Mikä ihmeen Tapsa Cup? - Osa 2: Nousuhuumaa seuraa korjausliike

Teksti: Kimmo
Julkaistu 8.5.2021
Tapsa Cup voittajat vuonna 2018
Kuva: Historian ensimmäinen kuva Tapsa Cup voittajista

Tämä on toinen osa Tapsa Cup finaalien historiaa syväluotaavassa kolmiosaisessa artikkelisarjassa. Syntyhistoriaa, perinteitä ja vuosien 2015 ja 2016 finaaleita käsitellyt ensimmäinen osa löytyy osoitteesta:

Mikä ihmeen Tapsa Cup? - Osa 1: Legenda syntyy

Tässä toisessa osassa käsittelemme vuosien 2017 ja 2018 finaaleja, kun sarja lähtee ensin nousukiitoon ja ajautuu sitten kriisiin keväällä 2018.

Talvikausi 2016-17

Kesän 2016 finaalin jälkeen sarja eli vahvaa nousukautta, kun joukkueet nostivat riveihinsä lukuisia uusia pelaajia. Ensimmäiset pelinsä pelasivat mm. Ville, Niklas, Lasse, Antonis, Lauri, Aato, Toivo ja Niko. Niklas aloitti maalivahtina kesällä 2016 ja sai houkuteltua Lassen seuraavana syksynä samaan rooliin toiseen päähän.

Syksyllä 2016 pelimiehille selvisi, että kausi tulee päättymään Tapsa Cup finaaliin. Sisäistettyään finaalin merkityksen, pelaajat alkoivat hyvissä ajoin valmistautua tulevaan koitokseen. Media ei vielä tuolloin ollut hengenkohotuksen luojana, vaan pelaajat itse puhalsivat ilmaa finaalikuplaan. Positiivinen kierre ruokki itseään.

Elokuussa 2016 alkaneella talvikaudella 2016-17 Lasse ja Martti pelasivat eniten. Tulokaspelaajat Lasse ja Ville hallitsivat voittotilastoja voittamalla eniten pelejä. Lassen voittoprosentti oli 64,2 % ja Villen 71,2 %. Tommilla oli peräti 75 %, mutta hänellä oli pelejä huomattavasti vähemmän.

Keväällä 2017 Ville voitti vielä peräti 17 peliä putkeen, mikä on todennäköisesti sellainen ennätys, jota ei koskaan rikota.

Lassen ja Villen menestys näkyi myös paritilastoissa, kun kaksikko voitti 81,1 % kauden aikana samassa joukkueessa pelaamistaan peleistä. Kun siihen lisättiin vielä Make mukaan, niin pelistä tuli täydellistä: kauden aikana Lasse, Ville ja Make pelasivat 8 peliä samassa joukkueessa ja voittivat niistä kaikki.

Sähly on luonteeltaan nollasummapeliä, joten kun yksi voittaa, täytyy toisen hävitä. Kauden peleistä voittoprosentti jäi yllättävän monella alle neljänkymmenen. Tähän joukkoon kuuluivat mm. Antonis, Niklas, Tapsa, Joni ja Otto2.

Hieman yllättäen myös Laurilla oli voittoprosentti niinkin vähän kuin 40,5 %. Mies on taitavimpien pelaajiemme joukossa, mutta kaikki pelikaudet huomioiden hänen voittoprosenttinsa on vain 38,8 %. Eikä hän ole ainut, vaan joskus voittoprosentti ei vaan korreloi taitojen kanssa.

Vauhdin kiihdyttyä kokemus ei ollut enää valttia. Sarjan kronologisesti ansioituneimmat pelaajat Tapsa ja Visa mahtuivat vain juuri ja juuri kahdenkymmenen eniten pelanneen pelaajan joukkoon. Visan voittoprosentti oli enää 42,9 % ja Tapsalla 34,5 %. Vielä edelliskaudella Tapsa oli voittanut 66 % peleistään ja kaksi vuotta aiemmin Visakin 60 % peleistään.

Kauden aikana alettiin tilastoida myös voittomaalin tekijöitä. Ajatus oli alun perin Jonin. Normaalisti puolustajana viihtyvä Henkka innostui tästä ja alkoi erikoistumaan pelien ratkaisuun. Illan mittaan hän velttoili puolustuspäässä ja antoi muiden juosta. Sitten kun oli ratkaisumaalin aika, hän lähti tuoreella jalalla kaatamaan väsynyttä vastustajaa. Taktiikka toimikin tehokkaasti ja Henkka teki eniten voittomaaleja kauden aikana. Kausi oli miehellä muutenkin vahva, kun voittoon päättyi 60 % peleistä.

Torjuntavastuun kauden aikana kantoivat enimmäkseen Lasse ja Niklas, ja heidän kohtaamisistaan tasan kaksi kolmannesta päättyi Lassen voittoon. Myös Kimmo2, Ipa, Joel, Antti ja Daniel pelasivat vähintään yhden pelin maalivahtina. Torjuntoja ei vielä tuolloin laskettu.

Hienon kauden jälkeen kaikki olikin valmista Tapsa Cup finaaliin, josta odotettiin kaikkien aikojen kovalaatuisinta finaalia.

Kolmas Tapsa Cup finaali 6.6.2017

Peli käynnissä.
Kuva: Finaali oli tasaista vääntöä (arkistokuvaa)

Liivit voitti Paidat maalein 10-9. Tommi teki ratkaisumaalin.

Liivien voittajajoukkueessa pelasivat Antonis, Henkka, Janne, Kimmo, Kjell, Make, Niko, Tapsa, Toivo, Tommi ja Lasse (MV).

Paitojen joukkueessa hopeaan tyytyivät Aatos, Antti, Ipa, Joni, Kimmo2, Markus, Otto, Otto2, Timo, Ville ja Niklas (MV).

Ensimmäistä kertaa historiassa pelaajat tiesivät pelaavansa finaalia, ja se näkyi niin pelaajien lukumäärässä kuin myös pelin laadussa. Ensimmäistä kertaa finaalissa oli myös maalivahdit, kun Lasse ja Niklas ottivat toisistaan mittaa. Myös voittomaalin tekijä tilastoitiin ensimmäistä kertaa, kun Tommi iski viimeisen ratkaisevan.

19 pelaajaa oli aloittanut sarjassa edellisen Tapsa Cup finaalin jälkeen, mutta heistä tähän finaaliin mukaan oli selvinnyt vain Ville, Niklas, Lasse, Antonis, Aatos, Toivo ja Niko.

Paperilla joukkueet vaikuttavat hyvin tasaisilta ja niin oli pelikin. Illan aikana pelattiin kaksi peliä, joista Liivit voitti molemmat vain yhden maalin erolla. Liivit voitti joukkueena nyt ensimmäistä kertaa Tapsa Cup finaalin.

Illan ensimmäinen peli meinasi jo ratketa Paitojen voittoon, mutta Liivien Markus väitti kiven kovaa, että Paitojen hyökkääjä oli maalivahdin alueella tehdessään maalin. Se maali hylättiin, vaikka Liivien maalivahti Lassekin olisi sen hyväksynyt. Hänenkin mielestä hyökkääjä ei ollut niin paljon maalialueella, että se olisi häntä häirinnyt.

Peli jatkui ja hieman myöhemmin myös Liivien voittomaali hylättiin. Liivit kuitenkin teki lopulta uuden voittomaalin ja voitti. Tämä oli kuitenkin se illan ensimmäinen peli, joten se ei vaikuttanut finaalin voittoon, joka oli yhtä tasainen mutta päättyi rehdimmin Liivien voittoon.

Kahden tappion jälkeen Tapsan jälkeen toiseksi kokenein pelaaja Make pääsi vihdoin nostamaan voittopokaalia. Valitettavasti tämän jälkeen Maken kohtalo on finaaleissa ollut vieläkin traagisempi kuin Martilla: Make on pelannut jokaisessa kuudessa Tapsa Cup finaalissa, mutta voittanut vain tämän yhden kerran!

Maken tavoin myös Kimmo pääsi myös nauttimaan ensimmäisestä voitostaan kahden hävityn finaalin jälkeen. Eniten voittomaaleja kauden aikana iskenyt Henkka otti jälleen rutiinivoiton, kun hän voitti jo toisen kerran toisessa finaalissaan. Muutoin Liivien voittajajoukkue oli käsittämättömän kokematon: Antonis, Lasse, Toivo, Kjell, Tommi, Tapsa, Niko ja Janne pelasivat ensimmäisen Tapsa Cup finaalinsa ja voittivat heti.

Lasse päätti loistavan tulokaskautensa Tapsa Cup finaalin voittoon ensimmäisenä maalivahtina. Hän oli noussut hyökkääjäksi liigaan edellisenä kesänä, mutta siirtyi maalivahdiksi jo syksyllä. Paikanvaihto olikin onnistunut: kenttäpelaajana Lasse oli tuolloin voittanut 54,5 % pelaamistaan peleistä, mutta maalivahtina peräti 66,6 %. Ennen finaalia hän oli voittanut jo sellaiset tunnetut maalivahdit kuin Antti, Ipa, Kimmo2 ja Niklas.

Liivien nuorta kaartia edustivat Antonis ja Toivo. Antonis nousi sarjaan joulukuussa ja pelasi ahkerasti kauden aikana. Ura kuitenkin katkesi myöhemmin yllättäen miehen kadottua pelikentiltä vuoden 2019 lopussa.

Vieläkin nuorempi Toivo nousi sarjaan vasta tammikuussa 2017 ja otti heti tulokaskaudellaan voiton. Myöhemmin Toivo onkin erikoistunut näihin suurempiin peleihin eikä häntä juurikaan näy runkosarjan aikana. Hänestä on kasvanut nopeasti voittajajoukkueen runkopelaaja, joka yleensä varataan ensimmäisillä kierroksilla.

Lajilegenda Kjell Gretski oli tuohon aikaan toiseksi ahkerin pelaaja, kun kaikki pelikaudet huomioidaan. Jostain syystä hän oli missannut aiemmat Tapsa Cup finaalit.

Lähes Otto2:n tasoisella intohimolla pelannut Janne pelasi sarjassa ensimmäisen pelinsä jo kauan ennen tilastointia, joten kesällä 2017 ura oli hiipumassa. Onneksi tämä ainokaiseksi jäänyt Tapsa Cup finaali päättyi voittoon, joten on sitten kiikkustuolissa jotain muisteltavaa. Jannehan on aikoinaan rekrytoinut Antin näihin peleihin, joten miehen perintö näkyy sarjassa edelleen vahvana.

Tapsa on tietysti sarjan ylituomari ja esikuva, joka aloitti uransa sarjassa jo silloin 1990-luvulla, kun halli oli vielä Kirkkonummella. Tuolloin pelejä ei vielä tilastoitu, mutta Tapsalla niitä saattaa hyvinkin olla jo lähemmäksi 2000, kun virallista tilastoa johtavalle Kimmolle niitä on merkitty 400 vuoden 2014 joulukuun jälkeen. Tapsa siis onnistui siinä missä kenraalikuvernööri Frederick Arthur Stanley epäonnistui eli voitti itsensä mukaan nimetyn finaalin. Jannen tavoin Tapsaa ei ole sen koommin Tapsa Cup finaaleissa nähty, mutta tuoko tämä vuosi tilastoon uuden merkinnän?

Paitojen edellisvuoden mestarijoukkue luotti edelleen vanhoihin konkareihinsa, kun joukkueen yhdestätoista pelaajasta peräti kuusi oli voittamassa finaalia joukkueen riveissä vuotta aiemmin. Laji uudistuu koko ajan, joten vanhassa pysyminen ei tällä kertaa kannattanut. Tulevien vuosien finaalit tulevat osoittamaan vielä vahvemmin, että kokemattomuus on tietyllä tavalla valttia näissä peleissä. Aloittelijan onnea, liian hyviä vaivautumaan runkosarjan otteluihin tai kenties jotain muuta siinä on takana.

Molemmat edelliset finaalit voittaneet Antti ja Otto joutuivat tyytymään nyt tappioon ensimmäistä kertaa. Tappio katkaisi Oton loistavan alun Tapsa Cup finaalien historiassa: kahden ensimmäisen finaalivoiton jälkeen on tullut pelkkiä tappioita, vaikka hän on osallistunut jokaiseen niistä.

Timo, Markus, Ipa ja Kimmo2 voittivat myös edellisen finaalin, mutta hävisivät nyt hekin. Aiemmissa finaaleissa Liiveillä kaiken hävinnyt Joni vaihtoi nyt Paidoille, mutta hävisi taas.

Finaalin ensikertalaisina Paidoilla pelasivat Aatos, Otto2, Niklas ja Ville. Teräskuntoiselle tulokaspelaaja Aatokselle tappio lienee ollut kaikkein karvain, koska toisella puolella loistanut Toivo on hänen pikkuveljensä. Onko tämä tappio syynä siihen, että Aatosta ei ole sen koommin Tapsa Cup finaalissa nähty, vaikka hän edelleen käy silloin tällöin pelaamassa runkosarjan otteluita?

Otto2 oli tuolloin jo kokenut kehäkettu, mutta tilastot eivät olleet samalla tasolla kuin taidot. Vuoden 2017 jälkeen mies onkin uudistanut itseään ja rooliaan. Muutokset ovat olleet yleensä onnistuneita ja tilastotkin ovat kehittyneet suotuisampaan suuntaan.

Niklas oli myös noussut sarjaan edellisenä kesänä ja suoraan maalivahdiksi. Hänen ansioksi voidaankin lukea maalivahtiperinteen aloittaminen sarjassa. Siksi olikin aivan oikein, että hän pääsi pelaamaan ensimmäisenä maalivahtina Tapsa Cup finaalissa. Vaikka voittoa ei nyt tullut, oli myös hänelle tulevaisuudessa luvassa niin suuria voittoja kuin myös itsenäisyyspäivän ylennyksiä.

Villelle tappio lienee ollut kaikkein karvain ennätyksiä rikkoneen tulokaskauden jälkeen. Kauden tärkeimmällä hetkellä asiat eivät vaan toimineet. Opetus oli silti arvokas, sillä miehen voitonnälkä vain kasvoi. Vielä hetken Villekin joutui kokemaan, mitä se on olla tavallinen kuolevainen Tapsa Cup sarjassa.

Talvikausi 2017-18

Finaalin ja kesän jälkeen Talvikausi 2017-18 alkoi elokuussa vahvasti: pelaajamäärä pyöri viidentoista molemmin puolin ja lähes aina oli kaksi maalivahtia.

Voittoputkiennätyksen rikkonut Ville ja maalivahtiperinteen luonut Niklas ylennettiin tilastoissa itsenäisyyspäivänä. Myös Kjell palkittiin tuolloin omalla nimellään apulaistilastoijan roolistaan. Tätä aikaisemminhan Kjell oli ollut virheellisesti tilastoissa Kjäll. (Uutinen ylennyksistä)

Vuodenvaihteeseen 2017-18 tultaessa Lasse pelasi lähes eniten koko liigassa. Myös pelaamisen laatu oli yhtä kovaa kuin vuotta aikaisemmin ja hän voittikin noin kaksi kolmasosaa peleistään.

Sitten katastrofi iski!

Tammikuussa 2018 Lasse oli mennyt harrastamaan jotain toista lajia ja teloi jalkaansa niin pahoin, että joutui olemaan peleistä sivussa aina elokuun loppuun asti. Tragedia vaikutti vahvasti myös Lassen parhaaseen kaveriin Niklakseen, joka joutui jättämään pelikentät vakavan Lasse-ikävän takia. Voidaan siis liioittelematta sanoa, että Lasse teloi jalkaansa niin pahoin, että peräti kaksi maalivahtia joutui jättämään peli yli puolen vuoden ajaksi! Kevään aikana monet kokeilivat maalivahdin roolia, mutta kukaan ei siinä oikein viihtynyt.

Vähitellen Lasse-ikävä alkoi levitä kenttäpelaajienkin keskuudessa ja osallistujamäärät lähtivät laskuun. Kun edellisenä syksynä pelaajia oli ollut noin viidentoista molemmin puolin, vaivautui keväällä paikalle tyypillisesti enää noin 10.

Laskevien pelaajamäärien seurauksena Sählysanomien toimitukseen iski paniikki, kun pelaajia yritettiin houkutella takaisin. Lopulta päätettiin pelata pudotuspelit ensimmäistä kertaa sarjan historiassa (Uutinen pudotuspeleistä). Pudotuspelien voittajaksi selviytyi Paidat, joka kukisti Liivit otteluvoitoin 9-2. Silti, suurin voittaja oli Martti, joka osallistui jokaiseen yhteentoista otteluun ja voitti niistä 10! Kokonaisuutena pudotuspelit olivat melkoinen PR-floppi, kun mediakoneisto ei onnistunut markkinoimaan tapahtumaa riittävän tehokkaasti.

- Ai mitkä pudotuspelit, todettiin useammankin pelaajan suulla pitkin kevättä.

Ehkä pelikaaviossakin oli jotain korjattavaa. Sarjassa kun on vain kaksi joukkuetta, on vaikea pudottaa toista pois. Paidat pelasi itsensä finaaliin ja vastustaja saatiin Villi kortti -menetelmällä valitsemalla runkosarjassa parhaiten pelannut joukkue - eli se ainut joukkue - Liivit.

Haasteista huolimatta kausi saatiin päätökseen. Lassen loukkaannuttua ja jäätyä pois, Antonis ja Martti pelasivat kaikkein eniten. Antonis melkein voitti eniten pelejä kauden aikana, mutta lopulta Martti voitti kuitenkin eniten. Voittoprosentit pyörivät heillä 50:n molemmin puolin. Martin loistokausi ja huikeat voitot pudotuspeleissä eivät kuitenkaan koskaan tuoneet sitä korkeinta kruunua eli Tapsa Cup voittoa, koska hän ei finaaliin osallistunut.

Paljon pelanneista korkein voittoprosentti oli Lassella 73,7 %. Myös Ipa ja Kimmo2 pelasivat loistavasti: Ipa voitti 73,3 % peleistään ja Kimmo2 70,8 %. Skaalan toisessa päässä Otto2 kipuili edelleen tilastojensa kanssa voittaen vain 36,8 % peleistä. Niklas voitti 35,1 % ja Make 34,1 %. Maken voittoprosenttihan oli kaksi vuotta aikaisemmin ollut keväällä vielä yli 80, joten lasku oli kovaa ja tasaista.

Kokeneempi kaarti Visa ja Tapsa olivat jälleen juuri ja juuri kahdenkymmenen ahkerimman joukossa. Molemmat olivat petranneet edelliskaudesta, ja se näkyi myös tilastoissa. Visa voitti 63,6 % ja Tapsakin tasan 50,0 % peleistään.

Voittomaalitilaston voitti Antti ja toisena oli Ville. Henkalle maaleja kertyi yllättävän vähän, kun tilastossa oli peräti 7 muuta hänen edellään. Kausi oli Henkalle muutenkin aika keskinkertainen, kun voittoon päättyi vain hieman yli puolet peleistä.

Antti, Ipa ja Lasse pelasivat samassa joukkueessa 7 peliä ja voittivat ne kaikki. Antonis, Make ja Markus pelasivat yhdessä 6 peliä ja hävisivät ne kaikki.

Ennen kauden finaalia pohdittiin, saataisiinko mukaan oikeat maalivahdit ja toistuisiko edellisvuoden hurmoshenki sittenkin.

Neljäs Tapsa Cup finaali 5.6.2018

Vuoden 2018 voittajat.
Kuva: Vuoden 2018 Tapsa Cup finaalin voittajat

Liivit voitti Paidat maalein 28-27. Ratkaisumaalin teki Niko.

Liivien voittajajoukkueessa pelasivat Markus (C), Antonis, Joni, Kimmo, Niko, Tommi ja Ville.

Paidoilla hopeaan tyytyivät Make (C), Antti, Kjell, Martti, Otto ja Timo.

Jatkuvasti kehittyvien Tapsa Cup finaalien sarjassa vuosi 2018 oli se vuosi, jolloin nousukauden päätti korjausliike: pelaajia oli edellisvuotta vähemmän ja jouduttiin tyytymään puuveskoihin. Toisaalta finaali näkyi mediassa entistä vahvemmin, kun uutistoimistot yrittivät puhaltaa kuplaan ilmaa peräti kolmen artikkelin voimin. Näihin löytyy linkit tuolta alempaa.

Pudotuspeleissä murskatappion kokenut ja vasta Villi kortti -menetelmällä finaaliin selvinnyt Liivit otti yllätysvoiton ja tasoitti joukkueiden Tapsa Cup finaalien voitot.

Ensimmäistä kertaa Tapsa Cup finaalin historiassa joukkueilla oli kapteenit, jotka valitsivat pelaajansa Draft-tilaisuudessa. Liivejä kipparoi Markus ja Paitoja Make. Ensimmäistä kertaa myös sovittiin, että illan aikana pelataan vain yksi ottelu eikä mitään harjoitusfinaaleja.

Vaikka lähtökohdat finaaliin olivat hankalan kauden jälkeen huonot, olivat kaikki paikalle tulleet peliin sitoutuneita konkareita. Kuvaavaa oli, että kaikki olivat pelanneet jo aiemmin Tapsa Cup finaalissa, eikä kukaan kauden tulokaspelaajista ollut selviytynyt finaaliin.

Peli eteni tasaisena kummankin joukkueen ollessa vuorollaan johtajan paikalla, mutta lopulta Liivit vei finaalin yhden maalin erolla. Alempana löytyvien linkkien takaa voit käydä lukemassa tarkemmat raportit.

Liivien kapteeni Markus kiillotti edellisvuoden hopean ja oli historian ensimmäinen kapteeni, joka voitti Tapsa Cup finaalin. Kimmo otti myös toisen finaalivoiton putkeen. Antonis, Niko ja Tommi uusivat myös mestaruuden eikä näillä kolmella ollut vielä yhtään finaalitappiota.

Kaiken muun jo voittanut Ville sai vihdoin sen kirkkaimman kruunun voittamalla Tapsa Cup finaalin ensimmäistä kertaa. Edelliskaudella tulokaspelaaja Ville oli yltänyt sensaatiomaisiin suoritukseiin, mutta nyt toisella talvikaudellaan menestys oli ollut vaatimattomampaa: voittoprosentti oli vain 45 % eikä hän ollut edes kymmenen ahkerimman pelaajan joukossa. Ville oli kuitenkin ajoittanut kuntonsa oikein ja oli kunnossa, kun sillä oli oikeasti merkitystä.

Ehkä kaikkein makeimmin voitto maistui Jonille, joka kolmen hävityn finaalin jälkeen pääsi vihdoin pokaalia nostamaan. Kausi oli Jonille muutenkin hieman parempi kuin yleensä, kun lähes puolet peleistä päättyi voittoon.

Paidat oli värvännyt kapteenikseen edellisvuoden mestarijoukkueesta Maken, jolla on yhä edelleen eniten kokemusta joukkueiden muodostuksesta. Valitettavasti Make ei mestaruutta onnistunut uusimaan vaan tästä alkoi miehen Tapsa Cup finaalien tappioputki, joka ei vielä nyt 2020-luvullakaan ole katkennut.

Vuodentakaisesta mestarijoukkueesta Make oli houkutellut mukaansa konkaripelaaja Kjellin, jolle tappio oli nyt ensimmäinen. Edellisvuoden tappionsa puolestaan uusivat Antti, Otto ja Timo. Antti ja Otto olivat pelanneet kaikki aikaisemmat Tapsa Cup finaalit samassa joukkueessa ja Timokin yhtä vaille kaikki.

Vuoden 2018 Tapsa Cup finaali kruunasi yhden peliuran, kun Niko jätti sarjan pelin jälkeen. Tyyli, jolla hän sen teki, hakee vertaistaan: viimeisellä pelikaudellaan Niko oli kerran paikalla, voitti sen ainoan pelinsä, voitti Tapsa Cup mestaruuden ja teki siinä vielä voittomaalinkin.

Linkit finaalin artikkeleihin:

Finaalin ennakkoasetelmat

Otteluraportti

Vieraskynäilijän näkemys

Sarjan jatko on vaakalaudalla

Kesällä 2018 sarja eli kohtalon hetkiä. Vaikka kivaa oli ja runkopelaajat pelasivat ahkerasti, oli pelaajien määrä ollut tasaisessa laskussa jo puolitoista vuotta. Maalivahdit olivat kadonneet eikä uusia löytynyt tilalle. Mitä tulevaisuudelta oli odotettavissa? Oliko Lasse tulossa takaisin, entäs Niklas? Lähtisivätkö pelaajamäärät nousuun vai näivettyisikö sarja? Näiden ongelmien kanssa painiskeltiin kesällä 2018 ja seuraavassa osassa saamme lukea, miten asiat ratkesivat.