Kokenut kolmikko hakee finaalissa oikeutta

Teksti: Kimmo
Julkaistu 7.6.2021
Tulokkaat vauhdissa
Kuva: Martti, Otto ja Make ovat jälleen mestaruusjahdissa

Finaaliartikkeleiden valokeilaan päästään usein samaa tahtia pokaalin noston kanssa. Mutta finaalikolikolla on myös toinen puoli, josta ei yleensä kirjoiteta. Sieltä löytyvät myös ne pelaajat, jotka - pahimmillaan vuosi toisensa jälkeen - joutuvat tyytymään tappioonsa ja onnittelemaan voittajia. Kaikkein useimmin tähän rooliin on Tapsa Cup finaalien historiassa ajettu Make, Martti ja Otto. Tässä heidän tarinansa.

Martti, Otto ja pussi uusia keinoja

Sählymaailmassa Martti ja Otto on jo käsite, joka voi olla olemassa vain yksikkönä. Kun yksi puuttuu, ei toinenkaan ole täydellinen. Ja kuten Tango & Cash aikoinaan, vastakohdat täydentävät toisiaan.

Martti aloitti sarjassamme jo kauan ennen tilastointia. Hyvin nopeasti hänet opittiin tuntemaan mailataiturina ja herrasmiespelaajana, joka ei voittamisesta ottanut paineita vaan pelasin enemmän pelaamisen ilosta. Myöhemmin urallaan hän on pelannut runkosarjan otteluiden lisäksi myös Tapsa Cup finaaleissa, All Star otteluissa ja Vuosikymmenfinaalissa.

Video: Martti vauhdissa vuoden 2020 Tapsa Cup finaalissa

Yhtenä päivänä Martin mukana peleihin oli tarttunut myös Otto, josta tuli nopeasti myös yksi useimmin pelaavista pelaajista. Oton uran alkua sarjassamme sävyttivät nuorelle pelaajalle tyypilliset kasvukivut: pallo karkaili, vastustajat veivät eikä maalejakaan tullut enää kuten alemmissa sarjoissa. Vihonviimeinen pelipaikka, jossa Otto halusi pelata oli ns. pelaaja-maalivahti, johon jokainen joutui tuohon aikaan vuorollaan.

Martti kuitenkin näkin Oton potentiaalin ja komensi miehen omaan sählykouluunsa. Siellä ei oppitunteja laskettu, kun koulupäivät tiistaisin venyivät yli puolen yön. Lukukausimaksut maksettiin raa'alla työllä harjoituskentällä. Kahden vuoden ajan Martti iskosti Oton selkäytimeen menestyksekästä "Kaartele ja laukaise" -oppiaan ja lopulta Otosta kuoriutuikin puhdasverinen hyökkäävä hyökkääjä. Ainut asia, mitä Martin ei onnistunut Otolle opettaa, oli rystyltä laukaisu. Näet onnistuneen B3-kuvion todennäköisemmin kuin rystyltä laukovan Oton.

Video: Oton kynäilyä vuoden 2020 All Star ottelussa

Martin taidot olivat tiedossa alusta asti ja nopeasti se Ottokin oppi tavoille. Siitä huolimatta ensimmäisellä tilastoidulla talvikaudella kaksikon voittoprosentit matelivat siellä kriisipelaajien alle 40 %:n tasolla. Mutta vähitellen, nöyrän työn ansiosta on kaksikon onnistunut voittamaan yhä enemmän. Alla olevassa kaaviossa on Martin ja Oton voittoprosentit jokaiselta talvikaudelta. Talvikausihan on silloin kun pelataan klo 22 alkaen eli elokuusta kesäkuulle.

Martin voittoprosentti
Kuva: Martin (sininen viiva) ja Oton (punainen viiva) talvikausien voittoprosentti on ollut tasaisessa kasvussa

Martin ja Oton voittoprosentit ovat siis kasvaneet tasaisesti. Se on kova saavutus jo siinäkin mielessä, että jopa Antilla ja Villellä on uraan mahtunut talvikausia, jolloin voittoprosentti on kyykännyt. Martin on onnistunut rikkomaan 60 % lasikaton jo kolmena edellisenä kautena ja Otollakin se on ollut lähellä. Kaksikko on aina ollut kymmenen ahkerimman pelaajan joukossa ja joskus jopa viiden, joten kyseessä ei siis ole mikään Voita ja katoa -operaatio, jossa pelataan vain muutama voitokas peli ja jäädään sitten kotiin loppukaudeksi.

Kaksikko on niittänyt mainetta myös paritilastoissa, jossa he ovat voittaneet 83 yhdessä pelaamaansa ottelua. He ovatkin heti toisena Kimmon ja Lassen jälkeen, joilla on 86 voittoa. Yhteensä Martti ja Otto ovat pelanneet 164 peliä, joka on ylivoimaisesti enemmän kuin ketkään kaksi muuta. Toiseksi eniten pelejä on Kimmolla ja Markuksella, joilla on 142 peliä samassa joukkueessa.

Tämä menestys ei kuitenkaan ole korreloinut Tapsa Cup voittojen kanssa vaan suorastaan päinvastoin. Martti voitti ensimmäisen Tapsa Cup finaalin kesäkuussa 2015. Sen jälkeen hän on ollut kerran pois ja hävinnyt ne loput neljä finaalia. Oton tilastot ovat lähes yhtä traagiset: mies voitti kaksi ensimmäistä Tapsa Cupia, mutta neljä seuraavaa on päättynyt tappioon. Mainittakoon, että Otto on ainut pitkän uran tehnyt pelaaja, joka ei ole koskaan voittanut All Star ottelua, mutta on sentään ollut mukana 3 kertaa. Näinkö sarjamme todellakin kohtelee kahta huippulahjakasta runkopelaajaamme?

Mutta kaksikko ei ole jäänyt toimettomaksi, vaan on valmistautunut tulevaan finaaliin huolellisesti ja hieman eri lailla kuin aiemmin. Nyt on panostettu varusteisiin, teknologiaan ja ravintoon enemmän kuin koskaan.

Kaikki alkoi lavan hiomisella, jota tehtiin japanilaisen veitsenteroittajan tarkkuudella monta viikkoa salaisessa pajassa. Kun tulos on täydellinen ja voittoja alkoi tulla, panostettiin henkiseen kehitykseen ja ravintoon. Salaisella leirillä merten takana pidettiin taktiikkapalavereja ja syötiin hampurilaisia, tuoretta pullaa ja karkkia. Hyvien rasvojen lähteitä nuo kaikki.

Aivan finaalin aattona kaksikon on kuultu tekevän mailoihinsa uraauurtavia ilmanottoaukkoja ilmeisesti aerodynaamisemman laukauksen aikaansaamiseksi. Sitä ei tiedetä, toimivat ne rystylaukauksella, mutta varmasti ne on optimoitu enemmän rannelaukaukselle.

Martti on siis jo nimetty Villen finaalijoukkueen varakapteeniksi, joten heillä molemmilla on varmasti nälkää ottaa se himoittu voitto pitkästä aikaa. Oton joukkue ei vielä ole tiedossa, mutta Martti voi hyvin käyttää vaikutusvaltaansa, jolloin heidän kohtalonsa olisi jälleen sidottu kuten kolmessa edellisessä Tapsa Cup finaalissa.

Make hakee hyvitystä surullisille finaalitilastoilleen

Make nousi lööppiin.
Kuva: Tiukkailmeinen Make ei enää leiki. Nyt haetaan oikeutta kehnoille tilastoille.

Kutsumanimellä Vinttikoira tunnettu Make on sarjan kokenein pelaaja, jos Tapsaa ei oteta huomioon. Edes arkeologit eivät ole onnistuneet radiohiiliajoitusta käyttäen selvittämään Maken uran aloitushetkeä, mutta monet arvioivat sen tapahtuneen vuonna 2003 tai 2002.

2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä Make niitti mainetta taistelijaparinsa Juden kanssa. Kilpailuhenki ei tuolloin tainnut olla ihan samalla tasolla kuin nyt, joten kaksikko ei tainnut aina pelata ihan täysillä. Muussa tapauksessa tuskinpa olisivat samaan joukkueeseen mahtuneet. Vaikka Make ei enää maaliviivalta syöttämään lähtenyt kuten silloin runkopelaajiin kuulunut Froikka, oli hänen pelissään sitä samaa herrasmiesmäisyyttä kuin nykyään. Pelattiin enemmän pelaamisen ilosta kuin tuloksesta.

Vuodet vierivät ja Jude tuli järkiinsä: peli ensin harvenivat ja loppuivat sitten kokonaan. Sopeutuvaisena miehenä Make löysi uusia ketjukavereita tulokkaista, joita ensin ilmestyi ensin yksittäin ja sitten ryhmissä. Tilastoinnin alettua Make on säilyttänyt paikkansa runkopelaajien ytimessä, ja pelejä onkin kertynyt kolmanneksi eniten.

Lahjomattomuutensa ansiosta Make on valittu valitsijamiesyhdistyksen puheenjohtajaksi, joten hän tekee joukkueet runkosarjan ja pudotuspelien otteluihin. Hänen voittoprosenttinsa on 46,4 % eli hieman alle puolet. Edellisen kerran Make rikkoi maagisen 50 %:n rajan Obaman presidenttikaudella, joten hän selvästikin arpoo joukkueet ihan oikeasti. Muutenhan hän menisi parempaan joukkueeseen. Tästä kertoo myös se, että hän on ainut, joka on hävinnyt 10 peliä putkeen.

Parhaiten pelit ovat Makella kulkeneet Lassen kanssa, kun kaksikko on voittanut 62,5 % samassa joukkueessa pelaamistaan peleistä. Hieman yllättäen Make, Antti ja Martti ovat voittaneet vain 32,1 % yhdessä pelaamistaan peleistä, vaikka kaikki kolme tunnetaan juuri pelitaidoistaan ja laajasta kokemuksestaan.

Make kuuluu niiden yhdeksäntoista pelaajaan joukkoon, jotka ovat pelanneet myös maalivahtina. Neljästä pelistä vain yksi on päättynyt voittoon, tosin se oli Lassea vastaan. Lahjakkuutta löytyy siis mihin rooliin vaan.

Video: Make on tehnyt seitsemänneksi eniten voittomaaleja

Varsin kelvollisten tilastojen pimeässä nurkassa väijyy Maken uran synkkä puoli: karmaisevat finaalitilastot. Kukaan ei ole hävinnyt finaaleissa kuin Make. Yhdestätoista finaalista tappioon on päättynyt yhdeksän, joten voittoja on vain 2. Ensimmäinen finaalivoitto oli Tapsa Cup finaali kesäkuussa 2017 ja toinen All Star ottelu elokuussa 2019.

Tänä kesänä ansioluetteloon on aika tehdä lisäys ja tilastojen perusteella siihen on myös mahdollisuus. Maken heikoin kausi voittoprosentin perusteella osui kaudelle 2017-18, jonka jälkeen voittoprosentti on noussut joka talvikaudella ollen nyt jo toista kertaa peräkkäin yli 50 %. Voittomaalejakin on kauden aikana tullut 4 eli viidenneksi eniten. Make on ollut myös viiden ahkerimman pelaajan joukossa tällä kaudella. Kolmikko Make, Kimmo ja Martti ovat voittaneet peräti 87,5 % yhdessä pelaamistaan peleistä.

Make kohtalo riippuu tietysti myös joukkueen muista pelaajista. Yllä mainitut Martti ja Otto ovat pelanneet Make kanssa samassa joukkueessa edelliset kolme Tapsa Cup finaalia. Todelliselle pelimiehelle olisi tässä hyvät kertoimet: pistetään kaikki kolme samaan joukkueeseen ja käännetään historian suuntaa. Löytyykö kapteenistosta niin suurta pelimiestä, että tällainen olisi mahdollista? Aika näyttää.