Shokkiratkaisu: "Pleksi" Lasse siirtyy tamperelaisseuraan!

Teksti: Kimmo
Julkaistu 2.1.2022
Kuva 1: Kypärä on riisuttu ja pelit ovat loppuneet, toistaiseksi

Tiistaina 14.12. pelien jälkeen Make jysäytti varsinaisen uutispommin: "Pleksi" Lasse muuttaa Tampereelle tammikuussa 2022! Vaikka tieto tuli yllätyksenä, olivat monet jo osanneet jotain tällaista uumoilla. Olihan Lasse suhaillut Helsingin ja Tampereen väliä ahkerasti syksyn aikana. Tampereen raharikkaat tehtaanpatruunat olivat tehneet tarjouksen, joka oli saanut tämän vaatimattoman entisen lohjalaispojan suostumaan siirtoon suurkaupungin sykkeeseen.

Heti siirron julkaisun jälkeen alkoi spekulointi Lassen sopimuksesta. Erään uskottava tiedon mukaan Tampereen uusi areena nimettäisiin Lassen mukaan ja uudeksi nimeksi tulisi Uros Lassen ykkösareena, toistaiseksi. Sehän toisi säästöjä heillekin, kun osa kyltistä olisi jo valmiina. Lisäksi siinä säilyisi pieni usko siitä, että Lasse palaisi vielä jonain päivänä Tapsa Cup sarjaan. Toinen huhu osasi kertoa, että tamperelaiset tarjoasivat erityisen hyviä McFeast-aterioiden alennuskuponkeja. Lopulta miehen edustajat paljastivat todellisen syyn: Tampereella Lasse pääsisi äänestämään aluevaaleissa. Se olikin tarjous, johon helsikiläisseurat Paidat ja Liivit eivät pystyneet vastaamaan.

Lähtöä varmasti helpotti myös se tosiasia, ettei Lasselle oltu suotu peliminuutteja marraskuun alun jälkeen, vaikka hän viiletti kuuden pelin voittoputkessa. Lisäksi liigan puuhamiehet Phantom ja Kimmo tuntuvat näpertelevän mieluummin kaikenmaailman digiloikkien kanssa kuin pelin perusasioiden kehittämisen parissa aikana, jolloin pelaajamäärät ovat olleet laskussa.

Aivan tuoreimman tiedon mukaan Lasse saattaa kuitenkin päästä aina silloin tällöin pelaamaan myös Tapsa Cup runkosarjaa, joten ehkä pelit eivät kuitenkaan pääty kuin seinään. Mutta koska tämä artikkeli ehdittiin kirjoittaa jo ennen tuon tiedon saamista, tuli tästä nyt vähän turhan lopullinen teksti.

- Ei nämä jutut ole aikaisemminkaan korreloineet niin vahvasti totuuden kanssa, joten en mä jaksa korjata tätä enää, todettiin toimituksesta.

Mikä ihmeen Tampere?

Kuva 2: Suomen kartta stadilaisen maailmankatsomuksen mukaan

Tällä hetkellä monet lukijoistamme varmasti miettivät, että mikä se Tampere oikein on ja missä se sijaitsee? Stadilaisen maailmankuvan mukaan Tampere ei sijaitse stadissa vaan kaukana susirajan takana. Etäisyys näiden kahden kaupungin välillä lienee tuhansia kilometrejä, joten sukkulointi sählyn takia ei ihan joka viikko onnistu.

Tampere on Pirkanmaan maakunnan keskus ja sen suurin kaupunki. Maakunta sai nimensä Pirkka-Pekka Peteliuksen mukaan 90-luvulla, jolloin hänen sketsihahmonsa Herra 47 oli erityisen suosittu juuri Tampereen seudulla. 90-luvulla Tampereella ei ollut mitään hauskaa ja viihdyttävää komediatuotantoa, joten hauskuus oli tuotava muualta.

Tampereella on myös erittäin menestyksekäs salibandyjoukkue, joka on hallinnut lajia jo useamman vuoden. Salibandyhän on sählyn se helpompi sisarlaji. Siinä pelaajat istuskelevat suurimman osan peliajasta vaihtopenkillä, ketään ei tarvitse suostutella maalivahdiksi, puuveskoihin ei tarvitse turvautua, rikkeistä ei tarvitse riidellä, koska paikalla on ylimääräinen ihminen riitoja ratkomaan ja maalin takana tilaa on vaikka Jukolan viestin järjestämiseen.

Lassen pelaajaura – tuntemattomuudesta suoraan huipulle

Muille ennestään tuntematon Lasse nostettiin Tapsa Cup sarjaan heti Talvikakauden 2016-17 alussa, kun hän pelasi ensimmäisen pelinsä 16.8.2016. Näytöt olivat niin vakuuttavia, että hän vakiinnutti asemansa heti sarjan runkopelaajien joukosta. Syksyyn mennessä hän oli ahkerimmin pelaavien joukossa ja voittoprosenttikin oli tulokkaalle mainio 50 %. Lasse oli löytänyt paikkansa hyökkääjänä, joka pystyi ratkaisemaan pelejä tulokas-statuksesta huolimatta.

Niklas oli nostettu sarjaan heinäkuussa 2016 ja pelasi maalivahtina alusta asti. Syksyn mittaan häntä alkoivat haastamaan toisen joukkueen vierailevana maalivahtina sellaiset lajilegendat kuin Joel, Ipa ja Kimmo2. Lokakuussa 2016 myös Lasse kokeili onneaan maalivahtina ilman sen kummempaa kokemusta ja jäi heti sille tielle.

Tulokaskauden loistoalku ei hiipunut pelipaikan vaihdosta huolimatta vaan jatkui kauden loppuun asti: Lasse pelasi eniten ja voitti eniten. Voittoja kertyi kauden aikana 52, mikä on enemmän kuin kellään koskaan yhden kauden aikana. Voittoprosenttikin oli 64,2 %, mikä hävisi vain kauden toiselle tulokaspelaajalle Villelle, jolla se oli 71,2 %. Luonnollisesti kaksikko oli kauden eniten voittanut pari, kun he voittivat 30 peliä samassa joukkueessa pelatessaan. Kauden päättäneessä vuoden 2017 Tapsa Cup finaalissa kaksikon tiet erkanivat, joten vain Lasse päätti kautensa finaalivoittoon.

Jo tuolla tulokaskaudella Lassesta ja Niklaksesta tuli Tapsa Cup sarjan legendaarisimmat maalivahdit, jotka tulevien vuosien aikana ottivat toisistaan mittaa niin runkosarja peleissä kuin finaaleissakin. Vuoden 2021 loppuun mennessä he kohtasivat maalivahteina 151:ssä pelissä, joista Lasse voitti 65 %. Finaalissa voittosuhde on sama: kuudesta kohtaamisesta Lasse voitti neljä ja Niklas kaksi.

Lasse ja Niklas pelasivat myös samassa joukkueessa yhteensä 12 peliä, joista voittoon päättyi viisi eli 41,7 %. Voittoprosentti on heidän keskimääräistä tasoaan huonompi, joten jostain syystä he pärjäsivät paremmin eri joukkueessa. Näissä yhteisissä peleissä Niklas oli joukkueen maalivahti ja Lasse yleensä hyökkääjä.

Kuva 3: Lasse ja Niklas ovat sarjan ahkerimmat maalivahdit

Sensaatiomaisen tulokaskauden jälkeen monet asiantuntijat olivat valmiina jo lyömään vetoa, että Lassen menestys ei millään voisi jatkua tulevilla kausilla. Kuinka väärässä he olivatkaan! Kesällä 2017 kolme sarjaa hallinnutta pelaajaa olivat Lasse, Ville ja Henkka, jotka pelasivat ja voittivat eniten. Voittoprosentti oli kaikilla 61,1 %. Kesän päättäneessä All Star ottelussa Henkka voitti, mutta Ville ja Lasse joutuivat tyytymään hopeaan.

Talvikauteen 2017-18 Lasse lähti jo rutiinilla ja kovin odotuksin. Villen tähti lähti laskuun jo kauden alussa eikä Henkkakaan enää pärjännyt, mutta Lassen menestykselle ei näkynyt loppua. Kaikki meni jopa aiempia kausia paremmin ja tammikuun 2018 lopulla voittoprosentti oli peräti 73,7 %!

Sitten kaikki romahti: Lasse loukkasi tammikuussa 2018 jalkaansa ja peleihin tuli kahdeksan kuukauden tauko. Miehen merkitys sarjalle kävi nopeasti selväksi, kun ensin katosi Niklas toisesta maalista ja sitten monet kenttäpelaajatkin. Sarja oli kriisissä!

Syksy 2018: paluu loukkaantumisen jälkeen

Lasse palasi vihdoin kehiin elokuussa 2018 ja tahkosi monta viikkoa ainoana maalivahtina puuveska vastustajanaan. Lokakuussa Otto2 kävi maalivahtina haastamassa Lassen ja ottikin komean voiton. Pian sen jälkeen myös Niklas löysi takaisin hallille ja sarja alkoi heräilemään taas henkiin.

Kauden edetessä Lasse pelasi ihan hyvin, mutta aikaisempien meriittien perusteella fanit ja media odottivat vielä enemmän, ehkä mahdottomia. Kaikenlaista porukkaa kävi kokeilemassa maalivahtina pelaamista ja Lassen haastamista. Jotkut heistä voittivat ja jotkut hävisivät. Antin tuttu Santtu kävi pelaamassa kolme peliä Lassea vastaan ja voitti niistä jokaisen.

Lasse sai myös kyseenalaisen kunnian olla aivan ensimmäisen pelistä julkaistun videon pääosassa. Vielä tuolloin toimituksessa pohdittiin, kestääkö tämän tason tähden huumorintaju tällaista, mutta onneksemme huomasimme nopeasti, että Lasse on huumorimiehiä.

Video 1: Lasse tähditti aivan ensimmäistä pelistä julkaistua videota marraskuussa 2018

Talvikauden 2018-19 Tapsa Cup finaali pelattiin kesäkuussa 2019, jossa Lasse kohtasi vanhan vastustajansa Niklaksen. Ehkä Lasse oli vielä kauden aikana kärsinyt loukkaantumisen jälkeisestä kankeudesta, koska kauden kohtaamisista Niklas oli voittanut 65 % ja Lasse 35 %, joten Lasse oli altavastaajana finaalissa. Lopulta Niklas vei myös finaalin ja otti ensimmäisen finaalivoittonsa.

Talvikaudella 2018-19 ja vielä kesäkaudella 2019 Lassen voittoprosentti oli ensimmäistä kertaa alle 60 %. Suurisuut alkoivat epäillä, ettei Lasse enää nousisi sille samalle tasolle, jolla aikaisemmat kaudet olivat menneet. Mutta Lasse itse ja todelliset asiantuntijat näkivät pintaa syvemmälle: veteraanitorjuja pelasi ahkerasti, hyvällä tasolla ja nöyrällä asenteella, vaikka taustalla oli pitkä loukkaantuminen. Heillä oli vahva usko, että mies nousisi vielä menneiden vuosien tasolle.

Video 2: Kjell Gretski ei onnistunut ohittamaan Lassea joulukuussa 2018

Syksy 2019: uusi nousu alkaa

Kesällä 2019 sarjassa aloitettiin maalivahtien torjuntojen tilastointi, mikä varmasti lisäsi heidän motivaatiotaan. Varsinkin Lasse laski torjuntojaan ahkerasti. Vauhtiin päästyään hän sementoi torjuntaprosenttinsa nopeasti 72 %:n tienoille.

Torjunnat tarttuivat ja voittoprosenttikin nousi vuoden 2019 jälkimmäisen puolikkaan aikana taas yli kuudenkymmenen. Lasse oli ahkerimmin pelanneiden joukossa ja voitti kaikkein eniten. Ahkera pelaaminen oli kannattanut ja mies oli jälleen voittojen tiellä!

Video 3: Hienot otteet veivät Lassen syksyllä 2019 Lokalätkintä-näytöstilaisuuteen, jossa hän esitteli maalintekotaitojaan

Maaliskuussa 2020 Koronapandemia vähensi runkosarjan pelejä, mutta finaalit päästiin pelaamaan aina. Tauot eivät Lassen tasoa laskeneet vaan mies jatkoi ahkerimpien pelaajien ja eniten voittavien pelaajien joukossa.

Vuoden 2021 aikana Lasse nähtiin yhä useammin myös kenttäpelaajana, vaikka molemmissa joukkueissa oli oikeat maalivahdit. Niklas olikin vuonna 2021 sarjan eniten pelaava maalivahti. Kentälle päästyään Lasse kirmasi yleensä hyökkäyksen kärjessä, mikä on varsin ymmärrettävää. Kun kerran maalilta pääsee, ei sitä puolustajaksi tee mieli jäädä. Siinä mielessä ympyrä sulkeutui, kun hyökkääjänä uransa aloittanut Lasse palasi alkuperäiseen rooliinsa. Mutta ei hän maalivahdin paikkaansa lopullisesti koskaan jättänyt, vaan palasi tolppien väliin aina kun pelaamisen taso oli riittävän korkea.

Lassen murskaavat tilastot

Tilastoissa Lasse on tehnyt selvää jälkeä ja vain harva on noussut samalle tasolle. Tässä katsaus miehen suurimpiin saavutuksiin.

Voitot ja voittoprosentti

Vuoden 2021 loppuun mennessä Lasse on pelannut 322 peliä ja voittanut niistä 63,4 %. Voittoprosentti on sarjan korkein, kun otetaan vain yli 63 peliä pelanneet pelaajat huomioon. Tommilla voittoprosentti on 65,1 %, mutta hän on pelannut vain 63 peliä. Sitä parempaan pääsevät vain alle 20 peliä pelanneet. Kuten tiedetään, voittoprosentti lähestyy arvoa 50 käytännössä aina, kun pelejä pelataan tarpeeksi. Kyse on vain siitä, miten pitkään sitä pystyy viivyttämään.

Lasse on voittanut 204 peliä, mikä on enemmän kuin Tommi, Ville ja Tuukka yhteensä! Lasse on voittanut Kimmon jälkeen toiseksi eniten pelejä koko sarjassa ja hänellä oli hyvät mahdollisuudet mennä Kimmon ohi lähivuosien aikana. Nyt näyttää kuitenkin siltä, että kolmantena oleva Martti menee sekä Lassen että Kimmon ohi jossain vaiheessa. Kimmolla on kuudentoista voiton etumatka Marttiin, mutta vuoden 2021 aikana Martti voitti 14 peliä enemmän kuin Kimmo.

Finaalit

Lasse on myös finaaleissa sarjan menestynein maalivahti. Hän on ollut myös useasti ollut finaalin ykkösvaraus. Lasse on voittanut Tapsa Cupin kolme kertaa ja All Star ottelun kahdesti. Siinä ainoassa Vuosikymmenfinaalissa Lasse pelasi, mutta se päättyi tappioon. Kaikissa pelaamissaan finaaleissa Lasse on ollut maalivahtina.

Maalivahtitilastot

Video 4: Lasse oli torjuntavireessä myös vuonna 2020

Lasse on pelannut maalivahtina enemmän kuin kukaan muu. Pelejä maalivahtina on takana nyt 238, kun toiseksi eniten pelanneella Niklaksella niitä on 207. Voittoja Lassella on 155, mikä on enemmän kuin kaikilla muilla maalivahdeilla yhteensä.

Maalivahtina voittoprosentti Lassella on 65,1 %. Esimerkiksi Antilla voittoprosentti maalilla on 66,7 %, mutta hänellä on tilillään vain kymmenesosa pelejä Lasseen verrattuna. Lassen maalia kohti on tilastoitu 2341 laukausta, joista hän on torjunut 1687. Torjuntaprosentti on siis 72,1 %.

Lasse ja Niklas ovat kohdanneet maalivahteina 151 kertaa. Näistä peleistä Lasse on voittanut 65 %. Lasse ja Antonis ovat kohdanneet maalivahteina kuudessa pelissä, joista Lasse on voittanut jokaisen. Suurin mörko Lassen maalivahtiuralla on ollut Antin tuttu Santtu, jota vastaan Lasse pelasi kolme peliä ja hävisi jokaisen.

Voittoprosentti pelikausittain

Alla olevassa kaaviossa tolppa kertoo Lassen voittoprosentin pelikausittain ja tolpan väri, miten kauden finaali päättyi: keltainen on finaalivoitto, hopea on tappio ja musta tarkoittaa, ettei Lasse finaalissa pelannut.

Kymmenen pelikauden aikana Lassen voittoprosentti on ollut kuuden kauden aikana yli 60 %, jota on yleensä pidetty erinomaisena tuloksen rajana. Lisäksi vain yhdellä pelikaudella voittoprosentti on ollut alle 50 %. Hienoja pelikausia on nähty monelta muiltakin, muttei tällaista jatkuvaa menestystä.

Kuva 4: Lassen voittoprosentit kausittain (keltainen = finaalivoitto, hopea = finaalitappio, musta = ei osallistunut finaaliin)

Villen legendaarisen ennätyksen jäljillä

Tammikuussa 2018 Lassen peli kulki hänen voitettua peräti 11 peliä putkeen. Sitten loukkaantuminen sotki kaiken ja mies jäi kahdeksan kuukauden ajaksi sivuun.

Kesällä 2018 maata koettelivat hirmuhelteet ja virallinen tilastoija oli pitkään poissa eivätkä muut tilastoja viitsineet tehdä. Kun tilastoja ei tehdä, katkeavat kaikilta voittoputket, myös Lasselta. Jos tilastot olisi tehty joka viikko, olisi Lassen voittoputki jatkunut koko kesän yli, koska hän ei pelaamassa ollut. Mutta nyt siis Lassen oma ennätysputki jäi yhdentoista pelin mittaiseksi. Loistava suoritus sekin, koska vain Kimmo2 on voittanut myös 11 peliä putkeen ja Ville 17.

Kun Lasse palasi pelikentille elokuun lopulla 2018, hän voitti ensimmäisen pelinsä, mutta hävisi heti toisen pelin, yhdellä maalilla! Siksi voidaan sanoa, että epävirallisesti Lassen pisin voittoputki on 12 peliä.

Todellinen uutispommi oli kuitenkin lähellä: sen yhden hävityn ottelun jälkeen Lasse voitti jälleen seuraavat kuusi peliä. Eli yhdeksästätoista perättäisestä pelistä Lasse voitti siis 18 ja se ainut hävitty päättyi yhden maalin erolla! Lasse oli siis todella lähellä rikkoa Villen rikkoutumattomana pidetyn 17 peräkkäisen voiton ennätyksen.

Paras maalivahti oli melkein paras voittomaalien tekijä

Talvikaudella 2020-21 Lasse oli sarjan ylivoimaisin maalivahti: hän voitti enemmän pelejä kuin muut maalivahdit yhteensä. Torjuntaprosenttikin oli erinomainen 70,3 %. Hän myös torjui kauden Tapsa Cup finaalissa voiton.

Harva kuitenkin muistaa, että Lassella oli mahdollisuudet voittaa myös tuon kauden voittomaalitilaston. Missä muussa sarjassa ja kuka muu olisi voinut voittaa nämä kaksi titteliä samalla kaudella?

Kauden toiseksi viimeisessä pelissä Lasse pelasi kenttäpelaajana joukkueessa, jonka voitto oli vain sinettiä vailla. Kauden voittomaalipörssi oli neljän miehen kauppa, kun Antilla, Otto2:lla, Markuksella ja Lassella oli kaikilla 7 voittomaalia. Pelin loppuhetkillä Kimmo syötti jatkuvasti Lasselle ajatellen, että tee nyt se voittomaali, niin saatat voittaa kauden voittomaalitilaston. ”Lauo Lasse, lauo!” Jostain syystä Lasse vielä vain syötteli eteenpäin, vaikka maalintekoon oli kaikki mahdollisuudet. Lopulta Antti iski voittomaalin. Pelin jälkeen Kimmo uteli Lasselta, miksi hän ei tehnyt maalia, johon mies vastasi hyväntahtoisesti:

- Enhän mä olis voinut tehdä sitä hyökkääjille. Niitä olis harmittanut, jos maalivahti olis voittanut voittomaalipörssin.

Hienoja sanoja hienolta joukkuepelaajalta. Lopulta kauden viimeisessä pelissä voittomaalin teki Osku2, joten Antti voitti voittomaalitilaston juuri sillä toiseksi viimeisen pelin maalilla.

Eikä tuo ollut ainut kerta vaan Lassen herrasmiesmäinen käytös näkyy kentällä jatkuvasti. Alla olevalla videolla Lasse tekee voittomaalin marraskuun 2021 ottelussa. Vaikka kyseessä on suuri maali, ovat tuuletuksen maltilliset, todennäköisesti juuri kunnioituksesta toista Tapsa Cup veteraanimaalivahtia Niklasta kohtaan.

Video 5: Marraskuussa 2021 voittomaalin tehnyt Lasse kääntyy ja kumartaa hävinneen joukkueen poistuessa kentältä

Videolta voidaan nähdä, että voittomaalin jälkeen Lasse kumartaa hävinneen joukkueen pelaajille heidän poistuessa kentältä. Kysyimme käyttäytymisasiantuntijalta, mistä tässä on kyse.

- Kyseessä on ilmeisesti aasialainen tapa, ehkä japanilainen. Usein Lassen on nähty kumartavan sitä enemmän, mitä pidemmälle peli on edennyt. Ilmeisesti pelin aikana on kertynyt enemmän kunnioitettavaa, joten pelin loppupuolella Lasse on jatkuvasti kaksin kerroin ja tuolla tavalla nojaa polviinsa heti kun pelissä on lyhytkin taukoa. Miksi hän muuten polviinsa nojailisi?

Mies Marmorin menestyksen takana?

Kuva 5: Marmori-ketju eli Otto, Markus ja Martti

Sählymedia on viime vuosina hehkuttanut ahkerasti Markuksen, Martin ja Oton muodostaman Marmori-ketjun menestystä, joka on edennyt voitosta voittoon. Vasta viime aikoina on huomattu, että Lassen lisääminen samaan joukkueeseen on saanut Marmorin pärjäämään vieläkin paremmin. Ketju tunnetaan nimellä La’ Marmori, joka on Marmorin korkealaatuisempi versio.

Marmori-ketju (Markus, Martti ja Otto) on pelannut yhdessä 61 peliä ja voittanut niistä 38 eli 62,3 %. La’ Marmori (Lasse, Markus, Martti ja Otto) on pelannut yhdessä 22 peliä ja voittanut niistä 20 eli 91 %. Siispä ilman Lassea Marmori-ketju on pelannut yhdessä 39 peliä ja voittanut niistä 18 eli 46 %.

Onko siis niin, että Lasse onkin ollut kaiken aikaa Marmorin menestyksen takana? On syytä muistaa, että eniten pelejä voittanut kolmikko on edelleen Lasse, Martti ja Otto, jotka ovat voittaneet yhteensä 41 peliä voittoprosentilla 73 %.

Mitä tapahtuu Marmorille, kun Lasse lähtee? Saako Ville tästä taas lisää energiaa ja voiko hänen katastrofaalinen kautensa jälleen päättyä mestaruuteen? Vuosi sitten tammikuussa Villen voittoprosentti sen kauden peleissä oli 20 %, mutta silti hän voitti Tapsa Cup finaalin kesäkuussa. Tämän kauden peleistään Ville on voittanut 17 %, joten hän on kuitenkin pelannut suunnilleen samalla tasolla.

Suuri aukko pelaajakaartiin

Tapsa Cup sarja menettää siis hienon pelimiehen ja loistavan maalivahdin. Suuresta tappiostamme huolimatta toivotamme "Pleksi" Lasselle kuitenkin tosi jees meininkiä Tampereelle ja pidämme pelipaikan valmiina, kun se paluu joskus vielä nähdään.

Video 6: Masentava saksalainen viisu latistamaan tunnelmaa lopullisesti