Mikä ihmeen Tapsa Cup? - Osa 1: Legenda syntyy

Teksti: Kimmo
Julkaistu 2.5.2021
Tapsa Cup pokaali
Kuva: Himoittu Tapsa Cup pokaali

Kotoiseen sarjaamme on tälläkin kaudella noussut useita tulokaspelaajia, joista monilla on mahdollisuus päästä pelaamaan siihen kaikkein suurimpaan otteluun eli Tapsa Cup finaaliin. Vanhan sanonnan mukaan Tapsa Cup finaaliin selviytyminen on kuntosählyn pelaajien uran suurimpia saavutuksia ja voittajista tulee legendoja. Ei siis ole ihme, että tämä mystinen tilaisuus herättää joka vuosi ihan aiheestakin tulokaspelaajissa pelonsekaista kunnioitusta.

Mutta mistä tässä kaikessa on oikein kyse? Finaalin historia on niin pitkä ja kunniakas, ettei se mahdu yhteen artikkeliin vaan tämä saaga on jaettu kolmeen voljyymiin. Muut julkaistaan myöhemmin otsikoilla:

Mikä ihmeen Tapsa Cup? - Osa 2: Nousuhuumaa seuraa korjausliike

Mikä ihmeen Tapsa Cup? - Osa 3: Asema vakiintuu

Finaalin ja pokaalin historiaa

Tapsa Cup finaali rinnastetaan säännöllisesti Stanley Cup finaaliin, koska molemmat ovat tavoitelluimpia lajissaan. Wikipedian mukaan Stanley Cup pokaali tunnettiin alun perin nimellä Dominion Hockey Challenge Cup, ja silloinen Kanadan kenraalikuvernööri Frederick Arthur Stanley lahjoitti sen vuonna 1892 Kanadan jääkiekkokilpailujen kiertopalkinnoksi.

Vuonna 1915 National Hockey Associationnin ja Pacific Coast Hockey Associationnin solmiman herrasmiessopimuksen mukaan molempien sarjojen parhaat joukkueet ratkoisivat Stanley Cupin voittajan. Frederick Arthur Stanleyn perhe oli touhussa myös mukana pelaten ja tukien lajia, aivan kuin Tapsa Cup sarjassa.

Sarjan henkinen johtaja ja ylituomari Tapsa täytti pyöreitä 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen lopulla ja sai jostain lahjaksi pokaalin, joka nykyään tunnetaan Tapsa Cup pokaalina. 2010-luvun alkuvuosina Markus a.k.a Phantom otti tavakseen yksittäisen onnistuneen voiton jälkeen vohkia pokaali jalustaltaan ja juosta sen kanssa ympäri kenttää kuin suuri mestari. Tässä vaiheessa ei vielä puhuttu Tapsa Cupista eikä pelattu muitakaan finaaleja.

4.12.2014 Kimmo aloitti salaisen operaation, jossa pelit tilastoitiin muiden huomaamatta. Vuosien 2015-16 aikana kehitettiin tilastosivujen ensimmäinen versio, edelleen muilta salassa. Koska kesällä pelataan klo 20 ja muulloin klo 22, oli luontevaa, että sarjassa on pelikausia ja siten myös finaali kauden lopussa. Talvikausi on silloin kun aloitetaan klo 22 eli yleensä elokuusta kesäkuuhun. Kun viimeistä kertaa pelataan klo 22, on kauden finaali, jonka nimeksi Kimmo valitsi Stanley Cupia mukaillen Tapsa Cup finaalin.

Kesäkausi on puolestaan silloin kun aloitetaan klo 20 eli yleensä kesäkuu, heinäkuu ja puolet elokuusta. Kauden viimeinen ottelu on taas finaali. Alkuvuosina myös tämä kesäkauden finaali oli myös Tapsa Cup finaali, mutta myöhemmin se sai nimekseen All Star ottelu, joten kaikki kesäfinaalit muutettiin takautuvasti All Star otteluksi. Kesäkauden finaalissahan pokaalina on Golden Player, joka on Tapsa Cup pokaalin kannesta irtautunut pelimies. Samalla Tapsa Cup finaali vakiintui vain elokuusta kesäkuun alkuun kestävän talvikauden finaaliksi.

Ensimmäinen Tapsa Cup finaali pelattiin 2.6.2015 eli tasan sata vuotta tuon edellä mainitun Stanley Cup herrasmiessopimuksen jälkeen. Tosin vielä tuolloin kukaan ei tiennyt pelaavansa finaalissa. Ensimmäinen versio sählyjen tilastoista julkaistiin syksyllä 2016, joten ensimmäistä kertaa ihmiset tiesivät pelaavansa Tapsa cup finaalissa Normandian maihinnousun vuosipäivänä 6.6.2017. Seuraavina vuosina finaalin merkitys on kasvanut, vaikka mukaan mahtuu myös korjausliikkeiden rauhoittamia vuosia.

Mutta minkälaisia finaalit ovat olleet ja millaisia miehiä niissä on pelannut? Kuka on voittanut ja kuka hävinnyt? Tässä katsaus kahteen ensimmäiseen finaaliin.

Talvikausi 2014-15

Pelien tilastointi alkoi 4.12.2014, joten Talvikauden 2014-2015 katsotaan alkaneen tuolloin. Maailma oli silloin yksinkertaisempi: vauhti oli verkkaisempaa ja maalivahtina oli joko puuveska tai eräänlainen pelaaja-maalivahti. Vaihtopenkiltä päästyään jokainen meni siis vuorollaan maalivahdiksi pitäen mailan kädessään kuten jääkiekossa. Suoritukset olivat vaihtelevanlaisia ja varsinkin Otto Zaborskin ilmeestä näki ettei tuo pelipaikka häntä kiinnostanut.

- Jos päästän heti ekan vedon maaliin, niin ehkä joku tulee mun tilalle, tuumasi maalivahtina ollut Otto ilmeestä päätellen aika usein.

Tällä ensimmäisellä kaudella Kimmo ja Kjell Gretski pelasivat ahkerimmin. Antti dominoi kenttiä voittamalla peräti 81,3 % pelaamistaan otteluista, tosin peräti 13 pelaajaa pelasi enemmän pelejä kuin Antti. Nykyäänhän Antti on neljän ahkerimmin pelaavan pelaajan joukossa. Myös kokemus oli vielä tuolloin valttia, kun edelleenkin vanhimpana sarjassa pelannut Visa voitti 60 % peleistään ja Tapsa 57,1 %.

Martin voitonjano ei tuohon aikaan ollut vielä sitä mitä sen on nyt, koska voittoprosentti oli vain 40 %. Otto Zaborski pisti vielä pahemmaksi voittamalla vain 29,4 % pelaamistaan peleistään. Nyt keväällä 2021 tilanne on aivan erilainen, kun Martin ja Oton muodostama pari taistelee paritilastoiden kärkipaikasta. Koko tilastohistorian aikana he ovat pelanneet samassa joukkueessa 159 peliä voittaneet niistä 50,9 %.

Silloinkin kun pelaajia oli runsaasti, oli yhdessä joukkueessa kenttäpelaajia vain neljä nykyisen viiden sijasta. Jossain vaiheessa alettiin pelata viidellä, mutta muutoshetkeä ei ole tilastoitu. Muistaako kukaan milloin se tapahtui?

Sama rento meininki jatkui myös kauden viimeisessä pelissä, kun viimeistä kertaa aloitettiin klo 22. Varmasti kaikilla oli ajatukset jo seuraavassa viikossa, jolloin päästäisiin aloittamaan jo klo 20. Siitä huolimatta tämä viimeinen peli oli se kaikkein ensimmäinen Tapsa Cup finaali.

Ensimmäinen Tapsa Cup finaali 2.6.2015

Peli käynnissä.
Kuva: Peli käynnissä (arkistokuvaa)

Paidat voitti Liivit maalein 10-9.

Paitojen voittajajoukkueessa olivat Antti, Henkka, Martti, Otto, Ville2.

Liivien hopeajoukkueessa pelasivat Make, Kimmo, Markus, Joni ja Kimmo2.

Illan aikana pelattiin kaksi peliä samoin kokoonpanoin ja Paidat voitti molemmat ottelut. Vaikka Paitojen joukkue vaikuttaa paperilla vahvemmalta, oli finaali yllättävän tasainen ja peli päättyi vain yhden maalin erolla.

Antti, Henkka, Martti ja Otto eivät esittelyä kaipaa. He ottivat heti ensimmäisessä finaalissa voiton ja jatkavat yhä loistokasta uraansa. Martin ja Oton heikko kausi ei merkinnyt mitään, kun se tärkein ottelu päättyi voittoon.

Urheiluun dramaattiseen maailmaan kuuluvat niin makeat voitot kuin myös katkerat tappiot ja tämä on tosiaan yksi niistä. Tämä ensimmäinen finaali on edelleen ainut kerta kun Martti on voittanut Tapsa Cup finaalin! Tappioita on voiton jälkeen kertynyt kokeneelle mailataiturille jo neljä.

Suurelle yleisölle tuntematon Ville2 oli vielä tuohon aikaan tilastoissa Ville. Hän oli taitava pelaaja, joka pelasi myös aika kovaa, joten ei ole yllätys, että hän on voittanut kaikki 4 pelaamaansa ottelua. Pian finaalin jälkeen hän muutti ilmeisesti Australiaan, joten hänet alennettiin tilastonimeen Ville2 itsenäisyyspäivänä 2017, kun sarjaan saatiin vieläkin parempi Ville. Ville2 on Kimmo2:n ja ilmeisesti myös Niklaksen tuttuja.

Uransa jo lopettanut Kimmo2 pelasi tuohon aikaan ahkerasti niin kentällä kuin myös maalilla. Hän on edelleen viidenneksi eniten maalivahtina pelannut henkilö. Hänellä ja Lassella pisin voittoputki on 11 voittoa, ja ainoastaan Villellä on enemmän peräkkäisiä voittoja. Kimmo2:lla taitoa siis löytyy, mutta ilmeisesti pää ei kestänyt kapteeni Markuksen myllytystä vaan hän siirtyi helpompiin sarjoihin.

Joni (se on se silmälasipäinen) pelasi myös tuohon aikaan ahkerasti, mutta katosi sitten yhtäkkiä pelikentiltä syyskuussa 2019 eikä hänen kohtalostaan ole tietoa. Silti hän on edelleen kymmenenneksi eniten pelannut pelaaja.

Ensimmäisessä finaalissa myös Make, Kimmo ja Markus saivat tyytyä tappioon. Tulevissa finaaleissa on jälleen tarjolla draaman kaarta, kun kaksi näistä pääsevät juhlimaan voittoja yksi toisensa perään kun taas yhdelle on tarjolla pelkkää tappion karvasta kalkkia.

Talvikausi 2015-16

Finaalin jälkeen elo jatkui tasaisena eikä suurempia muutoksia nähty. Talvikausi 2015-16 alkoi elokuussa 2015 ja päättyi taas seuraavan kesän alussa Tapsa Cup finaaliin.

Kauden aikana Kimmo, Joni ja Kjell olivat taas ahkerimmin paikalla. Paljon pelanneista Henkalla oli kaikkein vahvin kausi, kun voittoon päättyi 69 % peleistä.

Maken alkukausi oli sensaatiomaisen vahva, kun helmikuun lopussa tämä vanha konkari oli voittanut peräti 82,6 % peleistään. Mutta sitten alkoikin tappiokierre ja kauden lopussa voittoprosentti oli enää "vain" 67,6 %. Maken kausi oli vahva siitä huolimatta, joten kunto oli kova ja mies valmiina kirkastamaan vuodentakaisen hopeansa finaalissa.

Tapsa pelasi tuolloin enää harvoin, mutta voitti silti peräti kaksi kolmannesta peleistään. Otto ja Martti petrasivat edelliskaudestaan ja voittivat jo vähintään puolet peleistään.

Kriisipelaajiksi luetaan yleensä alle 40 % peleistään voittaneet pelaajat. Tällä kaudelle niihin lukeutuivat Joni, Kjell ja Markus, joka voitti vain 34,1 % pelaamistaan peleistä.

Toinen Tapsa Cup finaali 31.5.2016

Peli käynnissä.
Kuva: Vauhdikas finaali päätti kauden (arkistokuvaa)

Paidat voitti jälleen Liivit maalein 20-17.

Paitojen voittajajoukkueessa pelasivat Antti, Otto, Timo, Markus, Ipa, Kimmo2.

Liivien joukkueessa pelasivat Make, Martti, Kimmo, Joni, Daniel ja Lauri2.

Finaaliin ei selvinnyt yhtään vuoden aikana sarjaan nostettua pelaajaa, joten kaikki olivat kokeneita konkareita. Pelanneista kaksi kolmannesta oli ollut jo vuotta aiemmin kamppailemassa samasta pokaalista.

Illan aikana pelattiin vain yksi peli. Vaikka paperilla Paitojen joukkue oli jälleen hieman vahvempi, päättyi finaali jälleen pienimmällä mahdollisella erolla. Otteluraporttia ei vielä tuolloin tehty, mutta muistiinpanoissa lukee näin.

- Talvikauden finaalipeli, joka vähän kyllä lässähti: Liivit eivät olleet kaikkea mitä he voisivat olla. Paidat olivat ylivoimaisempia kuin numerot osoittavat.

Antti ja Otto ottivat jo toisen voittonsa peräkkäin. Kausi oli edelliskauden sensaatiopelaaja Antille aika keskinkertainen suoritus, kun hän voitti vain vajaa puolet otteluistaan. Kokenut kehäkettu kuitenkin ymmärsi pistää parastaan kauden tärkeimmässä ottelussa, jonka kaikki muistavat.

Markus kiillotti kilpeään voittamalla umpisurkean kauden jälkeen sen tärkeimmän pelin ja otti nyt ensimmäisen mestaruuden. Myös Kimmo2 otti ensimmäisen finaalivoittonsa. Ensikertalaisista voittoon ylsivät Timo ja Ipa.

Joni, Kimmo ja Make hävisivät nyt jo toisen kerran Tapsa Cup finaalin. Ei auttanut enää Maken loisto-otteet runkosarjassa, vaan jälleen oli tyytyminen hopeaan. Tästä alkoi myös Martin Tapsa Cup finaalien tappioputki, joka ei ole vieläkään katkennut. Daniel ja Lauri2 pelasivat tuolloin silloin tällöin, mutta he eivät koskaan vakiinnuttaneet asemaansa liigassa.

Finaalien moderni kausi alkaa

Vuoden 2016 finaali oli viimeinen, jossa pelaajat eivät tienneet pelaavansa finaalissa. Pelien vauhti vain kiihtyi, kun sarjaan nousi ennätysmäärä tulokaspelaajia. Pelaajamäärät kasvoivat ja muitakin uudistuksia oli tulossa, kun sarja eli nousukauttaan.

Seuraavassa osassa muistellaan vuosien 2017 ja 18 finaaleita. Miten finaalien luonne ja intensiteetti muuttuivat pelin merkityksen selvittyä kaikille? Mitkä syyt ajoivat talvikauden 2017-18 katastrofin partaalle ja miten siitä on selvitty? Nämä ja monet muut selviävät seuraavassa osassa.