linja.

Antti teki eniten maaleja ja oli suuressa roolissa muidenkin maaleista vaikkei syöttöpisteitä juuri kerännyt. Antti teki 10 maalia, mikä on yli puolet joukkueen maaleista. Miehen merkitystä joukkueen menestyksen takuumiehenä ei ole koskaan epäilty, mutta tällaiset luvut antavat siitä selvän kuvan. Antin tekemistä maaleista puolet tuli hienon kuvion päätteeksi ja loput joko laukauksena läheltä tai kaukaa. Tosi kovia lämäreitä ei maaliin asti mennyt eikä Antti intoutunut läpiajoihinkaan. Paitojen ykkösmies maalitilastoissa oli Markus a.k.a Phantom, joka viimeisteli 8 maalia. Niistä 6 oli laukauksia läheltä. Myös voittomaali tilastoitiin Markukselle.

Kolmanneksi eniten maaleja teki Otto2 a.k.a. Der Bomber, jolle niitä kertyi 7. Mikään maalityyppi ei korostunut vaan hän teki hyvin erilaisia maaleja. Sama juttu oli viikkoa aiemmin, jolloin Otto2 teki kaikkein eniten maaleja ja ne olivat hyvin erilaisia. Neljänneksi eniten maaleja iskenyt kaima Otto viimeisteli maalinsa yleensä läheltä maalia lähteneellä laukauksella, kuten myös viikkoa aiemmin.

Oli myös hieno nähdä Joonatan pitkästä aikaa maalinteossa. Hän pelaa ahkerasti hyökkäyspäässä ja voi tulevaisuudessa olla tärkeässä roolissa, kun Marmorin voittokulkua ollaan pysäyttämässä. Joonatanin maalit ja syötöt korostuivat etenkin ottelun loppuvaiheessa, kun vastustajalla oli hurmosvaihe.

Eniten maalisyöttöjä antoi Make. Edellisellä kerralla Make oli syöttäjä lähinnä maaleissa, jotka tulivat hienon syötön tuloksena, mutta tällä kertaa maalit olivat tavanomaisempia.

Ehkä traagisin tilasto pistepörssissä on kuitenkin se, että ainut pisteittä jäänyt kenttäpelaaja oli Tuukka, joka pelasi sadannen ottelunsa. Juhlaottelu päättyi siis tappioon ilman tehopisteitä. Ottelun jälkeen päivänsankari kuitenkin oli positiivisella mielellä eikä se nollat jäänyt kaivelemaan.

Taulukon sarakkeiden selitykset:

J = pelaajan joukkue eli Paidat (P) tai Liivit (L)
M = pelaajan tekemät maalit
S = pelaajan syöttöpisteet
Yht. = maalit ja syötöt yhteensä

Nimi J M S Yht.
AnttiL10111
MarkusP8210
MakeP448
Otto2P718
JoonatanL426
OttoP516
VilleL325
AntonisL134
MarttiP224
KimmoL033
NiklasL000
Teemu2P000
TuukkaL000

Taulukko 1: Pistepörssi