Vuoden 2021 Tapsa Cup finaali päättyi Liivien juhliin

Teksti: Kimmo
Julkaistu 14.6.2021
Kuva: Peli oli tarkkaa ja vauhdikasta (arkistokuva)

Talvikauden 2020-2021 parhaiten menestyneet joukkueet Paidat ja Liivit kokoontuivat jälleen tiistaina 8.6. taistelemaan sählymaailman suurimmasta palkinnosta Tapsa Cup finaalissa. Pokaalista taisteltiin nyt jo seitsemännen kerran. Voitot olivat kutkuttavasti tasan, kun sekä Paidat että Liivit olivat voittaneet mestaruuden kolme kertaa. Lähes yhtä tasainen oli ollut myös kuluva kausi, kun Paidat oli voittanut 25 ottelua ja Liivit 24. Molemmat joukkueet olivat paikkansa finaalissa ansainneet.

Edellisen vuoden tapaan joukkueiden kapteeneina olivat Markus ja Ville. Tuolloin kaksikosta voiton vei Ville, joka on voittanut kuusi edellistä finaaliaan putkeen, kun mukaan lasketaan myös All Star ottelut. Lisäpaineita Markukselle toi se, että Ville oli voittanut hänet kolmessa finaalissa ja vain kerran Markus oli onnistunut voittamaan Villen.

Lisämaustetta finaaliin toi jo ennakkoon nimetyt varakapteenit Antti ja Martti. Markus olikin treenannut Anttia pitkin kautta ja yhteisiä kuvioitakin oli hiottu aivan finaaliin asti. Villen harjoitusmetodeista ei ollut hiiskunut tietoja ja pelejäkin kertyi kauden aikana varsin vähän. Martti pelasi puolestaan tavanomaisen pitkän kauden ja keskittyi ravintoon ja tekniikkaan kevään aikana.

Finaalipelaajat olivat pääosin pelanneet hyvin ahkerasti kauden aikana. Poikkeuksena olivat viime hetken värväykset Hannu ja Osku2. Hannu pelasi vasta toista kertaa kauden aikana ja Osku2 aivan ensimmäisen pelinsä.

Draft-tilaisuudessa muodostettiin joukkueet

Kuva: Draftia edeltävä kivi-paperi-sakset käynnissä

Jo aiemmin oli päätetty, että Markus ja Antti pelaavat yhdessä joukkueessa ja Ville ja Martti toisessa joukkueessa. Loput pelaajat löytäisivät paikkansa draft-tilaisuudessa ennen peliä. Ensimmäinen varausvuoro päätettiin kivi-paperi-sakset menetelmällä, jonka voitti Ville.

Ykkösvaraus: Lasse

Kuva: Lasse valittu

Ensimmäinen varattu pelaaja oli Lasse. Myös viime elokuun All Star ottelussa Ville varasi Lassen ensimmäisenä, joten valinta ei ollut yllätys. Lassella oli jälleen erinomainen kausi: neljänneksi eniten pelejä, kaikkein eniten voittoja ja voittoprosentti 63 %. Tosin tammi-helmikuussa Lasse töhöili henkilökohtaisen tappioputkensa rikki, kun peräti 6 peräkkäistä peliä päättyi tappioon. Aikaisempi ennätys oli 4 peräkkäistä tappiota Obaman presidenttikaudella lokakuussa 2016.

Yllättäen tämä sarjan menestynein maalivahti oli pitkään myös kauden voittomaalitilaston kärkipaikalla, ja vasta aivan viime metreillä Antti meni ohi ja Lasse jäi jaetulle toiselle sijalle.

Erikoisesta kaudesta johtuen Lasse pelasi maalivahtina vain kolmetoista peliä. Hän voitti kuitenkin enemmän pelejä maalivahtina kuin kaikki muut maalivahdit yhteensä. Voittoprosentti maalivahtina Lassella oli 62 ja torjuntaprosentti 68.

Kun Lasse varattiin Liiveille, meni kauden toiseksi menestynein maalivahti Niklas saman tien Paitojen veräjänvartijaksi.

Kakkosvaraus: Make

Kuva: Make valittu

Suuren mediahuomion saattelemana konkaripelaaja Make lähti hakemaan vasta toista Tapsa Cup voittoaan ja kaiken kaikkiaan kolmatta finaalivoittoaan. Paitojen kapteeni Markus valitsikin miehen heti kun suunsa auki sai, ja nyt mestaruus pelattaisiin hänelle.

Kausi olikin Makelle pitkä ja hyvä. Hän oli kuuden ahkerimman pelaajan joukossa ja voittoprosentti oli vakuuttava 53. Voittomaalejakin oli tullut viidenneksi eniten. Make soveltui Paitojen sen hetkiseen kokoonpanoon loistavasti, koska Markus, Antti, Niklas ja Make olivat voittaneet peräti 67 % yhdessä pelaamistaan peleistä.

Kolmosvaraus: Osku2

Kuva: Osku2 valittu

Ensimmäistä kertaa pelaamassa ollut Osku2 oli arvoitus, jopa hänet tuntevalle Otto2:lle. He pelaavat jalkapalloa yhdessä, mutta vasta nyt sählyä ensimmäistä kertaa. Ville otti riskin ja historia tulisi osoittamaan, että se kannatti.

Nelosvaraus: Otto2

Otto2:lla oli pitkä ja vahva kausi. Hän oli kaikista pelaajista kolmanneksi eniten paikalla. Otto2 hävisi enemmän pelejä kuin kukaan muu. Itse asiassa hän hävisi enemmän pelejä kauden aikana kuin Martti ja Kimmo yhteensä. Kauden aikana Otto2:n voittoprosentti nousi yli 40:n ensimmäistä kertaa kahteen ja puoleen vuoteen. Voittomaalitilastossa tuli jaettu toinen sija, kun Antti teki ratkaisevan voittomaalin aivan runkosarjan lopussa.

Ja ne muut

Yksitellen pelaajat jakautuivat joukkueisiin, mutta draftin suurin yllätys oli vasta tulossa. Vuosi sitten kesäkuussa Kimmo varattiin viimeisenä suomalaisena ja hänen jälkeensä varattiin ainoastaan niitä pakistanilaisia, jotka eivät olleet koskaan sählyä pelanneet. Elokuun finaalin varaustilaisuuden alkaessa Kimmo meni möläyttämään Timolle, että siitä voi vain parantaa. Ei olisi kannattanut. Kimmo valittiin elokuussa aivan viimeisenä, siis kaikista kansallisuuksista.

Varaustilaisuuden lähestyessä loppuaan paikalla olijat tuskin pystyivät hillitsemään jännitystään pohtiessaan, miten Kimmon kävisi. Olisiko häpeilemätön ja koko pelikauden kestänyt itsensä ylistäminen ja promoaminen tuonut tulosta? Olisiko kapteenien näkemys konkaripelaajat muuttunut vuoden aikana? Jännitystä olisi voinut leikata veitsellä, kun Ville vihdoin sanoi: "Kimmo". Sensaatio oli tapahtunut: Kimmo valittiin jo toiseksi viimeisenä.

Finaali pelattiin siis seuraavin kokoonpanoin:

Paidat: Markus (C), Antti (A), Hannu, Make, Otto, Otto2 ja Niklas (MV)

Liivit: Ville (C), Martti (A), Kimmo, Osku2, Tuukka ja Lasse (MV)

Finaali käyntiin

Kuva: Hyökkäyksiä tehtiin molempiin suuntiin (arkistokuva)

Finaali oli alusta asti tarkkaa ja huolellista peliä, ja pelaajat selvästi varoivat isoja virheitä. Runkosarjan otteluista poiketen puolustajatkin pysyivät huolellisesti paikallaan molemmissa joukkueissa. Pelin ensimmäiset seitsemän maalia tehtiin aivan vuorotahtiin.

Vähitellen peli kuitenkin kiihtyi finaalin ansaitsemalle tasolle ja ehkä hieman pidemmällekin. Liivien Kimmo aloitti sikailun tökkäämällä Paitojen hyökkääjää Ottoa jaloille. Vapaalyönti ei ilmeisesti riittänyt Paitojen pelaajille, koska pian Make ujutti mailansa Kimmon jalan alle vaparin arvoisesti. Kaverista pidettiin huolta ja sikailuihin vastattiin.

Pian tämän jälkeen vauhti kiihtyi sellaiselle tasolle, että Internetistä soitettiin ja viesti oli selvä:

- Teidän peli on niin K-18-tasoa ettei videoklippejä finaalista voida tänä vuonna julkaista.

Liivien kapteeni Ville oli alusta asti suurennuslasin alla. Joukkueen menestys riippui pitkälti miehen tuloskunnosta. Enää ei riittänyt, että hän oli aktiivinen hyökkäyspäässä ja laukauksia lähti, vaan niiden oli myös painuttava Paitojen reppuun. Ensimmäisen erän alku ei vielä vakuuttanut, kun sihti ei näyttänyt olevan kohdallaan. Ville kuitenkin paransi otteitaan ja tulosta alkoi syntyä.

Kuva: Ville on irti (arkistokuva)

Osku2 pelasi loistavasti yhteen Villen kanssa. Monin tavoin he ovat samantyylisiä pelaajia, tosin Osku2 jaksoi juosta pidempään. Tulokas teki maaleja ja tarjoili hyviä syöttöjä Villelle. Vaikka Liivit tuhlasikin ajoittain paikkoja liialliseen syöttelyyn, kasvoi joukkueen etumatka tasaiseen tahtiin. Jopa maalivahti Lasse tuki hyökkäystä nopeilla ja tarkoilla avauksilla. Lasse kirjautti Villen maaleihin yhden jos toisenkin syöttöpisteen.

Paitojen hyökkäys nojasi pitkään etupäässä Oton, Otto2:n ja Hannun kuvioihin. Otto kiemurteli, Otto2 pommitti ja Hannu kokeili molempia. Markus, Make ja Antti vaikuttivat olevan enemmän puolustuksessa, vaikka kävivät piipahtamassa myös hyökkäyspäässä. Ilmeisesti kapteeni Markus uskoi, että ne kaikkein kokeneimmat ja voimaharjoittelun läpikäyneet karjut olisivat paras ase Villen ja Osku2:n hyökkäyksiä hillitsemään.

Liivien puolustuksesta vastasivat ensi sijassa Kimmo ja Tuukka, mutta Martti oli siellä myös erittäin aktiivinen. Hän oli puoliksi hyökkääjä ja puoliksi puolustaja, tosin suurimman osan ajasta hän taisi kuitenkin olla puolustaja. Liivit puolusti siis suuren osan pelistä kolmella pelaajalla. Ainoastaan Villen ja Osku2:n ahkeroinnin ansiosta tämä oli mahdollista.

Toisessa erässä Liivien etumatka vain kasvoi. Paidat joutui ottamaan enemmän riskiä ja nostamaan puolustuksen kokeneimmat miehetkin osaksi hyökkäyskalustoaan. Lopulta myös legendaariset Hyrylän tykkimiehet siirrettiin antamaan tulitukea Liivien maalille. Markus ja Antti kasvattivat molemmat Paitojen maalitiliä. Vaikka tulosta tuli, oli niiden hyökkäysten lukumäärä laskettavissa varmasti yhden käden sormilla, missä nämä molemmat olivat. Moni olisi heitä halunnut nähdä enemmänkin hyökkäyspäässä, mutta ehkä joukkueen johto näki edelleen paremmaksi jatkaa peliä vahvan puolustuksen kautta.

Kuva: Antti ei antanut periksi vaan taisteli loppuun asti (arkistokuva)

Toisessa erässä nähtiin myös ottelun mieleenpainuvin kapteenien kohtaaminen. Kuin leijona savannilla puolustaja Markus hyökkäsi palloa pitäneen Villen kimppuun maalin takana tavalla, joka vaikutti olevan jo hieman sääntöjen vastaista. Ville ei valittanut, vaan taisteli itsenä maalin eteen Markus edelleen kimpussaan. Juuri ennen kuin molemmat rojahtivat päällekkäin tantereeseen sai Ville laukaistua jollain ihme tavalla pallon maaliin. Leijona luuli saaneensa saaliikseen gasellin, mutta joutui lopulta luopumaan saaliistaan, koska gaselli oli tehnyt maalin. Ratkaisusta yllättyneenä leijona vielä yritti vedota siihen, että hän oli itse rikkonut ja virhe oli huudettu, mutta gaselli ei siitä välittänyt vaan loikki tyytyväisenä omalle puolelleen.

Myös Otto onnistui toisessa erässä kiemurtelussaan ja iski vanhanaikaisella hienon maalin. Kimmo ehti jo iskemään mailansa tielle tolpan juureen, mutta Otto nosti hallitusti lavan yli. Vanha konkari Make tekee säännöllisesti maalin, joka tunnetaan piireissä nimellä "Ramstedt". Vaikka kaikki sen tietävät, toimii se edelleen valitettavan usein. Tiistaina se toimi finaalissakin. Alla olevalla videolla lienee sen aito ja alkuperäinen esikuva.

Video: Näin se Make tekee maaleja edelleen, myös finaalissa

Viimeisellä erätauolla Ville antoi hätkähdyttävän kommentin median edustajille:

- Jos mä oon yksin hyökkäämässä ja Antti on siellä puolustajana, niin mulle ei kannata syöttää. En mä Antille pärjää.

Tämä suorasukainen kommentti paljasti Villen käsityksen voimasuhteista. Samalla sen voidaan tulkita tarkoittavan, että Phantomin Antille tekemä voimaharjoitus oli sittenkin onnistunut! Ville ei pärjää mies miestä vastaan väännössä Anttia vastaan. Sählymedian edustajat kaipasivat vielä keväällä Antille lisää juoksuharjoitusta, mutta ilmeisesti Villeä vastaan kaivataan juuri sitä voimaa. Siinä jälleen oiva esimerkki alan median tasosta.

Kolmannen erän alussa Liivien hyökkääjät olivat jo niin loppu, että heitä alettiin kierrättämään jo puolustuksessa. Lyhyt kokeilu ei toiminut vaan Paidat iski pari maali nopeaan tahtiin. Koska Liiveillä oli jo reilu johto, siirrettiin Ville ja Osku2 takaisin hyökkääjiksi. Sen sijaan hyökkäyksiä alettiin vähentää ja loppua kohti pelattiin aikaa.

Martin johdolla toiminut Liivien puolustus ei ollut lopulta todellisessa pulassa vaan pääsi välillä hyökkäämäänkin. Martti onnistui maalinteossa, vaikka oli yleensä alhaalla puolustajana. Kimmo tuhlasi muutaman paikan, mutta onnistui lopulta. Se saattoi olla Kimmolle ensimmäinen Tapsa Cup finaalissa sitten kesän 2016. Tehokkaimpana puolustajista oli vasta toiseksi viimeisenä joukkueeseen varattu Tuukka, joka iski useammankin maalin ja ainakin yhden yläriman, vaikka oli tunnollisesti puolustajana melkein koko peliajan.

Pelin loppuhetkillä Liivien tulokaspelaaja Osku2 säntäsi maalille ja ohjasi Villen syötön vastustamattomasti maalivahdin ohi. Summerin soidessa heti puolenyön jälkeen Liivien voittolukemiksi kirjattiin 21 - 11.

Kolme kokenutta pelaajaa Martti, Otto ja Make lähtivät hakemaan Tapsa Cup finaalin voittoa monen tappion jälkeen. Martti otti vihdoin voiton ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2015. Oton tappioputki jatkuu ja edellinen voitto on vuodelta 2016. Myös Maken tappiot saivat jatkoa, kun nyt tuli jo kuudes tappio seitsemästä Tapsa Cup finaalista. Tosin siitä ainoasta voitosta on "vain" neljä vuotta.

Lasse oli jälleen itse varmuus koko illan Liivien maalilla. Maalia kohti lauottiin 65 kertaa, joista Lasse torjui 54. Torjuntaprosentti oli siis 83 %. Niklas osoitti olevansa jälleen suurien pelien mies, kun kauden paras ottelu osui juuri finaaliin. Pallot pysähtyivät eikä helppoja mennyt koko iltana. Villen ja Osku2:n pyörityksessä olisi muillakin maalivahdeille ollut tekemistä, joten Paidat ei maalivahtiin kaatunut.

Kuva: Lööpit eivät kapteenia säästelleet

Lopputulos

Video: Paitojen kapteeni Markus luovuttaa voittopokaalin Liivien kapteeni Villelle

Hienon taistelun vei lopulta selvin numeroin Liivit Villen johdolla. Tapsa Cup finaaleja Liivit on voittanut 4 ja Paidat 3. Liivit puolusti kolmella pelaajalla ja Lasse hoiti kovalla prosentilla läpi päässeet yritykset. Pelin jälkeen Otto2 nostettiin elokuussa pelattavan kesäkauden finaalin eli All Star ottelun kapteeniksi. Pitkään häntä on siihen rooliin yritetty istuttaa, mutta nyt siitä vihdoin näyttää tulevan totta.

Kuva: Liivien voitto nousi lööppeihin

Liivien kapteeni Ville murskasi jälleen Phantomin. Ville ja Markus ovat kohdanneet kapteeneina finaaleissa kolme kertaa ja Ville on voittanut joka kerta. Ville on voittanut 7 edellistä finaaliaan, joista 4 on ollut Tapsa Cup finaaleja. Eikö tätä miestä kukaan pysäytä? Toiset tekevät voittamisesta taidetta, mutta Ville on onnistunut muuttamaan voitot sarjatuotannoksi.

Ville ei ilmeisesti finaaliin juuri harjoitellut ja kauden aikana pelejäkin kertyi vähän. Vasta juuri ennen finaalia Ville kävi ensimmäistä kertaa lenkillä. Tsiisus! Kuka voi kuvitella, että siitä on siinä vaiheessa mitään muuta kuin haittaa? Vaikka miehen kunto loppui jo ensimmäisessä erässä, keskittyi hän siihen mitä osaa eli maalintekoon. Ville on onnistunut myös draftissa jatkuvasti eikä sen merkitystä pidä aliarvioida. Mikä erottaa villen valinnat esimerkiksi Markuksen vastaavista? Vai onko kyse ollut vain sattumasta, koska drafteja on ollut vain muutamia?

Vaikka Ville onnistui taas mahdottomassa, on hän viime vuosina venyttänyt onneaan siinä määrin, ettei se voi enää kauan jatkua. Vai voiko? Voiko Ville puolihuolimattomasti vain sooloilla finaalivoitot tästä ikuisuuteen? Ei kai sentään.

Kuva: Lööpit herkuttelivat Villen tilastoilla

Täysin tuntematon Osku2 nousi sarjaan OFP:stä (Otto2:n Futis Porukka) vasta finaaliin. Ville otti riskin ja valitsi miehen toisena. Osku2 osoittautui Villen veroiseksi hyökkääjäksi, ja siinä roolissa hän pelasikin koko ottelun. Hänelle ensimmäinen peli, ensimmäinen Tapsa Cup voitto ja ensimmäinen voittomaali.

Lasse pelasi jälleen omalla vahvalla tasollaan koko finaalin ja otti kolmannen Tapsa Cup finaalivoiton. Torjuntaprosentti oli siis 83 %, joka on Lassen toiseksi suurin torjuntaprosentti koko tilastohistorian aikana. Edelle menee ainoastaan maaginen ilta 25.6.2019, jolloin Lasse torjui peräti 90,1 % laukauksista.

Martti hoiti kahden miehen työt finaalijoukkueessa, jossa luotettiin täysin vain Lasseen. Valmennusjohto ei oikein uskonut, että Ville ja Osku2 pystyisivät kannattelemaan kahdestaan joukkueen hyökkäyspeliä. Toisaalta Kimmon ja Tuukan kykyihin hoitaa puolustus ei myöskään täysin luotettu. Ratkaisu: laitetaan Martti sekä hyökkäämään että puolustamaan.

Martti voitti aikoinaan historian ensimmäisen Tapsa Cup finaalin vuonna 2015 eli Obaman hallituskaudella. Sen jälkeen Tapsa Cup finaaleissa onkin tullut vain tappioita. Tänä vuonna Martti lähti hakemaan vain voittoa ja lopulta yritys palkittiin. Talvikausi oli Martille jo kolmas peräkkäin, kun voittoprosentti nousi yli 60:n. Tarkalleen ottaen se oli 64,5 %.

Tuukka on viimeistään tällä kaudella murtautunut sarjan kovimpaan ytimeen ja olikin Markuksen kanssa kauden ahkerin pelaaja. Kauden aikana Tuukka teki vihdoin myös ensimmäisen voittomaalinsa. Vuosi sitten Tuukka pelasi ensimmäisen kerran Tapsa Cup finaalissa, mutta tuloksena oli tappio. Vuoden odotuksen jälkeen mies pääsi vihdoin nostamaan pokaalia loistavasti pelatun finaalin jälkeen. Kauden aikana Lasse ja Tuukka muodostivat parin, joka pelasi eniten pelejä yhdessä. Näistä voittoon päättyi 55 %.

Kimmolle finaalivoitto oli kahdeksas, joista puolet on Tapsa Cup voittoja. Toiseksi eniten on Villellä, jolla niitä on 7.