Kausi huipentuu Tapsa Cup finaalissa 7.6. klo 22:00

Teksti: Kimmo
Julkaistu 30.5.2021
Kuva: Tapsa Cup pokaali

Urheiluvuoden suurin tapahtuma koittaa jälleen kerran, kun kuntosählyn Tapsa Cup finaali pelataan jo kahdeksannen kerran. Finaaliin selviytyivät Itämeren divisioonan kärkijoukkueet Paidat ja Liivit. Vasta toisen kerran historiassa talvikaudella Liivit voitti runkosarjan ja lähtee ennakkosuosikkina finaaliin.

Ville lähtee tavoittelemaan historiallista viidettä perättäistä Tapsa Cup finaalivoittoa ja yhdeksättä perättäistä finaalivoittoa. Tulokaspelaajien Aleksin, Jussin ja Kristianin lisäksi myös Hannu ja Joonatan hakevat ensimmäistä finaalivoittoaan. Panokset ovat ennätyskovat, joten turvatoimet ovat myös asianmukaisella tasolla.

Kevään aikana ammattilaisurheilijoiden piirissä ilmiöksi muodostunut liigasta pakeneminen levisi myös Tapsa Cup sarjaan, joten yli puolet huhti-toukokuun pudotuspeleistä jouduttiin perumaan liian vähäisen osallistujamäärä takia. Muutenkin kausi on ollut katkonainen ja lajiin sitoutumisessa on nähty heikkenemisen merkkejä. Silti Tapsa Cup finaali on säilyttänyt asemansa vuoden huipputapahtumana, joka varmasti saa kansan taas liikkeelle ja toivottavasti inspiroi pelaajia osallistumaan tulevalle kesäkaudelle.

Uudistuksia kauden aikana

Kuva 2: Innovatiivisen rakennustekniikan ansiosta areenan katsomoa on voitu laajentaa erityisesti juuri edullisemmassa hintakategoriassa

Vuoden 2021 lopulla lanseerattiin huipputekniikkaa, jonka ansiosta jokainen maali voitiin tilastoida. Tämä on ollut tilastoissa se puuttuva lenkki, josta on puhuttu jo pitkään. Tekniikkaa hiottiin mahdollisimman nopeaksi ja yksittäisen maalin tilastointi onnistui alle 15 sekunnin vaikka maaleista tilastoitiin tekijä, syöttäjät ja valittiin lyhyt kuvaus seitsemästä vaihtoehdosta (esim. läpiajomaali). Maalien tilastointi ei kuitenkaan koskaan lyönyt läpi, vaan yleisin kommentti oli:

- Voi ne tilastoida, mutten mä niitä tarvii.

Varsinkin pelin lopulla peliä jatkettiin vaikka maalin tilastointi oli vielä kesken eivätkä pistepörssin tuloksetkaan herättäneet sen kummempaa keskustelua. Siksi lyhyen kokeilun jälkeen maaleja ei enää ole tilastoitu, vaikka järjestelmä on edelleen käytettävissä.

Kauden aikana sisäpiirissä on ollut puhetta myös salaperäisestä digiloikasta. Tällä hetkellä rahoittaja-raahaaja on jo löytynyt, mutta mitään valmista ei ole saatu aikaiseksi. Ehkä suurin henkinen este loikan tiellä on se, että Markuksen pitäisi ilmestyä joka viikko vähintäänkin ajallaan virittelemään digiloikkaa. Toinen vaihtoehto olisi löytää joku tekemään se hänen puolestaan.

Turvatoimet asianmukaisella tasolla

Video 1: Tunnelmia Helsingin keskustasta kaksi päivää ennen vuoden 2017 Tapsa Cup finaalia

Ympäri maailman erilaisissa urheilun huipputapahtumissa on totuttu näkemään varsin mittavia turvatoimia. Suurelle yleisölle tutuimmaksi ovat tulleet näkyvästi esillä olevat poliisit, joilla useilla on mukanaan myös jonkinlainen hauva. Tapsa Cup finaalissa tunteiden taso on aivan eri luokkaa, joten turvatoimetkin ovat aivan toisella tasolla.

Jo finaalia edeltävänä lauantaina 4.6. Puolustusvoimat marssittaa Helsingin kaduille kenraaliluutnantti Pasi Välimäen johdolla 1600 sotilasta ja paljon raskasta kalustoa. Mukana on niin Leopard 2A6 taistelupanssarivaunuja, K9 panssarihaupitseja kuin myös perinteistä tykistöä ja kevyempää panssaroitua kalustoa porukoitten siirtelyyn. Maavoimat pitää tukikohtaansa Kansalaistorilla, Laivastolla on vahva edustus Eteläsatamassa ja Ilmavoimat pörrää kaikkialla niin Horneteilla kuin myös erikoisjoukkojen kuljetukseen käytetyillä NH90-koptereilla. [lähde Puolustusvoimat]

Johdon uskomus on, että kansalaiset kerääntyvät viikonloppuna sankoin joukoin riemumielin vastaanottamaan sotilaita, mutta onhan vastaavia ennustuksia tehty aiemminkin tänä keväänä varsin heikoin tuloksin.

Moni asiantuntija on ehtinyt jo ihmetellä, tarvitaanko tällaista todella. Toiset kuitenkin muistuttavat, että vastaavaa nähtiin Helsingissä tasan viisi vuotta aiemmin, kun pelaajat ensimmäistä kertaa tiesivät pelaavansa Tapsa Cup finaalissa. Viime aikoina panokset ovat nousseet ja taistelu voitosta on kiihtynyt entisestään, joten finaalissa voi tapahtua mitä vaan ja turvatoimet on syytä olla sen mukaiset.

Liivien vahva kevät toi runkosarjan voiton

Perinteisesti Paidat on ollut kahdesta huippujoukkueesta vahvempi ja tämäkin kausi eteni pitkään Paitojen hallinnassa. Mutta helmikuun lopussa maailma muuttui eikä ole ollut entisensä sen koommin. Maaliskuun alussa punaiset Liivit sai vauhdin päälle, minkä jälkeen joukkue on voittanut neljästätoista pelatusta ottelusta peräti yksitoista. Nyt toukokuun lopussa Liivit onkin varmistanut runkosarjan voiton vasta toista kertaa historian aikana.

Finaaleissa joukkueiden voitot ovat lähes tasan, kun Liivit on voittanut yhden finaalin enemmän kuin Paidat.

Kausi täynnä hienoja saavutuksia

Video 2: Taito on näkynyt tälläkin kaudella

Markus

Kauden aikana on nähty taas paljon hienoja yksilösuorituksia, mutta kauden menestynein pelaaja ja tämän hetken suurin yksittäinen tilastotähti kaikilla mittareilla on Markus a.k.a Phantom. Markus on pelannut neljänneksi eniten ja voittanut eniten. Paljon pelanneista hänellä on paras voittoprosentti 67,5 %. Hän on myös yksi lenkki Marmori-ketjussa, joka on tälläkin kaudella niittänyt mainetta.

Ehkä kauden suurin saavutus on kuitenkin sen, että Markus tulee voittamaan kauden voittomaalikuninkuuden. Tämä on ensimmäinen talvikausi viiteen vuoteen kun Antti ei ole tehnyt eniten voittomaaleja.

Antti

Vaikka voittomaalikuninkuus jää Antilla tällä kaudella haaveeksi, on kolmensadan ottelun rajapyykin kauden aikana rikkonut veteraanipelaaja edelleen vedossa. Hän on ollut poissa vain kerran, kun pelejä on tilastoitu ja pelejäkin on toiseksi eniten heti Bomberin jälkeen. Koko kauden voittoprosenttikin on erinomainen 57,1 %. Viimeisestä kuudestatoista pelistä Antti on voittanut 75 %, joten kovassa buustissa pelaava Antti on ottanut kaukalossa itseään niskasta kiinni ja ryhtynyt pelaamaan kunnolla.

Eivätkä ne voittomaalitkaan ole kauas jääneet. Talven aikana hän on usein ollut ihan vieressä voittomaalin tullessa. Se ratkaiseva viimeistely on vaan jäänyt muille.

Vaikka eri joukkueissa pelaavat Antti ja Markus taistelevat kentällä toisiaan vastaan kuin viimeistä päivää, on kaksikon yhteispeli sujunut loistavasti, kun he ovat samaan joukkueeseen mahtuneet. Antti ja Markus ovat tällä kaudella voittaneet peräti 92 % samalla puolella pelatessaan.

Martti, Otto ja Marmori-ketju

Martti ja Otto ovat tehneet jo vuosien ajan kovaa tulosta pelikentillä ja ura on ollut nousujohteista. Martti on voittanut 61,8 % kauden peleistään, joten tästä tulee neljäs perättäinen talvikausi, kun miehen voittoprosentti on ollut vähintään 60 %. Vastaavaan ei ole kukaan muu yltänyt. Lisäarvoa saavutukseen tuo se, että hän on jälleen eniten pelaavien joukossa.

Martin mukana menestyksen hyökyaallossa myötävirtaan on jälleen uinut myös Otto, jolla voittoprosentti kauden peleistä on 57,1 %. Hänen voittoprosentti on jo vuosien ajan ollut talvikaudella 50 ja 60 %:n välillä. Myös Otto on ollut jälleen ahkerimpien pelaajien joukossa.

Martilla ja Otolla on ollut vahvasti omat roolinsa ja pelipaikkansa kauden voittajajoukkueissa. Martti on taitava pelintekijä ja vahva puolustuksen tukko, kun Otto häärää hyökkäyksen kärjessä.

Kaksikko pelasi alkukaudesta todella ahkerasti, mutta sitten jotain tapahtui eikä kumpaakaan ole näkynyt huhtikuun jälkeen, kun Otto alkoi kantamaan hallille yhä suurempaa mailavalikoimaa testatakseen niitä finaalia varten. Sisäpiiriläisiltä kantautuneiden huhujen mukaan Oton selkä ei vain kanniskelua kestänyt ja siksi hän on ollut poissa. Toinen huhu taas kertoo, että mailoja oli jo niin paljon, etteivät ne enää mahtuneet Martin autoon. Oli miten oli, finaaliin molempia odotetaan jälleen.

Martin, Oton ja Markuksen muodostama Marmori-ketju nousi maailmanmaineeseen talvikaudella 2019-20 voitettuaan 91 % yhdessä pelaamistaan otteluista. Tällä kaudella Marmorista tuli sarjassa eniten pelejä voittanut kolmikko. Vaikka Mamori on pelannut tällä kaudella selvästi enemmän pelejä kuin kaudella 2019-20, on se silti voittanut 78 % pelaamistaan peleistä.

Myös paritilastoissa Martti, Markus ja Otto miehittävät kauden kärkisijat, joten on makuasia ketkä kaksi heistä ovat menestyneet parhaiten. Martti ja Otto ovat eniten yhdessä pelannut kaksikko, ja he ovat voittaneet 69 % samassa joukkueessa pelaamistaan peleistä. Markus ja Martti ovat pelanneet hieman vähemmän yhdessä, mutta ovat voittaneet 75 % peleistään.

Tulokkaat

Tulokkaista kauden aikana eniten ovat pelanneet Aleksi, Kristian ja Jussi. Puolustuksen jämäkkä tukimies Jussi pelasi ensimmäisen pelinsä jo syksyllä 2020, mutta alemmat sarjat kutsuivat pitkäksi aikaa. Hän teki vahvan paluun helmikuussa ja on voittanut 47 % peleistään.

Taitohyökkääjä Aleksi nostettiin sarjaan viime syyskuussa. Voittoprosentti on tällä hetkellä tulokkaalle varsin erinomainen 60 %. Lisäksi hän jakaa toisen sijan voittomaalitilastossa Bomberin kanssa.

Yleishyökkääjä Kristian aloitti sarjassa helmikuussa ja sai suorastaan loistavan startin uralleen. Miehen voittoprosentti on peräti 88,9 %! Pelejä on vielä aika vähän, mutta jos meno jatkuu tähän malliin, on mies menestynein tulokas moneen vuoteen.

Tuukka

Joulukuussa sadannen ottelunsa sarjassa pelannut Tuukka on kolminkertaistanut voittomaaliensa määrän tällä kaudella. Marraskuussa pelatussa ottelussa mies teki neljänneksi eniten maaleja ja ainoastaan Make antoi enemmän maalisyöttöjä. Mies on siis jälleen vahvistanut asemaansa hyökkäyksen kärjessä.

Maalivahdit

Niklas ohitti viime syksynä kahdensadan ottelun rajapyykin ja on pelannut kauden aikana eniten maalivahtina, mutta Antilla on eniten voittoja. Kauden peleistä Antin torjuntaprosentti on 80,3 % ja Lassella 74,2 %, mikä on suunnilleen heidän normaali tasonsa. Otto2 Der Bomber päätti uransa maalivahtina. Tällä kaudella hän torjui 63,1 % laukauksista, kun kaikissa tilastoissa torjuntaprosentti on 56 %. Sarja jää kaipaamaan tätä hienoa maalivahtia ja uskoo, että mies pyörtää vielä joskus puheensa.

Finaalissa maalivahteina kohtaavat todennäköisesti taas Lasse ja Niklas. Kaksikko on Tapsa Cup finaaleissa kohdannut neljä kertaa, joista kolme on päättynyt Lassen voittoon ja yksi Niklaksen. Lasse on hallitseva Tapsa Cup mestari, mutta Niklas vei edellisen finaalikohtaamisen eli elokuun All Star ottelun.

Lasse ja Niklas ovat pelanneet todella vähän tällä kaudella, joten pelikuntoa ja voimasuhteita voi vain arvailla. Lasse on kuulemma ainakin pelannut siellä Tampereella, joten jos olet Niklas etkä ole pelannut, niin kannattaa olla huolissaan tai ainakin tietoinen asiasta.

Se on kuitenkin syytä muistaa, että sekä Niklas että Lasse ovat aina olleet finaaleissa parhaimmillaan eikä voitto ole maalivahteihin koskaan ratkennut.

Otto2 Der Bomber

Kolmensadan ottelun rajapyykin kauden aikana saavuttanut Bomberi on pelannut kaikki kauden aikana pelatut 44 tilastoitua ottelua. Vastaavaan on tuskin kukaan yltänyt talvikauden aikana. Vielä suuremman saavutuksesta tekee sen, ettei Bomberi ole enää aivan nuori vaan osoittaa varsin usein fyysisen hajoamisen merkkejä.

Otto2 palaa finaalikaukaloon viime kevään hävityn Tapsa Cupin jälkeen. Finaalien rutiini on edelleen kovalla tasolla ja miehellä on sauma tehdä kovaa tulosta. Oli joukkueen kapteenina kuka tahansa, myös roolia on varmasti tarjolla, koska tykin tehdastakuu on edelleen voimassa.

Lajilegenda haastaa hallitsevan mestarin

Vuosi sitten Liivit Tapsa Cup voittoon johdattanut Ville jatkaa joukkueen kapteenina. Varakapteenikseen Ville valitsi Joonatanin, jota voidaan pitää lyhyen uransa takia jonkinlaisena yllätysvalintana.

Paitojen joukkuetta kipparoi todellinen Tapsa Cup sarjan legenda Make, joka nostettiin kapteeniksi jo viime elokuun finaalin jälkeen. Varakapteenina joukkueessa häärii Markus a.k.a Phantom.

Liivien kapteeni: Ville

Video 3: Villen maalinteko on ollut vaikeaa, mutta eivät vanhat taidot ole minnekään kadonneet

Ville jahtaa jo viidettä peräkkäistä Tapsa Cup voittoaan, joka olisi hänelle jo yhdeksäs peräkkäinen finaalivoitto. Vastaavaan voittoputkeen ei kukaan ole ennen yltänyt eikä tule yltämäänkään. Eikä pidä unohtaa myöskään sitä, että Ville voitti keväällä 2017 historialliset 17 ottelua putkeen.

Vaikka kuinka toivoisi, ovat nuo saavutukset jo kaukana menneisyydessä. Kahdensadan ottelun rajapyykin kauden aikana saavuttanut hallitseva mestari on pelannut katastrofaalisen huonon kauden – kaikilla mittareilla. Ville on vaivautunut paikalle keskimäärin puolentoista kuukauden välein. Kauden yhdeksästä pelistä hän on voittanut yhden ainoan, joten voittomaaleja ei tietenkään ole.

Ville oli joulukuussa paikalla, kun kaikki maalit tilastoitiin. Maaleja hänelle kertyi 3, joka oli vähemmän kuin jopa syöttökone Makella. Saman illan aikana Antille tilastoitiin 10 maalia ja Markuksellekin 8. Maaliteon vaikeus on ollut selvästi nähtävissä myös muissa kauden peleissä, vaikkei virallisia tilastoja olekaan.

Vieraskynäilijä kritisoi Villen heikkoja otteita jo viime marraskuussa ja vaati häneltä tason nostoa. Kritiikkiä keräsi niin taktiikka ja johtajuus kuin myös harjoittelu ja peliin sitoutuminen. Nyt viikkoa ennen finaalia mikään ei näytä muuttuneen.

Vaikka kuluvan kauden tilastot ovat huonot, ei tilanne ole välttämättä aivan toivoton. Ennenkin on nähty, että Ville pystyy voittamaan, kun voitolla on merkitystä. Todelliset Villen kannattajat ja luottomiehet uskovat edelleen, että Ville näyttää todelliset kykynsä kauden finaalissa.

Ville on Liivien mies henkeen ja vereen, ehkä siksi joukkueenjohtokin häneen vielä uskoo. Juuri Liivit teki Villen kanssa tulokassopimuksen, kun hänen uransa alkoi 7.6.2016 eli päivälleen kuusi vuotta tulevaa Tapsa Cup finaalia aikaisemmin. Urallaan Ville on pelannut enemmän pelejä Liiveillä kuin Paidoilla. Liivit on voittanut kahdeksan mestaruutta ja Ville on ollut mukana viidessä niistä.

Liivien varakapteeni: Joonatan

Video 4: Kun Joonatan on hyökännyt, ovat puolustajat Make ja Markus olleet helisemässä

Joonatan nousi sarjaan joulukuussa 2019, joten hän on uusin paikkansa sarjassa vakiinnuttanut pelaaja. Joonatan on ollut kerran All Star ottelussa ja Vuosikymmenfinaalissa, mutta molemmat päättyivät tappioon. Hän osallistuu vasta nyt ensimmäistä kertaa Tapsa Cup finaaliin.

Joonatan on 25. eniten pelannut pelaaja. Pelejä on kertynyt 47, joista voittoon on päättynyt 32 %. Tämän kauden peleissä voittoprosentti on 23 %. Kauden voittoprosentti on siis aika lailla samaa luokkaa kuin Villellä. Voittomaaleja miehelle on kertynyt jo 7, joten hän onkin tehnyt voittomaalin lähes joka toisessa voittamassaan ottelussa.

Ville ja Joonatan ovat pelanneet tilastohistorian aikana 9 peliä samassa joukkueessa ja hävinneet ne kaikki.

Ville nimenomaan halusi juuri Joonatanin varakapteenikseen, joten hän varmasti näkee hänessä jotain, mitä tilastot eivät kuvaa. Joonatan on sementoinut paikkansa hyökkäyksen kärjessä aktiivisena maalintekijänä, myös tällä kaudella. Jos Ville etsii hyvää miestä siihen rooliin, on Joonatan erinomainen valinta.

Paitojen kapteeni: Make

Video 5: Maken vahvuudet ovat tilanteiden rakentamisessa, syöttöpelissä ja harhautuksissa

Paitojen joukkuetta johtaa yllätysnimi Make, joka on Tapsan jälkeen pisimmän uran sarjassa tehnyt lajilegenda. Pragmaattinen herrasmies, joka herättää laajalti kunnioitusta kanssapelaajissa.

Ensimmäisen kerran Tapsa Cup finaalissa oli kapteenit vuonna 2018, vaikka silloin ei huutojakoja vielä ollut. Silloin Liivejä johtanut Markus voitti Paidat, jonka kapteenina oli juuri Make. Joukkue ei siis menettänyt uskoaan lajilegendaan vaan antaa hänelle nyt uuden mahdollisuuden.

Vaikka Make arpoo normaalisti joukkueet, ei se ole häntä tilastoissa pahemmin auttanut. Miehen voittoprosentti on tilastohistorian aikana ollut 46 ja tällä kaudella noin 40. Kuten yleensäkin, hän on tälläkin kaudella ollut eniten hävinneiden pelaajien joukossa. Vaikka Make on sekä Tapsa Cup että All Star voittaja, on hän hävinnyt kaikkein eniten finaaleja, yhteensä 10.

Kahtena tiistaina viime vuoden lopulla kaikki maalit tilastoitiin ja molemmilla kerroilla Make antoi eniten maalisyöttöjä vaikka maalipörssissä hän oli keskikastia. Siksi hän on tärkeä syöttelijä ja pelintekijä, kunhan vain muut saavat näistä tarjoiluista sisään.

Paitojen varakapteeni: Markus

Video 6: Maaleja lappava Phantom haluaa välttämättä pelata puolustajana

Paitojen varakapteeni Markus a.k.a Phantom on kontroversaali hahmo. Nimitys varakapteeniksi on miehelle tappio, katsoi sitä miltä kantilta tahansa. Johdatettuaan Liivit Tapsa Cup mestaruuteen kesällä 2019 maailma hymyili ja kaikki oli mahdollista. Sitten entinen suojatti Ville nousi haastajaksi ja murskasi Markuksen joukkueen finaalissa vuosina 2020 ja 2021. Viimeinen niitti Phantomin uralla oli kapteenin natsojen riisto viime elokuussa.

Markus on siis kuluvan kauden menestynein pelaaja, kuten ylempänä jo mainittiin. Eikä tilastoista edes näe sitä peliin sitoutumisen tasoa, joka Markuksella on. Joka viikko tiistaina jo aamuyöllä Markus lähettää tsemppausviestejä WhatsAppiin ja kannustaa pelaajia osallistumaan. Hän ilmoittaa mukaan pelaajia, joilla ei ole aikomustakaan ilmestyä paikalle ja pakottaa mukaan niitä, jotka eivät voi syystä tai toisesta pelata. Ilmeisesti joukkueiden johto ei osaa tällaista sitoutumista kunnioittaa vaan aika kuluu pokaalien laskemiseen.

Huhujen mukaan finaalikapteeni Make ei ole erityisen innostunut henkilöstön valitsemisesta, joten hän saattaa delegoida ex-kapteeni Markukselle henkilöstöpäällikön tehtävät eli pelaajien valinnat. Vallanhimoisena tunnetun ex-kapteenin suunnitelmissa saattaa kuitenkin olla myös päämajoitusmestarin rooli. Mikäli joukkue halajaa menestystä, on Maken syytä pitää Markuksen kunnianhimo kurissa ja tehdä itsenäiset päätökset.