Uransa jatkosta ilmoittanut Make nousi viimeistään nyt Gretzky-tasolle

Teksti: Vieraskynäilijä
Videot: Kimmo
.
Kuva: Make jatkaa edelleen pitkää uraansa

Elokuussa alkanutta kautta ovat katkoneet koronarajoitusten aiheuttamat tauot, mutta välillä on päästy myös pelamaan. Media ei ole aina pysynyt uusimpien käänteiden tasalla, mutta vieraileva kolumnistimme Vieraskynäilijä on nyt alkanut kuromaan umpeen tätä takamatkaa. Tässä hänen ajatuksiaan sarjan huippumiehestä ja hänen seuraajastaan.

Huippu-urheiluun kuuluu olennaisena osana kiistely siitä, kuka on kussakin lajissa kaikkien aikojen paras.

Koripallon ystävät nimeävät aina parhaaksi Michael Jordanin, Salibandyssa vielä yli­voimaisempi ykkönen on Kjell Gretzky. Urheilun ehkä halutuimman pokaalin, Tapsa Cupin kohdalla kysymykseen ei ollut oikeaa vastausta vielä 2010-luvulle siirryttäessä.

Ylipäätään oman aikakautensa parhaasta käytiin pitkään kiistaa: oliko Kjell vai Make tämän vuosituhannen pelaajista parempi.

Gretzky voitti uransa toisen Tapsa Cup mestaruuden kesäkuussa 2019. Kesken seuraavan talvikauden hän ymmärsi jättää kentät voittajana, sillä parasta ennen -päiväys oli mennyt jo jonkin aikaa sitten. Yli kymmenen vuotta aiemmin uransa aloittanut Make jatkaa yhä – ei vain pelaamista vaan myös Tapsa Cupin tavoittelua.

Make lähikuvissa.
Kuva: Maken hymy ei hyydy vaikka pelivuosia on sarjassa kohta takana jo 20

Gretzky-vertailu loppui jo kauan sitten. Tapsa Cup 2020:n jälkeen vastaus siihen suurempaankin kysymykseen on lyöty lukkoon hamaan tulevaisuuteen saakka: Make on kaikkien aikojen paras, the greatest of all time, joka ei ole koskaan onnistunut uusimaan finaalivoittoa.

Make hävisi elokuussa All Star ottelussa yhdeksännen mestaruutensa ja arvokkaimman pelaajan palkintonsa. Ottelun jälkeen hän ilmoitti jokseenkin odotetusti, että ura jatkuu myös ensi kaudella, joten saavutusten lista saattaa yhä kasvaa.

Video: Tämänkö takia Make pääsee usein Lassen kyydissä hallille, mutta paluumatka pitää taittaa omin voimin?

Milloin joku voisi nousta ikonin edelle?

Yksi pelaaja, jolla olisi tähän edellytykset, on myös viimekertaisen Tapsa Cupin hävinnyt, uraauurtava puolustaja Tuukka.

Tapsa Cup 2020:n häviö aiheutti Tuukan maineelle kuitenkin sellaisen kolhun, jota tuskin voi ikinä korjata. Makeen verratessa Tuukasta tullaan aina muistamaan se, ettei hän kyennyt uransa huippuvuosina häviämään Makelle enemmän kaikkein merkittävimmällä estradilla, kaikkein merkittävimmässä ottelussa toistaiseksi.

Tilanne on jokseenkin epäreilu, sillä Paitoja vastaan tehtävä oli mahdoton. Jatkuva painostus pakotti Liivit viimeksi koko ajan kiirehtimään ja pakenemaan, eikä Liivien ihailtu hyökkäyskone kapteeni Markus johdolla ikinä käynnistynyt.

Tuukalla on todennäköisesti hyviä pelivuosia jäljellä vielä. Maken saamiseksi valtaistuimelle ei enää riitä tämän uskomattomien monien finaalien häviäminen, vaan Tuukka olisi yllettävä vieläkin kurjempaan tilastoon: useampaan finaalitappioon ja huikeampiin henkilökohtaisiin tilastoihin.

Tuukan normaalista loistokkuudesta huolimatta tuo ei suurella todennäköisyydellä tule toteutumaan.

Maken asema kaikkien aikojen parhaana on sementoitu tuleviksi vuosikymmeniksi. Syrjäyttäjä tuskin pelaa vielä tiistain peleissä – mahdollisesti hän ei ole vielä syntynytkään.